Etter at det ble kjent at Northug trolig ikke blir med i verdenscupen denne sesongen, beklager svenskene at det ikke er blitt enighet:

I et innlegg på Facebook svarer Astrid Uhrenholdt Jacobsen på spørsmål om Northug-saken. Hun kommer med en klar støtte til måten Norges Skiforbund har håndtert den såkalte Northug-saken.

«Er det sånn at du kan slippe unna alle regler fordi du er best? Det er jeg uenig i som grunnleggende prinsipp. NSF (Norges Skiforbund — red. anm) må ha ledere som enhver annen organisasjon. Og de må i blant ta upopulære avgjørelser for å holde organisasjonen flytende i det lange løp.»

Dette skriver Jacobsen i et tilsvar til en kommentar utenfra som er postet på sin egen utøverside på Facebook. En side som har over 26.000 følgere. Astrid Uhrenholdt Jacobsen har ikke vært tilgjengelig for å utdype dette videre.

Landslagets pressesjef, Gro Eide, sier at Astrid Uhrenholdt Jacobsen ikke vil kommentere dette overfor Aftenposten ut over det som står på Facebook-siden. Hun vil være tilgjengelig for media under landslagets samling 29. september.

Helt fastlåst situasjon

Situasjonen mellom Norges Skiforbund og Petter Northugs private satsingen har gått i helt i vranglås. Northug inngikk en sponsoravtale med Coop etter at han gikk ut av landslaget i mai 2013. Coop er i direkte konkurranse med skiforbundets egen sponsor, dagligvarekjeden Spar.

Foran forrige sesong inngikk Northug og skiforbundet en spesialavtale hvor Northug gjennom sesongen avsto fra å markedsføre Coop. Det var en lignende avtale som ble lagt frem for Northug foran denne sesongen. Northug-leiren svarte ikke innen fristen og enden på det hele blir trolig at den firedoble verdensmesteren fra sist vinter ikke får gå verdenscup i langrenn.

Skiforbundet er ikke blid på måten Northug-sponsor Coop har fremstått i denne konflikten:

Det er ingen tvil om at Northug på grunn av sine kvaliteter som langrennsløper har fått et unntak fra reglene. Men nå ser det ut som om det er nok for Norges Skiforbund. Astrid Uhrenholdt Jacobsen er enig i det.

— Petter har fått spesialbehandling internt i utrolig mange år, både økonomisk og på alle andre tenkelige måter. Det vet jeg fordi jeg har vært en del av systemet, skriver Jacobsen på Facebook.

Etterlyser solidaritet

Hun er helt klar på at toppidrettsutøvere har et solidarisk ansvar for alle som driver idretten.

— Verner ikke NSF om sine kommersielle rettigheter må alle utøvere få lov til å markedsføre hvem de vil. En trenger ikke kunne mye om markedsføring for å skjønne at det er få aktører som da vil sponse fellesskapet. Vil man ha det slik må man også akseptere at du må finansiere egen satsning i fremtiden. Det går ut over rekrutteringen, da du så og si blir avhengig av en rik onkel for å delta før du slår igjennom som en av de aller beste, skriver hun.

Den 28-år gamle Heming-løperen er helt klar på at et ansvar for fellesskapet også er viktig.

— Dette er fremfor alt en prinsipiell debatt som ikke dreier seg om enkeltpersoner, men hvordan man ønsker at idretten i Norge skal drives fremover. Jeg sier ja til fellesskapet og ja til lojalitet. Fordi det er mulig å forene det med individuell inntjening og utvikling, skriver hun på Facebook.

Er du ikke lei av sagen om Northug og har lyst til å lese mer om den triple verdensmesteren, finner du flere saker her: