Tre Diamond League-arrangører inviterer ikke tidligere dopingdømte til sine stevner. Bislett-sjefen mener at metoden er en av de beste i antidopingkampen.

— Hvis utøverne ikke får delta, faller inntektsgrunnlaget deres bort. Da svir det der det kjennes aller best, på lommeboken, sier Steinar Hoen før årets Diamond League-sesong starter med stevnet i Qatar fredag.

Der er det ingen restriksjoner på deltagelsen, men flere og flere gjør som Bislett.

— Vi var først ute med å unnlate å invitere tidligere dopingdømte. Siden har Stockholm og London kommet til, og nå håper jeg også Brussel følger opp. Zürich har i utgangspunktet den samme regelen, men kan ikke bruke den hvis de arrangerer finalen, sier Hoen, som gjerne greier seg uten løpere som Justin Gatlin og Tyson Gay.

— Få har så strengt syn på doping som Norge. Det er omtrent på linje med landssvik å ty til dopingmidler. Vi kan ikke bidra til at de unge har plakater av dopingdømte hjemme på rommene sine.

Husker du?

Oppfordrer skoprodusentene

Hoen har snakket mye om boikott av dopingdømte på interne møter blant arrangørene, og veldig mye er opp til dem.

— Vi er invitasjonsstevner og står mye friere enn arrangører av verdenscuper i andre idretter hvor også nasjonale forbund er involvert. Diamond League-arrangørene kan invitere dem vi ønsker – unntatt i finalen. Der har alle som har vinnermuligheter krav på å få delta, forklarer Hoen, som også har et ønske om å få skoprodusentene med på laget.

— Hvis bare skoselskapene kunne gjøre en liten endring i livstidskontraktene de inngår, ville det hjelpe mye. En del av inntekten til utøveren settes inn på sperret konto. Blir utøveren tatt etter det niende året av en tiårskontrakt, bortfaller hele summen som er knyttet til ren idrett, sier den tidligere europamesteren i høyde.

I hendene på Rune Andersen

— Får vi flere lag på banen står vi enda sterkere. Men det vil ta en stund før vi får med alle. Det har med utviklingen av land å gjøre. Kina og Qatar er aktører som kom på banen for bare seks-syv år siden. De har ambisjoner å vise frem landet sitt og har holdninger som ligger 10, 15 20 år tilbake i tid. Men de kommer etter, tror Hoen

— Antidoping er kommet frem i lyset. Den tidligere IAAF-presidenten og advokaten hans sitter i fengsel, og hele mafiagjengen er borte. IAAF har ansatt Rune Andersen for å rydde opp, og det er han som gir Sebastian Coe beskjed om når russiske utøvere kan få lov til delta igjen.

Hansen har nye metoder

Svein Arne Hansen er president i Det europeiske friidrettsforbundet, og også han har grepet fatt i dopingproblematikken.

— Allerede i 2003 ba jeg om livstidsutestengelse for dopingtatte, men IAAF tapte en sak i CAS. Derfor har IAAF måttet holde litt igjen. Men det er riktig at Golden League er invitasjonsstevner, og derfor kan arrangørene bare la være å ta med dopingdømte – unntatt i finalen, sier Hansen, som har nye metoder i ermet.

— Vi har satt i gang mange program. Senest i 2018–2019 vil all ungdom ha måttet vært gjennom tre-fire tester i halvåret – ellers får de ikke starte. Vi har også en utdanningsgruppe som skal samarbeide med Wada. Det vil også bli umulig å kvalifisere seg til mesterskap hvis man ikke har deltatt i stevner hvor det har vært dopingkontroll. Utøverne må også ha vært gjennom uanmeldte tester, sier Hansen, som gleder seg over at Kenya, Etiopia, Marokko, Hviterussland og Ukraina for tiden står på en spesiell overvåkingsliste.

I Bislett Games har overvåkingen vart lenge.

Mer fra dopingskandalene i friidrett det siste året: