Verdens beste fartskjørere (de som ikke har røket korsbåndet, vel å merke) er i disse dager i Sør Korea for å gjøre seg kjent før 2018-OL. Når Kjetil Jansrud og de andre atletene raser nedover fjellsiden av Mount Gariwang for å kjempe om verdenscuppoeng, er det i en trase som har vakt sterke reaksjoner hos koreanske miljøaktivister.

Konkurransen foregår i et område som omtales som en av de viktigste skogene med tanke på økologisk mangfold på den koreanske halvøyen. Miljøvernere mener hugsten som måtte til for å skape en arena for fartsglade skikjørere har skapt uopprettelige sår i skogen som i utgangspunktet ble vernet i 2008. Nesten 1,25 millioner har signert et opprop til Den internasjonale olympiske komité (IOC) og den sørkoreanske regjeringen om å stoppe ødeleggelsen av urskogen. «Vi ber IOC sørge for at alle olympiske leker virkelig lever opp til idealene om bærekraft og miljøbeskyttelse», het det i bønnen som aldri ble hørt.

Gjenplanting

OL-arrangørene mener de har gjort alt de kan for å skåne naturen mest mulig. Menn og kvinner skal bruke den samme traseen, og de klarte å gjøre hugstfeltet 30 prosent mindre enn opprinnelig planlagt. Noen av trærne er gjenplantet andre steder, og skal etter planen settes tilbake på sitt opprinnelige sted.

Det var lenge usikkert om gondolbanen skulle bli klar i tide. Foto: Mark Schiefelbein

Eksperter på feltet er imidlertid uenige om det er mulig å få til et lignende miljø. Noen mener det er så godt som umulig.— Området består ikke bare av trær, men også av planter, små dyr og andre organismer. Muligheten til å plante tilbake trær er veldig liten på grunn av endringene i jordsmonnet, sier Youn Yeo-chang, professor i økologi ved universitetet i Seoul til Guardian.

Ukjent for de norske

Som så mange OL-arrangører før dem opplever også koreanerne utfordringer med å holde seg innenfor budsjettrammene. Ifølge Green Korea United kostet det 150 millioner dollar (1,28 milliarder kroner) å bygge utfortraseen. Aksjonistene frykter at behovet for nye inntekter gjør at forretninger blir prioritert fremfor naturen, og at private investorer får drive og bygge ut et alpinanlegg. Økt turisme vil også føre til økt press på den sårbare naturen.

Da Aftenposten snakket med Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal i forkant av rennene i Kitzbühel hadde de ikke fått med seg innvendingene fra naturforkjemperne mot OL-anlegget.

— Det var ukjent for meg, men på generell basis kan jeg si at det er veldig vanskelig for en utøver å blande seg inn i politikken. På den ene siden vil man jo gjerne kjøre, men jeg ønsker jo også at man skal ta hensyn. Det er synd om ikke fartsrennene i OL skal bli en positiv opplevelse for lokalbefolkningen, sa Jansrud.

— Dette visste jeg ikke, så dette har jeg faktisk ingen mening om, sa Aksel Lund Svindal.

Svindal har tatt fatt på den lange veien tilbake:

Hellig skog

Simone Lovera, direktør i Global Forest Coalition, sier at Sør Korea i det forrige århundret opplevde en massiv avskoging, og at det er veldig få områder som er igjen uberørte.

Skogen på Mount Gariwang inneholder tresorter som er særegne for området, blant annet landets eldste eikeslag.

Den har også en kulturell og historisk betydning på grunn av tilknytningen til Joseon-kongedømmet, som eksisterte fra 1392 til 1897. Mye av dagens koreanske kultur og språk og etikette kommer fra denne perioden. For enkelte koreanere har skogen fortsatt status som hellig.

Les også:

Forsinkelser

Den sørkoreanske regjeringen har avvist klagene fra miljøvernerne. Kim Jong-deok, minister for kultur, idrett og turisme, sier til nyhetsbyrået Yonhap at en økologisk katastrofe er et for sterkt ord.

— Det er jo ikke sånn at en alpintrase bare faller ned fra himmelen. Vi prøver enkelt og greit å møte kravene Det internasjonale skiforbundet (FIS) stiller til et OL-anlegg, sier han ifølge Insidethegames.

Utforbakken er 2648 meter lang og har en høydeforskjell på 825 meter.

Her hadde de samme trærne stått i 500 år. Foto: Lee Jin-man

På grunn av forsinkelser i byggearbeidet var det lenge usikkert om koreanerne ville rekke å få anlegget ferdig tidsnok til helgens verdenscuprenn. Tilbakemeldingene fra løperne har så langt vært gode på de sportslige utfordringene i løypa.— Det kommer til å bli fantastisk. Det er mange svinger og noen fine hopp, sa canadiske Erik Guay til AP.

— Det er mye som skjer underveis, mange hopp og mye terreng, vurderte Jansrud, som var den raskeste på den offisielle treningen torsdag.

Flere OL-klager

Det er ikke første gang at naturvernere reagerer i forbindelse med utbygging av OL-arenaer. Til sommerens Rio-OL er det protestert mot at en planlagt golfbane fører til nedhugging av deler av Mata atlântica, et skogsbelte langs den brasilianske atlanterhavskysten.

Før Sotsji-OL i 2014 sa Bellona at miljøutfordringene omfattet giftige avfallsdeponier, forgiftning av elver og drikkevann, nær utryddelse av enkelte sjeldne arter og kalksteinsbrudd gravd ut i beskyttede landområder. Det fulgte i

På 1990-tallet tok IOC initiativ for å gjøre miljøhensyn til en av pilarene i den olympiske bevegelse. I charteret heter det at man skal oppmuntre til og støtte en bærekraftig utvikling innen idretten, og respektere miljøhensyn.

Den norske alpinsesongen har vært helt eventyrlig. Her er noen gode saker om suksessgjengen:

En av hemmelighetene bak suksessen:

Det norske laget vekker oppsikt:

Norge gjør det bra på klesfronten: