Mange var skeptiske på forhånd. At en norsk «fjeldabe» skulle lede det danske fotballandslaget, ble møtt skepsis av mange i Danmark.

Men etter 2-1-seier mot EM-klare Island i første kamp, er skepsis erstattet med noe som kan minne om eufori i dansk sportspresse.

– På en bitende kald skjærtorsdag kveld, ordnet Åge Hareide alt det Fotball-Danmark har lengtet etter, skriver sportsredaktør i Ekstra Bladet, Allan Olsen, i en kommentar med tittelen «Ja, ja, Åge – det ser forbannet bra ut!».

HYLLES: – Nå kan vi vinne igjen. Kloke-Åge gjorde det, står det på Ekstra Bladets forside etter superdebuten torsdag. Foto: Faksimile: Ekstra Bladet

– Hareide gjenskapte troen på landslaget–En seier, ja, men ikke minst det undertegnede tidligere har etterlyst: Å gjenskape troen på det danske fotballandslaget. At vi igjen kan drømme om at det neste, sterke landslaget er rett rundt hjørnet.

På forhånd var Allan Olsen skeptisk til Hareide. Han mente ansettelsen av 62-åringen var «et konservativt og kjedelig valg».

Nå har pipen fått en annen lyd:

– Man må konstatere at Åge Hareide traff midt i blinken med den første pilen. La oss bare håpe at den neste sitter med samme presisjon som 2-1-seieren over Island. Nybegynnerflaks? Nei, Hareide har analysert det danske materialet på en smart måte, han har bestemt at det skal spilles med mer risiko, med mer fart og mer i lengderetningen, mener Olsen.

Roses for Eriksen-storspill

Åge Hareide takket spillerne for innsatsen etter 2-1-seieren mot Island. Foto: NTB scanpix

Hareide får mye ros for hvordan det nye spillesystemet fungerte. Danskene gikk ut i en 3-5-2-formasjon. Likevel er det kanskje aller mest jubel for én ting: At danskenes største stjerne, Tottenham-spilleren Christian Eriksen, blomstret og kanskje spilte sin beste landskamp. I BT belønnes Åge Hareide med toppkarakteren 12, mens han i Ekstra Bladet får 5 (av 6 mulige). Det samme får Christian Eriksen i de to storavisene.

– Eriksen er Danmarks mest ekstraordinære spiller, og hvis Hareide kan få ham til å heve seg på landslaget, øker sjansene for at han lykkes som landslagssjef, mener Benjamin Munk Lund, sportssjef i tabloidavisen BT.

I sin kommentar etter kampen hyller han Åge Hareide.

– Vi så et landslag som spiller for spiller ikke er mye forandret i forhold til det Morten Olsen (danskenes forrige landslagssjef, journ.anm) brukte, men likevel fremsto landslaget som revitalisert. Ja, som om spillerne hadde fått en energiboost. Det trengte vi. Takk for kuren, Hareide. Vi håper den er langvarig.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: