— Det som er framkommet i den siste rapporten som ble offentliggjort av WADA torsdag er et svik uten sidestykke. Vi er rett og slett blitt forrådt av våre egne ledere, sier Hordnes i en kommentar til NTB.

I WADA-rapporten som ble lagt fram torsdag konkluderes det med at korrupsjonen skal ha vært innarbeidet i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Dette var ikke noe bare enkeltstående individer sto bak.

Det kom også fram at det har vært snakk om omfattende utpressing, særlig mot utøvere som hadde avgitt positive prøver. De fikk beskjed om å betale penger til sentrale ledere, dersom de ønsket at de positive prøvene skulle dekkes over.

Det ble også hevdet av utvalgets leder Dick Pound at styret i IAAF måtte ha kjent til det som foregikk, og ledere ble kritisert for ikke å ha reagert tidligere.

Rett mann

Tidligere IAAF-president Lamine Diack utpekes som mannen som har organisert og personlig kjent til det hele. Den nåværende presidenten Sebastian Coe har sittet som visepresident under Diack, og briten rammes av den kritikken som er framkommet.

Likevel mente Pound at Lord Coe er rett mann til å rydde opp i internasjonal friidrett. Det er ikke fra noe hold kommet krav om at han må trekke seg.

Hordnes stiller seg bak.

— Sebastian Coe har stor integritet, slik vi i norsk friidrett kjenner ham. Derfor sier jeg, som Svein Arne Hansen, presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet (EA) også har sagt, at Coe har vår fulle støtte. Han har allerede tatt tøffe avgjørelser i forhold til russerne. Han er, som Dick Pound også sa, rett mann til å lede internasjonal friidrett videre, sier Hordnes.

Ikke sjokkert

Tore Hordnes sier han ikke er sjokkert etter å ha hørt at sentrale ledere har presset dopingtatte utøvere for å unnlate og avsløre prøvene deres.

— Nei, jeg kan ikke si at dette sjokkerer meg etter alt som er kommet fram tidligere. Dette er et enormt svik både overfor idretten og de verdiene idretten står for, sier den norske friidrettspresidenten.

— Det er helt klart at vi må se hva som kan gjøres for å unngå at slike ting skjer i framtiden. Det må bli den første konsekvensen av det som er blitt kjent, sier han.

- Hva kan gjøres?

— Ledere, trenere og leger, altså folkene som står bak dopingen, må også tas og straffes. Jeg vet det ikke er lett, men dette arbeidet må intensiveres. Bakmennene må ikke gå fri, sier Tore Hordnes til NTB. (©NTB)