HOLMENKOLLEN: En svært suksessfull sesong er over for norsk langrenn. På kvinnesiden har Norge med noen få unntak vært fullstendig overlegne, noe som nok en gang ble bekreftet på tremila i Holmenkollen.

Marit Bjørgen vant foran Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Beste utenlandske løper ble Charlotte Kalla på fjerdeplass, mens Heidi Weng og Ragnhild Haga tok de neste plassene.

Verdenscupsesongen er nå over og norsk langrenn skal gjennomføre en omfattende evalueringsprosess, i håp om å forbedre seg ytterligere.

Nøytrale øyne

Nytt av året er at et eksternt firma er hentet inn for å lede prosessen. Det bekrefter langrennssjef Åge Skinstad til adressa.no.

— Vi skal gjennomføre en evalueringsprosess der vi skal lytte til alle løpere, ledere og trenere. Adecco skal kjøre prosessen i år, for å sørge for at alt blir sett på med nøytrale øyne. Håpet er at dette blir det første året på et evalueringsopplegg som kan brukes hvert år, for å lage sammenligninger. Å bruke et eksternt firma er ikke minst viktig for at alt skal være hundre prosent anonymt, sier Skinstad.

I starten av april tar langrennssjefen med seg den øvrige ledelsen på danskebåten for å starte prosessen som skal ende opp i en plan for den mesterskapsfrie 2016-sesongen.

Mer omfattende arbeid

— Vi reiser til Danmark fra Oslo torsdag 9. april og fortsetter arbeidet i København, sier Skinstad.

Han begrunner Adeccos engasjement med at arbeidet er blitt mer omfattende.

— Det er ikke verre enn at vi er blitt større. Vi har hatt gode evalueringsprosesser også tidligere, men det har vært ulike skjermaer fra lag til lag. Nå ønsker vi en lik profil.

Individuelle opplegg

Etter femmila lørdag uttalte Niklas Dyrhaug seg kritisk til skiforbundets skjerpede regelverk, hvor løpere som takker nei til landslagsplass vil bli nektet deltagelse i verdenscup neste sesong. Tydalingen åpner for å si nei til landslaget om han blir tatt ut og viser til den sterke fremgangen han har hatt i år som privatløper på Team United Bakeries.

— Vi har alltid hatt veldig individuelt tilpassede opplegg og kommer til å fortsette med det. Vi mener det er mest rettferdig å behandle alle ulikt. Vi skal lage et opplegg som gjør at alle har trua på at de kan nå sine mål med å være med oss, sier Skinstad.

Selv om den internasjonale langrennssesongen nå er over, blir det spennende uker fremover for både Skinstad og det norske langrennspublikummet. Innen 1. mai må Petter Northug ha bestemt seg for om han vil tilbake til landslaget eller om han vil fortsette som privatlagsløper med Coop som hovedsponsor.