TRONDHEIM (adressa.no): — Det er svært uheldig at det blir skapt et så negativt – og etter min oppfatning uriktig - bilde av en så sentral støttespiller for idretten som Coop er. Coop er ikke bare en stor sponsor. Coop er en helt avgjørende bidragsyter i finansieringen av breddeidretten i Norge. Jeg har vanskelig for å tro at skiforbundet virkelig har ment det som har fremkommet i denne saken fra deres side. Det er i hvert fall en beskrivelse jeg ikke kjenner igjen, og jeg synes derfor det kan være på sin plass å balansere bildet.

Det sier Kjetil Reinsberg til Adresseavisen. Han er toppsjef i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge, som er en del av Sparebank 1-alliansen. Bankkonsernet er hovedsponsor for det norske langrennslandslaget. Eiendomsmegler 1 Midt-Norge har i tillegg en privat sponsoravtale med Petter Northug. Nå går Reinsberg hardt ut mot ledelsen i skiforbundet.

Det er pressemeldingen som skiforbundet sendte ut i forbindelse med Northug-saken mandag ettermiddag som får Reinsberg til å reagere.

Hard skyts mot Coop

Under overskriften «Om Coop sin rolle» skriver skipresident Erik Røste og langrennskomité-sjef Torbjørn Skogstad dette:

«Idrettsbevegelsen og samvirkebevegelsen er våre to største folkebevegelser på verdensbasis. Begge er bygget på felleskapstanken og fellesskapsløsninger. Av den grunn er Norges Skiforbund svært overrasket over at det er nettopp Coop som utfordrer den norske landslagsmodellen, en modell som har som mål å sørge for at Norge skal være en nasjon av skiløpere, men også verdens beste skinasjon.

Denne modellen har gitt stor suksess i alle våre grener, og har også vært avgjørende for en sammenhengende sportslig suksess som ski-Norge aldri har opplevd maken til. Coop utfordrer norsk idretts lover, og dermed fellesskapet i norsk idrett.

Norges Skiforbund har et ansvar for at også framtidige generasjoner skal få de samme mulighetene som dagens generasjon. Vi registrerer at Coop nedtoner sin egen rolle, men det er et faktum at det er Coop som finansierer Petter Northugs private satsing. I stort sett samtlige møter som har vært i denne saken gjennom flere år, har representanter for toppledelsen i Coop vært aktivt tilstede.»

To alternativer

Adresseavisen meldte søndag at Northug trolig ville bli utestengt fra verdenscupen kommende sesong på grunn av at han ikke har signert avtalen med landslaget. Pressemeldingen fra skiforbundet bekreftet mandag at VM-kongen fra Falun ikke får mulighet til å gå noen konkurranser i verdenscupen til vinteren.

— Etter at Petter i 2013 hadde avsluttet sitt forhold til skiforbundet og gått ut av landslaget, gikk Coop inn og tok ansvar. På det tidspunktet var det to muligheter, enten at Petter Northug la opp eller at sponsorer måtte skaffe finansiering til privat satsing, sier Reinsberg og legger til:

— Petter har alltid tatt sine egne beslutninger. Denne saken er ikke noe unntak i så måte. Petter hadde avklart sitt forhold til skilandslaget og Norges Skiforbund før Coop gikk inn som sponsor i 2013, fastslår Reinsberg.

— Dette er ikke riktig

Han mener pressemeldingen fra skiforbundet kan skape et inntrykk av at Coop har tatt Petter ut av landslaget for å få ham på sitt private lag.

— Dette er ikke riktig. Petters begrunnelse for å gå ut av landslaget er allment kjent, og Norges Skiforbund er selvsagt svært godt kjent med dette.

Reinsberg sier derfor at han har stor tillit til at skiforbundet kommer til å rette opp det som har skjedd.

— Ingen er tjent med at det blir skapt et feilaktig bilde av en situasjon som det allerede er utfordrende å håndtere. Det må under enhver omstendighet ikke bli etterlatt et inntrykk av Coop har hatt noen som helst rolle i å få Petter ut av landslaget. Min erfaring er at Coop har opptrådt ekstremt ryddig og varsomt i situasjonen rundt Petter, sier Reinsberg.

Mener Reinsberg misforstår

Skiforbundets generalsekretær Stein Opsal svarer på kritikken på vegne av skiforbundet på en e-mail til Adresseavisen:

«Kjetil Reinsberg misforstår når han hevder avtalen med Coop var avklart med Skiforbundet før inngåelsen i 2013. Dette kommer tydelig frem også i senere avtaler mellom partene.

Det kan virke som Reinsberg har fått sin informasjon fra Coop. Om han ønsker det, inviterer vi han gjerne til et møte for å gå gjennom alle sider av saken. Ledelsen i Coop har vært med i en rekke møter og er godt kjent med at de med sine nåværende forretningskonsepter ikke gjør det mulig for Northug å delta i verdenscupen. Avtalen han ble tilbudt nå er som kjent den samme som sist sesong, en avtale som gir Petter kommersielle muligheter ingen andre landslagsutøvere har.»

Kommunikasjonssjef Bjørn Takle Friis i Coop er ordknapp om saken.

— Jeg har ikke lyst til å kommentere dette. Vi har ikke noe på hjertet og avventer til Petter Northug selv har kommet med sin kommentar, sier han til Adresseavisen.