Ronny Deila forlater etter alle solemerker Strømsgodset for å overta som manager i skotske Celtic.

Dermed forlater han «drømmejobben» i Strømsgodset til fordel for den internasjonale fotballscenen.

Deila er 38 år og kommer fra Porsgrunn. Fotballkarrieren skjøt fart i Urædd, og Deila meldte i 1993 overgang til Odd. Der var han i 12 sesonger før han i 2005 spilte en sesong i Viking.

Oppholdet i Stavanger ble kortvarig, og før 2006-sesongen signerte han for Strømsgodset. Der var han i to sesonger som spiller, og under Dag-Eilev Fagermos ledelse var han også assistent.

Gull

Det var han inntil Fagermo dro til Odd før 2008-sesongen. Da rykket Deila opp til hovedtrener for drammenserne.

Jobben med å bygge opp et nytt Godset-lag tok tid. Men Deila fikk tid. Og resultatet ble et Strømsgodset-lag som 40 år etter at de sist var helt i toppen av norsk fotball, ble et topplag igjen. Deila, som selv vant cupgull med Odd i 2000, ledet drammenserne til cupgull i 2010, seriesølv i 2012 før det ble gull i 2013.Deila har innført en stil og en profil som har gjort laget til et av de mest spennende i Norge. Og det skyldes også i stor grad Deilas nysgjerrighet.

I et større intervju med Aftenposten før seriestart i år fortalte han om hvor han henter inspirasjon fra.

— Jeg er veldig mye ute og reiser og ser. Etter sist sesong har jeg vært i Fulham, Liverpool, City, Rennes og Dortmund. Det var veldig inspirerende å snakke med Pellegrini, Brendan Rodgers og ikke minst Klopp. Alle de tre syntes jeg det var kjempemorsomt å prate med. Det du får igjen, er mange bekreftelser på det du tror på, de er referanser på hva toppnivået er, og så er det småting som du tar med deg.

Og om jobben i Strømsgoset sa Deila dette:

Drømmejobben

— Vi har gått med overskudd de fire siste årene. Vi har solgt spillere for over 50 millioner og kjøpt for seks. Ingen kan matche det. Den prestasjonen Eggen gjorde med Moss, er den prestasjonen vi har gjort i Strømsgodset. Og den gangen var det sikkert jevnere økonomisk enn nå. Vi har

nesten ikke brukt penger på å få en klubb som ikke er vant til å vinne. Brann brukte mange penger det året de vant, Stabæk gikk konkurs etter gullet. Uten at jeg skal gjøre de andre noe mindre, handler det litt om måten vi har gjort det på også.

— Du er stolt over det?

— Det viktigste er å vinne gjennom å drive god butikk, ikke for egen CV. Vi har fått frem mange unge spillere, vi har tjent penger, vi har hatt suksess.

Etter seks og et halvt år i Godset er Deila nå klar for jobben i utlandet han har ventet på. Men jobben han forlater har vært drømmejobben.

— Ja, det er det ikke tvil om. Jeg tenker på det vi har skapt, og hvor stolte vi er over det, og samtidig at vi er i en god posisjon til å bygge klubben videre. Det er en drømmesituasjon.

- Har du ambisjoner om utlandet en dag?

— Hvis det føles riktig, kan det være en ting. Men samtidig: Den dagen jeg føler at jeg står stille, ikke får videreutviklet meg og får de utfordringene jeg ønsker, vil det komme naturlig. Så får vi se om jeg er god nok.