Russland ble utestengt fra all friidrett for doping høsten 2015, men allerede i 2009 visste Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) om det omfattende jukset. Bloddopingen var så utbredt at man fryktet for livet til flere av utøverne, melder nyhetsbyrået AP.

— Dette er en skammelig oppvekker, sa IAAF-president Sebastian Coe da jukset kom for dagen senhøstes i fjor, og ga inntrykk av at det kom som en overraskelse på organisasjonen.

AP sitter imidlertid på e-poster og dokumenter som viser at de ekstremt høye blodverdiene allerede var kjent for det internasjonale forbundet under VM i 2009. Nyhetsbyrået har fått tilgang på dokumentene fra en person i IAAFs antidopingprogram, og har publisert dem på sine nettsider.

— Saken om russiske utøveres blodverdier blir ikke bedre (om mulig så blir det faktisk bare verre) og er nå så alvorlig at umiddelbare og drastiske tiltak trengs, skrev Pierre Weiss, daværende generalsekretær i IAAF til Valentin Balakhnichev, på den tiden president i det russiske friidrettsforbundet.

Fare for liv og helse

Han skriver videre at testene som ble tatt under VM i 2009 «sterkt antyder et systematisk misbruk av bloddoping og EPO-relaterte produkter». Verdiene skal være blant de høyeste som IAAF hadde sett siden de startet testing.

Generalsekretæren skriver at russerne ikke bare jukser mot sine konkurrenter, men IAAF mener det er stor fare for både helse og liv til utøverne på grunn av de ekstreme blodverdiene.

BAKGRUNN:

Tror 42 prosent av russerne var dopet

Dokumentene skal videre vise hvordan IAAF jobbet for å unngå at omfanget av skandalen i Russland skulle bli kjent.

Det ble foreslått at man skulle inngå en avtale med mindre kjente russiske utøvere om at positive prøve ikke ble kjent, og suspensjonstiden skulle forkortes fra fire til to år.

Det internasjonale forbundet ville ikke gå med på det samme for de fremste medaljefavorittene, fordi det ville bli stilt spørsmål hvis de plutselig ikke stilte opp i konkurranser.

Et brev til den daværende IAAF-presidenten, Lamine Diack anslo at 42 prosent av de testede utøverne fra Russland var dopet. Det ble også mistenkt doping blant tyrkiske, spanske, marokkanske og ukrainske utøvere, og resultatene herfra ble omtalt som «særlig bekymringsfulle».

Etter verdensmesterskapet i 2009 gjorde Weiss det klart for Balakhinchev at syv russiske utøvere ville blitt nektet start om friidretten fulgte like strenge retningslinjer om blodverdier som andre idretter. Blant disse skal to av russerne blitt utropt til verdensmester.

LES OGSÅ:

Hevder forslagene ikke ble gjennomført

IAAF sier i dag til AP at planene om å skjule russiske dopere aldri ble satt ut i live, og Balakhnichev hevder at disse forslagene aldri nådde ham personlig.

Forrige uke ble IAAFs daværende antidopingleder, Gabriel Dolle utestengt fra sporten i fem år. Balakhnichev er utestengt på livstid.

Tidligere president i verdens antidopingbyrå (WADA), Dick Pound, har siden desember ledet en etterforskning av påstått systematisk doping i Russland. Utfallet av den ble presentert på en pressekonferanse mandag. Resultatet var nedslående. Foto: NTB scanpix

Dick Pound, tidligere leder i Det internasjonale antidopingbyrået og mannen som torsdag skal legge frem del to av rapporten som slår fast omfattende juks i Russland og IAAF, sier til AP at det ikke er tvil om at slike avtaler ble gjennomført.LES OGSÅ:

Korrupsjonsmistenkt eks-president

Det er ventet at en sentral del av rapporten som legges frem torsdag handler om hvordan russiske og internasjonale friidrettsledere har brukt positive dopingprøver til å presse penger ut av avslørte utøvere.

Tidligere president, Lamine Diack blir trolig utestengt fra idretten på livstid. Han risikerer også fengsel etter at fransk politi og Interpol mistenker han for utpressing og korrupsjon.

Hans sønn, Papa Massata Diack, som også jobbet som markedskonsulent i IAAF, skal ha vært sentral i forbrytelsene.

Minst seks friidrettsutøvere skal ha betalt penger til den mektige familien.

BAKGRUNN:

LES OGSÅ:

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport her: