ULLEVAAL STADION: Aftenposten møtte landslagssjefen på Ullevaal onsdag. Da var EM-nedturen "glemt", og 56-åringen skimter en ny kvalik i det fjerne. Men det tok tid å komme dit.

— Det er lenge siden du har vært i offentligheten. Et bevisst valg?

— Ja, vi følte det var greit for alle at vi tok ut litt distanse etter playoff-kampene og brukte god tid på våre evalueringer. Nå er vi ferdige med det, har lagt planen for 2016. - Du som ville ha en pause fra folk eller ville du gi folk en pause fra deg?

— Det var først og fremst for å bruke tid internt til å være presis på hvor vi står og stake ut kursen videre. Samtidig var vi så skuffet etter at EM røk at det var greit å få lagt følelsene litt vekk og se de store linjene. Forventningene var store, vi trodde vi skulle klare det, først direkte da vi ledet i Italia, så gjennom playoff. Når man jobber hardt i to år for å nå et mål, og ikke klarer det, da er det viktig å ta en fot i bakken og se hva man kan gjøre bedre.

— Onsdag var det 80 dager siden tapet i den andre playoff-kampen i Budapest. Hvilke refleksjoner har du gjort deg etter det som skjedde der?

— Fakta i de to playoff-kampen er at vi hadde 15-9 i målsjanser, 24-3 i cornere og et ganske stort spillemessig overtak. Men vi ser at november måned ble utfordrende for oss med mange spillere som bar preg av slitasje, i tillegg til at to av våre spillere som var sterke bidragsytere ikke var faste på sine klubblag i Tyskland. Summen av det gjorde nok at vi ikke var så skarpe som vi kunne ha vært. I en playoff er det detaljene som avgjør, samtidig som det også er tilfeldigheter som kan avgjøre.

- Hvor hardt gikk tapet i Budapest inn på deg?

— Det var svært, svært skuffende. Det er lenge til neste kamp, så du får ikke gått på trening dagen etter og vasket det vekk og se inn mot neste kamp. Vi fikk kjenne på den skuffelsen, men det er også viktig å bruke det til noe konstruktivt. Det tok tid før jeg ristet det av meg. Jeg sa på noen interne forelesninger her at det var som å gå til Nordpolen i underbuksa, du ble ikke kvitt kulda. Det tok tid å tine opp. Vi hadde så lyst til at alle som er glade i fotball skulle få oppleve et EM.

— Det ble mye diskusjon og kritikk rundt laguttaket i Budapest med Markus Henriksen som spiss og Martin Ødegaard rett bak. Hvordan oppsto den planen?

— Markus Henriksen var formspilleren, den beste, han scoret mest mål, samtidig som vi valgte å bruke Martin Ødegaard for å prøve å åpne opp Ungarn i 1. omgang. Så skulle vi sette innpå litt tyngre skyts utover i 2. omgang. Det var bakgrunnen for laguttaket.

- Var det du som tok ut laget eller var det flere som var involvert i beslutningen?

— Vi hadde sykdom i troppen helt inn i kampdag. To av spillerne som var tenkt å starte var usikre. Det gjorde at vi hadde mange diskusjoner om plan A og plan B helt til det siste. Vegard Forren hadde feber, Markus Henriksen slet med en betennelse i en tå, det var litt spørsmål rundt de to. Det er alltid en diskusjon i trenerteamet om laguttak. Det er høyt under taket, det er lov å mene, men det er jeg som beslutter.

- Så det var du som tok den endelige beslutningen om laget?

— Ja, selvfølgelig.

- Var det gambling?

— Nei. Da må man si at det nesten alltid er det når man tar ut et lag. Det var en kalkulert vurdering om hvordan vi håpet å slå Ungarn. Som trener tar du et valg der og da, og vi tok ut det laget vi hadde mest tro på med tanke på hvordan inngangen til kampen kom til å bli mot et ultradefensivt lag og hvordan vi skulle klare å åpne dem.

— Sjefene dine i Norges Fotballforbund var raskt ute med å forsvare deg etter playoff-tapene. Følte du det var viktig for deg?

— Det er naturlig at det kommer spørsmål rundt en trener med jevne mellomrom. To måneder tidligere var det som om man ville forhandle en enda lenger kontrakt enn de to årene man hadde. Men sånn er fotballen. Man er høyt oppe den ene dagen og langt nede den neste.

- Det var eksperter som mente Norge ble utklasset taktisk i de to playoff-kampene. Hva sier du til det i dag?

— Da slår jeg tilbake med å si at tallmaterialet slår det ihjel. I hjemmekampen traff vi godt med inngangen. Vi skapte åtte målsjanser, men at Ungarn scoret det ene målet var selvfølgelig ikke ønskelig. Det er viktig å se bak resultatet i så måte. Selv om totalprestasjonen var god, synes jeg vi kunne vært enda bedre. Men taktisk mener jeg vi traff godt, vi var bare ikke gode nok i utførelsen.

- Følte du kritikken som kom var urettferdig?

— Nei, tvert imot. Det skulle bare mangle at det ikke ble stilt mange gode, kritiske spørsmål etter at vi ikke lyktes. Jeg gleder meg over det enorme engasjementet som var. Jeg setter pris på at folk bryr seg, det lærer jeg av også. Det er en del konstruktiv kritikk som jeg tar med meg inn i det videre arbeidet.

- Hvordan var evalueringen av landslagsåret 2015?

— Veldig fruktbar i kraft av at det vi har funnet internt rimer godt med det eksterne. Vi må bli bedre på kontringer, vi har tatt steg på dødballer, men kan bli enda bedre. Vi må også forsterke det positive - vi spilte seks kvalikkamper uten å slippe inn mål. Vi har hatt progresjon, men må stabilisere oss på det nivået vi så mot Kroatia hjemme.

- 2016 blir et viktig landslagsår med VM-kvalik som starter til høsten. Hvordan skrur du dette til for at laget skal ta et nytt steg?

— I valget av motstandere blir det ganske likt som før EM-kvaliken. Vi møter Belgia, Island og Portugal i vårt eget mini-EM. Så møter vi Estland og Finland, som er to veldig godt organiserte lag som er vanskelig å bryte ned, så vi får øvd på effektivitet og balanse. Vi må gjøre noe med at vi trenger seks sjanser for å score mål.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport her: