Konseptet:

Det hele minner om det mer veletablerte Tour de Ski, men dette er en rundreise i Canada som avslutter verdenscupsesongen. Det skal gås åtte etapper på 12 dager, med start 1. mars og finale 12. mars. 25 nasjoner er påmeldt (se liste over norske deltakere lenger ned i saken). 200 mediefolk er akkreditert. Canada stakk av med touren i kamp med Norge (Østersund-Åre-Meråker og Trondheim), samt Russland.

Byene:

Tour of Canada går i fire forskjellige byer. Det hele settes i gang i Gatineau, den fjerde største byen i provinsen Quebec. Her vil det bli gått sprint i fri teknikk 1. mars, før man forflytter seg med en gang og sier farvel til byen. Ferden går videre til Montreal, en by med 1.670.000 innbyggere. Planlegger du å få med deg rennene direkte, må du huske at Montreal ligger seks timer bak norsk tid. I Montreal skal det gås klassisk fellesstart.

Slik så det ut da løperne gikk i Canmore i 2012. I år avslutter Tour of Canada i den lille byen. Foto: NTB Scanpix

4. og 5. mars foregår moroa i Quebec City. Byen med 520.000 innbyggere skal arrangere sprint i fri teknikk, samt jaktstart for både kvinner og menn.

Så forflytter løperne seg nærmere 4000 kilometer, til Canmore som ligger i Alberta, hvor store deler av touren foregår, og hvor den også avsluttes. Canmore er en liten by med 12.000 innbyggere ikke langt fra Calgary, som arrangerte OL i 1988. I tidssone ligger de åtte timer bak norsk tid.

Øvelsene og datoene:

  • Tirsdag 1. mars: Sprint fristil.

  • Onsdag 2. mars: Fellesstart 13 km klassisk, kvinner, og fellesstart 22 km klassisk, menn.

  • Fredag 4. mars: Sprint fristil.

  • Lørdag 5. mars: Jaktstart, 10 og 15 km.

  • Tirsdag 8. mars: Sprint klassisk.

  • Onsdag 9. mars: Skiathlon 15 km, kvinner, og 30 km, menn.

  • Fredag 11. mars: Individuell start, 10 km fristil, kvinner, og 20 km, menn.

  • Lørdag 12. mars: Jaktstarter, 10 km klassisk, kvinner, 15 km klassisk, menn.

Kan jeg se dette på tv?

Kan Charlotte Kalla ta opp kampen med de norske jentene i Canada?

Absolutt! Det aller meste blir overført og sendes som vanlig på NRK.– Alt blir sendt med unntak av prologene i sprint, som ikke blir produsert. Ski Tour Canada er noe nytt. Vi anser dette som en happening, og samtidig er det sportslig meget interessant, sier redaksjonssjef Håkon Grønbech i NRK til NTB.

– Jeg har sett på oversikten, og det blir nok en vekting mot NRK1. Det som skjer, det skjer hovedsakelig med start mellom kl. 18 og 22 om kvelden, sier Grønbech.

Premiepenger og verdenscuppoeng

Det står mye penger på spill for utøverne under Touren. 640.000 sveitserfranc (i underkant av 5,6 millioner norske kroner) er i potten.

Petter Northug og Therese Johaug skal kjempe om premiepenger og pokaler. Foto: NTB SCANPIX

Vinneren av Ski Tour Canada sammenlagt tar med seg i underkant av 900.000 kroner. Vinner en utøver alle åtte etappene, venter det en ekstra bonus på over 200.000 kroner. Lederen etter hver etappe, bortsett fra den siste, får cirka 9.000 kroner.

Vinneren av sprintcupen under touren, får med seg i overkant av 50.000 kroner. Tallene i norske kroner er omregnet fra sveitserfranc.

Når det gjelder verdenscuppoeng, står det også mye på spill. Man kan ta totalt 800 poeng i løpet av touren. 50 for hver etappeseier, samt 400 poeng til den som vinner touren sammenlagt.

Norske deltakere:

Norge stiller naturligvis med toppet mannskap når verdenscupen skal avsluttes.

SUVEREN: Therese Johaug knuste konkurrentene i Lahti. Nå skal hun gjøre det samme i Canada. Foto: REUTERS/Jussi Nukari/Lehtikuva/NTB scanpix

For damene stiller: Maiken Caspersen Falla (Gjerdrum IL), Therese Johaug (IL Nansen), Heidi Weng (IL BUL), Ingvild Flugstad Østberg (Gjøvik Skiklubb), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (IL Heming), Kari Øyre Slind (Oppdal IL) og Ragnhild Haga (Åsen IL). For herrene stiller: Martin Johnsrud Sundby (Røa IL), Petter Northug (Strindheim IL), Niklas Dyrhaug (Tydal IL), Didrik Tønseth (Byåsen IL), Anders Gløersen (Rustad IL), Finn Hågen Krogh (Tverrelvdal), Hans Christer Holund (Lyn ski), Ola Vigen Hattestad, Emil Iversen (IL Varden) og Eirik Brandsdal (Kjelsås IL).

Blogg:

Sjur Røthe skulle egentlig gå, men sykdom gjør at han har blitt erstattet med Ola Vigen Hattestad.

Hvordan har det gått så langt?

Det har i år vært gått til sammen 50 individuelle verdenscuprenn, likt fordelt på herrer og kvinner. På de 50 rennene, har 37 seiere gått til Norge. Det utgjør 74 prosent, eller tre av fire renn.

Av 150 mulige pallplasseringer har Norge okkupert 101 av dem.

Ikke overraskende er dominansen størst på kvinnesiden. Therese Johaug og de andre jentene har stått for 21 av 25 mulige verdenscupseiere, altså over 80 prosent. Legg til 57 av 75 pallplasser, og du får fort essensen av hvorfor langrenn ikke har samme status i utlandet som tidligere.

Martin Johnsrud Sundby har i flere renn bare gått fra i front og vunnet i verdenscupen denne sesongen. Foto: NTB scanpix

Kun to andre nasjoner har stukket av med seieren på kvinnesiden de gangene Norge ikke har klart det. USA og Sverige står med to hver. Tallene på herresiden er ikke like dominerende, men også her viser tallene klart at Norge er overlegne motstanderne. Sterkt hjulpet av Martin Johnsrud Sundbys fantomsesong har 16 av 25 verdenscupseiere endt hos en med norsk drakt.

I tillegg har de norske herrene tatt 44 av 75 mulige pallplasseringer. På herresiden har Italia, Frankrike, Kazaksthan og Russland stukket av med de seierene Norge ikke har tatt.

Ellers?

Norge har ikke med seg den etterhvert kjente smørebussen. Ingen av nasjonene har med seg smøretrailer til Canada, opplyser Vidar Løfshus.

Martin Johnsrud Sundby innrømmer at skitouren ikke er av den største betydningen, og mener den er mer er på programmet for å skape blest rundt idretten.

Therese Johaug tror det blir tøffere å vinne Ski Tour Canada enn Tour de Ski. Ikke like tøffe løyper får skylden av Johaug, som ikke har sin styrke på korte sprintøvelser.

Petter Northug tror døgnrytmen passer han bra i Canada. Foto: Tom Benjaminsen

Petter Northug tror døgnrytmen i Canada kan passe han bra, ettersom det er den han praktiserer til vanlig, har skikongen sagt overfor VG. Sverige stiller med åtte kvinner og seks menn på startstrek i Gatineau tirsdag kveld. Både Charlotte Kalla og Marcus Hellner har tatt turen over dammen.

Så da er det bare å ønske god tour!