Skal jeg driste meg til å gi Ronny Deila tre råd på den eventyrferden han nå drar ut på vil det være følgende:

*** Lær kulturen dit du kommer.**

*** Sett deg inn i og vis respekt for klubben du skal trene**

*** Vær deg selv, hver eneste dag.**

Det siste først. Ronny Deila har aldri opplevd noe i nærheten av det han skal oppleve nå. Det åpenbare er at han som leder er nødt til å endre ideer og metode. Det handler om at rammebetingelsene, selve stillingen og menneskene han har rundt seg er totalt annerledes.

All ledelse, det vil si all god ledelse, har et element av fleksibilitet i seg. Du tilpasser deg de rammebetingelsene du jobber under, og tilpasser ideene etter det.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås. Foto: Ørn E Borgen

Men: Du tilpasser ideene. Og forblir trofast mot verdiene. Verdisyn er det kompasset en leder styrer etter, og trumfer alt annet. Egentlig er det så enkelt som at en skal se seg selv i speilet med god samvittighet hver kveld i visshet om at en har gjort som en har sagt, og har levd som en har lært.

Ronny Deila er i Celtic fordi han har lyktes med dette. Det blir avgjørende at han fortsetter med det, også når motgangen kommer. Det er nemlig da det er lett å miste seg selv.

Nederlag om man vinner med 20 poeng

Motgangen kommer raskt hvis du som trener ikke forstår kulturen dit du kommer.

Hvis Drillo, og andre norske trenere som har fått jobbe i en klubb i et annet land, skulle forfatte en felles bok er jeg overbevist om at et av de viktigste kapitlene handlet om kulturforståelse.

Ronny Deila er garantert ikke ansatt for å revolusjonere kulturen i Celtic. Han er ansatt for å forvalte den med et innslag av noen friske ideer. Det er en vesentlig og en avgjørende faktor.Celtic trenger nemlig ikke noen evolusjon. Det er en særdeles frisk og oppegående 127 åring vi snakker om. Dette er på mange måter Europas aller mest overlegne klubb i sin egen liga, etter at Rangers forsvant midlertidig som rival. Det er klubben som garantert vinner ligaen, og som betrakter det som et nederlag hvis de vinner med færre enn 15-20 poeng ned til nærmeste rival.

Det er også klubben med noen av de allermest trofaste og fantastiske supporterne. Rammen på hjemmekampene matcher alle arenaer med langt større kapasitet, og gir en opplevelse for resten av livet for de som er så heldige å få oppleve det. Celtic Park rommer 60.832 plasser, og det er kamp om hvert ledige sete. Det er en posisjon vi kun kan fjernt forestille oss i Norge.

Dømmes etter prestasjoner i Europa

Uka de feiret 125 år, for to år siden,slo de Barcelona 2-1 i Champions League. Det forteller det aller meste om nivået Ronny Deila må strekke seg etter.

Han vil nemlig ikke bli målt etter om han vinner ligaen. Det kommer han til å gjøre. Han vil bli målt etter hvor mye han vinner den med, og etter suksessen i Europa.Tar han Celtic til Champions League, og til suksess der er han selv en suksess. Gjør han det ikke, vil han få det tøft tidlig. Det høres brutalt ut. Men det er sannhet, for det er der lista ligger.

Har han det som kreves for å leve opp til dette?

Ny rolle

Som fagmann og leder er jeg overbevist om det. Han står fjellstøtt på faglig kompetanse, og er samtidig nysgjerrig på alltid å bli litt bedre i morgen enn han er i dag. Han har en naturlig sjarm i møte med andre mennesker, og en evne til å få folk til å streve litt ekstra etter å nå felles mål.

Usikkerheten går på to ting. Han har aldri vist eller erfart noe på den internasjonale arenaen. Og det viktigste: Jobben er annerledes enn den han kommer fra.

Da snakker jeg ikke om rammene, men om selve jobbinstruksen. I Drammen har han vært trener. Nå skal han være en blanding av seg selv og Jostein Flo, altså en kombinasjon av trener på feltet og sportssjef med ansvar for å drifte klubb og blant annet overgangslogistikk.Det blir avgjørende at han får med seg folk som kjenner til og kan dette. John Collins som assistent høres klokt ut, uten at jeg kjenner han som menneske. Ronny MÅ ha en med det navnet og naturlige autoriteten gjennom det han selv må arbeide seg til som en "våpendrager" i starten. Så får han håpe på at denne våpendrageren også har den aller viktigste egenskapen-lojalitet.

Da kan dette bli virkelig godt. Og ende som en særdeles kjærkommen og etterlengtet norsk manager-suksess på de britiske øyer.