Tidligere denne uken ble «Miracles», skiskytter-VMs offisielle låt, sluppet. Mesterskapssangen er produsert av Eccentric Music og Jesper Borgen, og den fremføres av artist Gaute Ormåsen, med Alexander Rybak på fele og Oslo Soul Children som kor.

Vi har fått Aftenpostens musikkanmelder Harald Fossberg og Adresseavisens Vegard Enlid til vurdere sangen. Og dommen er knallhard.

– Gaute Ormåsen kan jo ikke synge på engelsk, dette låter verre enn en full svenske på Magaluf. Låten er svulstig så det holder, men ikke noe blinkskudd for å si det pent, selv med Rybak på fela. Og tempoet… Hvis skiskytterne skal følge det, blir det seigt å se på, mener Aftenpostens musikkanmelder Harald Fossberg.

Se den offisielle musikkvideoen eller hør låten på Spotify her:

– Svulstig floskeloppramsing

– Det er jo skjedd en del siden «OL-floka», eller kanskje ikke. «Miracles» prøver å låte moderne, men i bunn og grunn er den omtrent like bakpå. Floka var harry og irriterende, men i det minste upretensiøs moro sammenlignet med den svulstige floskeloppramsingen i «Miracles», mener Adresseavisens musikkanmelder Vegard Enlid.

Ønsket med låten er «å skape en kjenningsmelodi for mesterskapet, som skal bidra til å skape engasjement rundt VM og som kan virke samlende for dem som deltar, enten de går i løypa, jobber i kulissene eller heier fra tribunene», sier administrerende direktør i Skiskytter-VM 2016, Per Bergerud i en pressemelding.

«Det har vi fått i Miracles», mener VM-sjef Bergerud.

Harald Fossberg er uenig.

KRITISK: Harald Fossberg, musikkanmelder i Aftenposten. Foto: Aftenposten

– Pinlig norgesreklame– Låten er så sidrumpa at den trolig hadde røket ut i en Melodi Grand Prix-kvalik. Dette er ikke prestasjonsfremmende, og som norgesreklame er den bare pinlig. Den mangler trøkk, tempo og guts. Hva er galt med fandenivoldskhet? Det er jo skiskyting i et nøtteskall. Ikke en lunken trall.

Vegard Enlid er mer positiv, men mener låten bommer når den kommer til den viktigste delen: refrenget.

– Verset er helt ålreit levert fra Ormåsen, med fin stigning som gjør at du venter på refrenget med stor r. Men refrenget, strengt tatt hele poenget med denne typen låter, er dvaskt og flatt. Det iser godt i rubben når det smøres med Rybaks fele som fremmedelement oppå den syntetiske popen, mens barnekoret er så digitalt prosessert at stemmene knapt høres menneskelige ut, sier Enlid.

– Oppsummert har «Miracles» akseptabel fart i sporet, men gjør en katastrofal innsats på standplass. Kun to av fem blinker ned – og rett ut i strafferunder, mener Adresseavisen-anmelderen.

Slik svarer Gaute Ormåsen på kritikken

Gaute Ormåsen deltok i den norske kvalifiseringsdelen av Melodi Grand Prix med låten «Synk eller svøm» i 2009. Han kom ikke til finalen. Foto: NTB scanpix

Gaute Ormåsen, som først ble kjent gjennom sin deltakelse av første sesong av talentkonkurransen Idol på TV 2, forteller at han ikke tar krasse tilbakemeldinger fra anmeldere like tungt som han gjorde tidlig i karrièren.– Ja, de anmelderne, de anmelderne. Jeg tror ikke mange klarer å ta anmeldelsen fra Harald Fossberg seriøst i alle fall. I hvert fall ikke etter å ha hørt låten. Låten er pompøs ja, men det skal en VM-låt være, etter min mening. Personlig har jeg kun levert vokal på den og er stolt av bidraget mitt. Det er 12 år siden første gangen en anmelder prøvde å fortelle meg at jeg ikke var bra nok. Det var tungt å høre den gang, men det har ikke samme effekt når jeg fortsatt lever av musikken den dag i dag. Her tror jeg folk må få bedømme selv, men det er klart, det vil alltid være delte meninger om musikk. Jeg betaler gjerne studiotid så Harald kan lage en ny, sier Ormåsen.

Musiker og produsent Jesper Borgen, som står bak låten, tar heller ikke kritikken særlig tungt.

Produsenten: – Ikke et ukjent fenomen at anmeldere ikke alltid liker det vi gjør

– Alle skal få lov til å synes hva de vil, og det knuser ikke meg å høre at noen ikke liker det. For jeg vet det er folk som liker det også, sier Borgen.

– Harald Fossberg mener låten er så sidrumpa at den trolig hadde røket ut i en MGP-kvalik, og at den mangler trøkk, tempo og guts. Hva tenker du om det?

– Det skal han få lov til å mene, og jeg orker ikke gå inn i noen diskusjon om det. Alle har en rett til å mene det de vil. Men når det er sagt: Vi som har jobbet med dette, synes vi har en fin låt, men all kritikk tas imot med åpne armer. Vi skammer oss ikke over det vi har gjort, og står innenfor det alle sammen. Jeg har vært i bransjen lenge, og det er ikke noe ukjent fenomen at anmeldere ikke alltid liker det vi gjør, sier Jesper Borgen.