OSLO (adressa.no): Etter magre år på landslaget har Niklas Dyrhaug blomstret som privatløper på Team United Bakeries denne sesongen. Alt tyder på at han vil bli tatt ut når neste års landslag skal komponeres i april.

Det skjerpede regelverket til skiforbundet fører til at han i så fall er nødt til å takke ja om han skal få gå verdenscup neste sesong. Den regelendringen liker tydalingen dårlig. Etter femmila i Holmenkollen, hvor han ble nummer seks, gjør han det klart at det ikke er selvsagt at han sier ja til landslagsplass.

— Jeg kan si nei. Vi er et fritt land og jeg kan bestemme selv hva jeg vil. Det er viktig for meg at jeg får fortsette med det som har fungert i år. Derfor skal jeg ha gode samtaler med Trond (Nystad, herrelandslagssjef) og Vidar (Løfshus, landslagssjef). Det er viktig å holde mulighetene åpen, sier Dyrhaug til adressa.no.

— En dårlig regel

I år har han både vært privatløper og representert Norge i VM og i verdenscup. Regelendringen gjør det umulig neste sesong, hvis han blir tatt ut på landslaget.

Nettopp dette skaper problemer for Petter Northug, som også ønsker å stå utenfor landslaget.

— Jeg mener det er en dårlig regel. Jeg mener at tvang er feil vei å gå. Jeg mener det bør være opp til hver enkelt å bestemme hva som er best sportslig. Vi er alle ulike individer, sier Dyrhaug.

Sportslige argumenter

Han poengterer overfor adressa.no at det er sportslige, og ikke kommersielle argumenter, som gjør at han vil holde alle muligheter åpne.

— Sportslig har det opplegget jeg har hatt i Team United Bakeries vært veldig bra. Det får bli en vurderingssak. Jeg vurderer begge deler og ser frem til diskusjonene med Trond og Vidar, sier Dyrhaug, som legger til:

— Vedtaket er gjort, og jeg er uenig i det. Det kan jeg få lov til å si. Det bør være opp til hver enkelt.

Nytt for Opsal

Skiforbundets generalsekretær Stein Opsal sier at han ikke var kjent med Dyrhaugs holdning før adressa.no pratet med ham etter femmila.

- NYE OPPLYSNINGER: Generalsekretær i Norges skiforbund Stein Opsal. Landslagssjef Åge Skinstad til høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

— Vi har hatt fullt fokus på sesongen og ikke begynt å tenke på neste sesong ennå. Det er nytt for meg at Niklas har uttalt noe sånt, sier Opsal, og fortsetter:- Det er rikelig med muligheter for å ha individuelle sportslige opplegg på landslaget. Om noen velger å takke nei, så er det en sak for seg selv.