BEITOSTØLEN: Det er ni dager til første distanse i skiskytternes VM på hjemmebane. Den ferske sportssjefen og tidligere suksesstrener for langrennsherrene, Morten Aa Djupvik, har hentet frem de hårete målene. Han er til stede på Beitostølen hvor de norske VM-håpene gjør sine siste foreberedelser til Kollen-VM på hjemmebane.

Skal være beste nasjon

— Målet vårt er å være beste nasjon. I fjor var det Frankrike som var beste nasjon. De tok da 3 gull, to sølv og en bronse. Hvis det er maneln som må vi ta mer enn tre gull, sier Morten Aa Djupvik til Aftenposten.

Dermed har han lagt lista høyt. Norske løpere har bare en håndfull seiere i verdenscupen i år.

— Det er tøft mål, men jeg mener at den gjengen som står bak her er kapabel til å klare det, sier Morten Aa Djupvik. Han peker i retning parkeringsplassen nedenfor Bergo Hotel på Bietostølen hvor alle de norske VM-håpene minus Ole Einar Bjørndalen er på plass for å treffe pressen ni dager før de første seriøse stavtak skal tas i Holmenkollen.

- Du har et relativt hårete mål her. Hvor dårlig må det gå for at du skal vurdere din stilling?

— Det er heldigvis andre som skal avgjøre det, sier han.

Kunne ha fått bedre bekreftelse

Han er spent nå, nervøs blir han senere, Morten Aa Djupvik. Han kunne ha sett en bedre inngang til VM enn han har hatt.

— Det er greit å være i angrepsposisjon og det føler jeg at vårt lag er. Samtidig er det viktig å ha fått en god bekreftelse like før VM. Det skaper trygghet i hele laget og det holdt hardt, men vi fikk det på en måte med Johannes' seier i USA. Jeg skulle ønske at jentene hadde tatt en pallplass i verdenscupen i januar. Det ville vært godt for laget. Samtidig kunne guttene hatt flere seiere i verdenscupen så langt.

Første øvelse for de norske fargene blir viktig. Mixed-stafett torsdag i neste uke. Morten Aa Djupvik vil så gjerne ha en god inngang på mesterskapet. Men først må de tkomponeres et lag som er i stand til å hamle opp med et råsterkt tysk lag.

Laget blir tatt ut etter testløpe på Beitostølen. Og det er mye som er åpent. Under VM i Kontiolahti i fjor var det Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø som gikk sammen med Tiril Eckhoff og Fanny Horn Birkeland. Det ble bronse den gangen. De sikter høyere, men da må de ta ut det rette laget.

Solemdal ligger godt an

Akkurat i dag kan det se ut som om det er Brødrene Bø som er mest aktuelle for å gå herredelen av den stafetten. Tiril Eckhoff er helt sikker på en av jenteplassene.

— Synnøve Solemdal har vært rå på alle stafettene i år. Hun er den eneste som har levert tre veldig gode stafetter. Det har vært hennes styrke i år, sier kvinnetrener Stian Eckhoff.

Han vil heller ikke ta ut noe lag til mixedstafetten nå.

— Ser vi de som har prestert jevnt på stafett, er det Marte (Olsbu) og Synnøve som har vært jevnest. Tiril (Eckhoff) har vært litt mer ujevn. Men hun går såpass fort så det veier opp for litt dårlig skyting. I tillegg har vi Fanny Horn Birkeland som slet litt tidlig i sesongen, men hun har gått seg opp og leverte godt i Anterselva på den siste stafetten hun gikk. Tre av dem vil bli aktuelle inn mot mixedstafetten, to av dem skal gå og en skal være reserve.

Ser kun mot Kollen

Dette sier Eckhoff om sesongen så for kvinnene så langt:

— Vi har gjort andre prioriteringer enn foran forrige sesong. Målet i fjor var pallplasser tidlig, i år handler alt om det som skal skje i Holmenkollen. Derfor har intensjonen vært å holde igjen. Jeg føler at vi er bedre nå enn det vi var på samme tid i fjor selv om vi ikke har fått betalt i så mange pallplasser som vi har ønsket, slår Eckhoff fast.

Han mener de tøffe løypene i Holmenkollen i hvert fall ikke er noen ulempe for de norske.

VI HAR FULGT EMIL SIDEN SEPTEMBER. HER ER ALLE MINIDOKUMENTARENE:

Vi har fulgt Emil Hegle Svendsens vei mot VM. Her er alle tre episodene så langt.

  • JANUAR: Det butter i mot, men alle har tro på gutten fra Trondheim (episode 4)

Etter noen tunge dager i Ruhpolding fikk vi de som lever sammen ham på turné hele sesongen om å vurdere hans VM-muligheter

  • DESEMBER: Den første konkurransen for sesongen (episode 3)

Hvordan det gikk da det første rennet i VM-sesongen gikk av stabelen.

  • NOVEMBER: Man må til høyden for å nå toppen. (episode 2)

Om treningshverdag på høydetrening i Val Senales.

  • SEPTEMBER: Det kan være ensomt å være toppidrettsutøver ( episode 1)

Om alle de treningsøktene som blir gjennomført stort sett alene. Svendsen på barmark i Kollen-anlegget.

-- Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: