Tirsdag morgen kom nyheten om at langrennssjef Åge Skinstad gir seg i Skiforbundet. 50-åringen blir nå regiondirektør i NHO Innlandet.

GIR SEG: Åge Skinstad (t.h), her sammen med Therese Johaug og Marit Bjørgen, er ferdig som langrennssjef i Skiforbundet. Foto: NTB scanpix

Etter ni år er altså skieventyret slutt for Skinstad, som ble ansatt som sportssjef 1. april 2006. En drøy måned etter Torino-OL, som er de mest skuffende vinterlekene siden Calgary i 1988.Med Skinstad i Skiforbundet skulle norsk langrennssport slå kraftig tilbake. Fra og med Sapporo-VM i 2007 og frem til i dag, har norske langrennsutøvere tatt utrolige 86 medaljer. Derav 44 gull – 34 i VM og 10 i OL.

Se den fullstendige oversikten her:

Norges VM— og OL-medaljer under Åge Skinstad:

Gull-sølv-bronse – totalt:

VM:

2007, Sapporo: 5–2–5 = 12

2009, Liberec: 5-2-1 = 8

2011, Oslo: 8-4-4 = 16

2013. Val di Fiemme: 7-4-5 = 16

2015, Falun: 9-2-3 = 14

Totalt: 34-14-18 = 66 medaljer

OL:

2010, Vancouver: 5-2-2 = 9

2014, Sotsji: 5-2-4 = 11

Totalt: 10-4-6 = 20 medaljer

Totalt antall medaljer: 44-18-25 = 86

86 medaljer i løpet av to OL og fem VM - godt over 12 medaljer i snitt per mesterskap – er fasiten etter Skinstad tid i sjefsstolen.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er imponert over det Åge Skinstad har fått til. Særlig etter at totningen byttet tittel og rolle til langrennssjef etter ski-VM i Holmenkollen i 2011.

VM-SUKSESS: Her gratulerer Åge Skinstad gullvinner fra 15-kilometeren i Sapporo-VM, Lars Berger. Mesterskapet var Skinstads første som sportssjef. Foto: NTB scanpix

– Jeg er mest imponert over det han har gjort i rollen som langrennssjef – en rolle som går litt utover det rent sportslige. Måten han har utviklet langrenn i den perioden, er imponerende. Idrettsforståelsen, kombinert med den økonomiske forståelsen Skinstad sitter på, har bidratt til at langrenn er det ”hotte” sponsorobjektet det er i dag. Sponsorinntektene har jo blitt mye høyere og sporten har helt annen standing i Norge, og det skal Åge ha ære for, sier Torgeir Bjørn og påpeker at det er mange andre som også fortjener sin del av æren:

Aukland, Hetland, Løfshus eller noe andre?

– En suksess kommer som en følge av mange ting. Og det kommer også an på hvilke typer utøvere som kommer opp. Skinstad har vært sjef i det som har vært Petter Northugs storhetstid, det er det en god hjelp i. Damelaget utviklet seg til å bli det suverent beste, sier NRK-eksperten.

Fredrik Aukland, Guri Hetland og Vidar Løfshus (nåværende landslagssjef) er navn som nevnes som mulige Skinstad-erstattere, men Bjørn synes det er vanskelig å plukke ut noen favoritter.

– Den som går inn i den stillingen bør ha solid erfaring fra langrenn, men også en kombinasjon av langrennsforståelse og forståelse av hva som kreves for å utvikles produktet, sier Bjørn.

– Guri Hetland har jo en del av de egenskapene, men det er tøft å hoppe etter Skinstad, sier NRK-eksperten.