Johan Kaggestad er sikker på at dopingavsløringene innen friidrett bare er toppen av et enormt isfjell

På torsdagens pressekonferanse utenfor München ble det slått ettertrykkelig fast: Toppledelsen i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har visst om og forsøkt å skjule omfattende dopingmisbruk, de har vært korrupte og de har vært med på utpressing av store beløp fra avslørte utøvere.

Spesielt hard medfart fikk tidligere president Lamine Diack, men utvalgsleder Dick Pound var meget tydelig på at dette var noe hele ledelsen i organisasjonen må ha visst om og ta ansvaret for at kunne skje.

— Omfanget av jukset er kolossalt. Det ble spurt om dette er verre enn korrupsjonsskandalen i FIFA, men begge to er jo katastrofer for troverdigheten til internasjonal idrett, sier Johan Kaggestad til Aftenposten.

Han er også meget kritisk til dagens president, Sebastian Coe. Briten var i åtte år visepresident i Diacks skandaliserte styre, og Kaggestad mener den legendariske mellomdistanseløperen har sluppet ekstremt lett unna.

— Det er jo under noens ledelse dette har skjedd, og Coe må ha fulgt usedvanlig dårlig med timen om han ikke har hatt noen betenkeligheter med arbeidet som er gjort hos ledelsen, sier Kaggestad.

Coe ble – til tross for hans sentrale posisjon i IAAF gjennom en årrekke – av Pound trukket frem som rett mann til å lede organisasjonen videre. Dette til tross for at den tidligere WADA-presidenten (Det internasjonale antidopingbyrået) understreket at korrupsjonen har vært godt innarbeidet i organisasjonen.

Les Ola Bernhus' kommentar:

I strupen på mediene

Egentlig var alt som kom frem torsdag gammelt nytt. Bakgrunnen for skandalen er to dokumentarer på den tyske kanalen ARD i desember 2014 og august i fjor.

Der ble omfattende doping i de mektige friidrettsnasjonene Russland og Kenya dokumentert, og sammen med avisen The Sunday Times hevdet de å sitte på en hemmelig IAAF-database med 12 000 blodprøver fra 5000 utøvere.

— Coe gikk rett i strupen på ARD da de la frem bevisene som de gjorde, og sa at det ikke gikk an å holde på sånn. Det var ingen sannhet i det, hevdet han, men det har jo vist seg at de hadde 100 prosent rett, fastslår Kaggestad, som også er meget kritisk til dømmekraften det tidligere parlamentsmedlemmet har vist i forbindelse med sin godt betalte ambassadørrolle for Nike.

Også der gikk han rett i strupen på journalister med kritiske spørsmål.

Kaggestad mener det beste vil være om både Coe og resten av styret trekker seg.

Les også:

— Strutsepolitikk

Pound sa foran verdenspressen at utvalget kun hadde myndighet til å granske friidrett i Russland. Hva som har skjedd i andre idretter i Russland, og hva som har skjedd i Kenya og andre store idrettsnasjoner, er foreløpig ikke avslørt og brakt frem i lyset.

Canadieren understreket at han mener et uavhengig utvalg bør se på Kenya så snart røyken har lagt seg etter de siste avsløringene.

Kaggestad mener det er en selvfølge at vi nå bare har sett toppen av et isfjell, og at det er klart at det som skjer i en stor idrett i Russland også skjer i andre.

Han peker også på Operasjon Puerto-skandalen, hvor et dopingnettverk rundt legen Eufemiano Fuentes bare delvis ble avslørt. En rekke toppsyklister er navngitt, men ifølge flere medierapporter er det store stjerner også i andre idretter som skal ha brukt samme lege.

Det provoserer Kaggestad at ikke viljen til å avsløre juksere er større blant internasjonale toppledere.

— Det er det jeg kaller strutsepolitikk. I fotball tester de jo nesten ikke for doping, nesten hele langrennsverden utenom nordmennene var jo dopet rundt år 2000. Les også:

Svik uten sidestykke

Norges friidrettspresident, Tore Hordnes kaller jukset som er kommet frem som "et svik uten sidestykke".

Anders Solheim i Antidoping Norge sier at rapporten viser at det er en lang vei å gå i arbeidet med å beskytte en ren idrett og de ekte vinnerne.

— Den avdekker alarmerende forhold i internasjonal friidrett som krever en grundig opprydning, sier Solheim.

IOC må betale

Kaggestad frykter nye leker hvor mange juksemakere står på startstreken og tar turen opp på toppen av seierspallen.

— Mange nasjoner som skal være med der har ikke et system for testing utenfor konkurranser. Da er det veldig vanskelig å ta jukserne, sier den tidligere topptreneren, som sier det vil koste mye penger å avsløre de som ikke følger reglene.

Han mener den fyldige bankkontoen til Den internasjonale olympiske komité er det rette stedet å hente kapitalen.

Hør Aftenpodden Sport, hvor det diskuteres Idrettsgalla, skihopping, kombinert og en liten historie om Arne Scheie: