— Jeg har kjent Marte siden hun var 12-13 år. Hun er like gammel som min datter. Jeg må bare innrømme at jeg ikke trodde hun skulle bli så god, sier NRKs erfarne skiskytterekspert Ola Lunde til Aftenposten.

25 år gamle Marte Olsbu fra Froland blir den aller første norske som skal i aksjon under VM i Holmenkollen. Hun skal gå åpningsetappen på mixedstafetten torsdag.

Vraket Hegle Svendsen

NRKs skiskytter-ekspert Ola Lunde. Foto: Foto: Vidar Ruud, Scanpix

Mange trodde kanskje Synnøve Solemdal skulle få sjansen sammen med Tiril Eckhoff, spesielt siden Solemdal har levert flere gode stafettetapper tidligere denne sesongen.

— Skjønner hva som er viktig

— Det var helt naturlig for oss å falle ned på Marte som åpningskvinne. Hun har vært penset inn på førsteetappen helt siden i fjor vinter. Hun er tøff mentalt og har levert mange godkjente stafettetapper, sier kvinnetrener Stian Eckhoff.

Norges lag til mixedstafetten i VM. Fra v. Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø. Til h. Ole Einar Bjørndalen. Foto: Olav Olsen

— Jeg begynner å få litt erfaring med å gå førsteetapper, og jeg skjønner mer og mer hva som er viktig, sier løperen selv.- Det er viktig å ikke stresse i starten. Det er på skytingen det blir avgjort, og så gjelder det å ha krefter igjen til sisterunden, legger Olsbu til.

Stafettegenskaper

Marte Olsbu har ikke så veldig mange individuelle toppresultater å slå i bordet med. En syvendeplass på jaktstarten i Östersund før jul er hennes beste plassering i verdenscupen. Men hun har noen stafettegenskaper som gjør henne spesiell, mener trener Eckhoff:

— Marte er vanskelig å vippe av pinnen. Hun presterer ofte bedre dame mot dame enn om hun står alene på skytebanen. Hun skjerper seg når hun kommer i pressede situasjoner, slår han fast.

Skiskyting ville ikke vært det samme uten denne mannen

Ola Lunde har fulgt Olsbus karrière tatt, og for noen år siden så han ikke for seg at hun skulle åpne for Norge i et VM på hjemmebane.

— Jeg trodde ikke at hun skulle bli så god. Jeg trodde ikke hun hadde det langrennspotensialet hun har tatt ut nå. Skytemessig var hun bra da hun var yngre. Nå er det litt motsatt. Hun er veldig god i sporet, mens hennes utfordring er den liggende skytingen, sier Lunde som er imponert over den treningsinnsatsen Olsbu har lagt ned de siste årene.

— Jeg synes hun har fortjent plassen nå. Synnøve Solemdal har vært stafetteksperten for Norge, men hun har ikke vært helt i form langrennsmessig i det siste. Trenerne har valgt den jeg også mener har det største potensialet, slår eksperten fast.

Inn i boblen

— Nå er det bare at hun ikke lar seg stresse av alt oppstyret rundt et VM på hjemmebane. Hun må bare være i sin egen boble. Jeg så hun ble litt blek om nebbet da hun så presseoppstyret her, sa Lunde etter tirsdagens nasjonale pressekonferanse på hotellet i Holmenkollen.

— Jeg gleder meg til å vise hva jeg kan. Vi har spisset formen til dette mesterskapet, forklarer 25-åringen som begynte ganske sent med skiskyting.

— Det var ikke akkurat kjærlighet ved første skudd, og det var først på videregående at jeg bestemte meg for virkelig å satse.

Nå får hun belønningen!