HOLMENKOLLEN: Ole Einar Bjørndalen har nye ski, egen trailer i Kollen og tro på suksess i VM. Tirsdag møtte han media etter å ha sydd sammen sitt eget treningsopplegg den siste måneden. 42-åringen som mener at han tåler like mye trening nå som da han var 25 år gammel, føler at han er på et unikt landslag.

— Laget er det beste vi har hatt noensinne, sier han og vet hva han snakker om.

Han har vært med i norsk skiskyting på seniornivå siden 1993. Han gikk sitt første OL i 1994 og har vært med på det meste og han har hatt mange lagkamerater opp gjennom tidene. Løpere som for lengst har lagt opp.

Tirsdag morgen ble laget til mixedstafetten klar. En mann som ville gå, fikk ikke gå:

For dårlig uttelling

Men til tross for at han nå mener at Norge har et historisk godt landslag, så mener han samtidig at resultatene ikke har stått helt i stil.

— Vi har de siste par årene hatt for dårlig uttelling i forhold til det talentet som totalt er i dette laget. Toppresultatene er bra, men vi burde hatt bedre uttelling. Det er for dårlig, sier han og inkluderer selvfølgelig seg selv blant dem som har skuffet.

Her er laget til mixedstafetten pluss Ole Einar Bjørndalen. Fra venstre Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og legenden fra Simostranda. Foto: Olav Olsen

Samtidig har han tro på at dette laget har store muligheter til å ikke å skuffe det norske publikum under VM på hjemmebane. Selv mener han at egen form skal være bra. Men en måned uten konkurranser kan få Ole Einar Bjørndalen litt ut av komfortsonen.— Jeg er ikke usikker. Men jeg er spent på om jeg kommer til å treffe med formen, sier han.

Tenker på gjennomføring, ikke resultat

Mannen fra Simostranda sier at han aldri tenker på resultat i forkant av løp. Det handler om å gjøre det han skal, det som gjerne heter arbeidsoppgavene på idrettsutøverspråk. Dersom han klarer det er han også fornøyd med prestasjonen.

— Om jeg da blir nummer fire, så er jeg heller ikke bedre. Det må jeg godta, sier han om den saken.

Hans første VM-konkurranse blir sprinten lørdag. Han hadde helt siden i høst planlagt å stå over mixedstafetten som innleder VM torsdag. Det er Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø som er tatt ut til å gå herreetappene på den distansen.

— Jeg skulle gjerne ha stått her og fortalt at jeg hadde sagt nei til å gå mixedstafetten. Men jeg ble aldri spurt, forteller han.

Trailer og nye ski

Ole Einar Bjørndalen er en mann som aldri er redd for å gå nye veier. Foran denne sesongen fikk han bygd sin egen mobile treningstrailer med rulleskimølle. Traileren er akkreditert til mesterskapet og vil bli brukt til restitusjonstrening av ham og alle andre på landslaget som måtte ønske det.

I den siste tiden har han også jobbet med å finne frem til nye skipar som glir godt i Kollen og han har justert på skoene han bruker.

— Jeg tror nå at vi har kanskje tre par nye ski som skal gå godt her. Skoene driver vi ennå på med justeringer, men er på vei, forteller han.

VI HAR FULGT EMIL HEGLE SVENDSENS VEI MOT VM. HER ER ALLE MINIDOKUMENTARENE:

  • JANUAR: Det butter i mot, men alle har tro på gutten fra Trondheim (episode 4)

Etter noen tunge dager i Ruhpolding fikk vi de som lever sammen ham på turné hele sesongen om å vurdere hans VM-muligheter

  • DESEMBER: Den første konkurransen for sesongen (episode 3)

Hvordan det gikk da det første rennet i VM-sesongen gikk av stabelen.

  • NOVEMBER: Man må til høyden for å nå toppen. (episode 2)

Om treningshverdag på høydetrening i Val Senales.

  • SEPTEMBER: Det kan være ensomt å være toppidrettsutøver ( episode 1)

Om alle de treningsøktene som blir gjennomført stort sett alene. Svendsen på barmark i Kollen-anlegget.