Mandag bekreftet Norges Skiforbund at de trekker forslaget om landslagsavtale for Petter Northug. Det betyr at langrennsstjernen ikke får gå verdenscup den kommende sesongen.

— Fra vår side vil det ikke komme noen nye initiativ. Saken er ferdigbehandlet. Det handler ikke om forhandlinger eller om å gi eller ta, fra vår side handler det bare om at saken er ferdigbehandlet, var skipresident Erik Røstes tydelige budskap overfor Aftenposten mandag.

Flere eksperter har spekulert på om det likevel ender med snuoperasjon og verdenscupdeltagelse for Northug. I fjor kom en landslagsavtale på plass så sent som i november.

- 90 prosent på at Northug går verdenscup

I Sverige er gjennomgangsmelodien blant langrennsprofiler at tvisten vil løse seg før sesongen.

— Jeg og alle andre på det svenske laget vil selvsagt at Petter skal være med og gå verdenscup. Men om jeg skal gjette tror jeg denne floken løser seg til slutt. Det ville vært veldig trist ellers, sier den svenske landslagsløperen Emil Jönsson til Expressen.

Calle Halfvarsson har måttet se seg slått av Northug en rekke ganger, senest på oppløpet under VM-stafetten i Falun tidligere i år.

NORTHUG-RIVAL: Calle Halfvarsson.

— Det har vært sånn her i flere år. De går ut og sier at han ikke skal få gå verdenscup, men det kommer han til å gjøre. Jeg er ikke urolig over dette. Jeg er 90 prosent sikker på at han går. Det er mest snakk, mener Halfvarsson.Sveriges landslagssjef Rikard Grip tror heller ikke på Norges Skiforbunds verdenscupnekt.

— Det er ikke helt stengt, det tror jeg ikke. Jeg håper de finnes en løsning, slik at den største profilen vi har innen langrenn blir med videre, fastslår han.

Langrennslegende: - Mer ligger bak

Den svenske langrennslegenden Torgny Mogren jobber nå som ekspert i svensk radio. Han mener det er trist for langrenn om Northug ikke deltar i verdenscupen.

— Det er kjedelig at de ikke blir enige. Det er absolutt ikke bra. Men vi får se om det løser seg neste år når det er mesterskap, sier Mogren til Expressen.

Tidligere i måneden fortalte Adresseavisen at skiforbundet og Petter Northug fortsatt ikke er kommet til enighet om en avtale for vinterens sesong. Northug vil ha en avtale som strekker seg over flere år, mens langrennskomiteen kun hadde mandat til å gi ham et tilbud som varer ut kommende sesong.

— Det virker som det ligger mer bak, noe infisert som ligger og gror. Noe vi ikke kjenner til, spekulerer Mogren.

Striden mellom Petter Northug og Norges Skiforbund handler om at Northug har handelsgiganten Coop som hovedsponsor.

Landslaget blir sponset av Spar, som er i direkte konkurranse med Coop. Som landslagsløper har Northug derfor ikke anledning til å profilere Coop.

Ekspert: — Tour de Ski bør være et mål for Northug

Den kommende sesongen er fri for mesterskap. Flere har pekt på at det gjør at Northug kan være tøffere i forhandlingene med skiforbundet. Aftenposten snakket mandag med langrennstrener og TV 2-ekspert Fredrik Aukland.

— Hvis det er ett år det går an å satse på noe annet er det i år. Samtidig må vi huske på at Northug aldri har vunnet Tour de Ski. Det bør være et naturlig mål for verdens beste langrennssløper, mener Aukland.

Han mener det burde vært mulig å finne frem til en felles løsning.

— For skiforbundet er det et prinsipielt spørsmål. Det er ingen nyhet at kjemien ikke har vært spesielt god de siste årene. Det jeg er opptatt av er at de beste stiller til start, slik at det ikke er noen som setter begrensninger for hvem som stiller. Nå har man ikke klart om å bli enige om et samarbeid som er fruktbart for begge parter, men jeg håper de finner en løsning som gjør at Petter ønsker å gå. Det behøver ikke bare være avhengig av det økonomiske, men også andre faktorer.

- Hvilke faktorer tenker du på da?

— Noe som motiverer Northug til et tettere samarbeid. Jeg tenker at målet er at Petter må ha lyst til å gå renn, sa Aukland.