Etter 15 år med A-lagsfotball, proffspill i Frankrike og Tyskland og spill i Norge for både Lyn, Rosenborg og Brann, skulle en nesten tro El Fakiri var finaleveteran. Men det er han ikke.

I hvert fall ikke hvis vi ikke teller med Norway Cup og andre opplevelser i aldersbestemt fotball.

— Vi var i mesterligafinalen med Monaco, selvfølgelig. Da var jeg i troppen, men spilte jeg ikke. I tillegg har jeg spilt ligacupfinale i Frankrike. Da spilte jeg – og vi vant, forteller El Fakiri.

Monaco slo Sochaux 4-1 foran 75.000 tilskuere på Stade de France, etter to scoringer av superstjernen Ludovic Giuly, en av Sébastien Squillaci og en av Dado Prso.

Var alltid på Ullevaal

Det er likevel den norske finalen han har et veldig nært og godt forhold til. Å spille om cupmesterskapet på Ullevaal er noe han har drømt om hele livet.

— Det var jeg og noen kamerater som alltid tok turen til Ullevaal på finalesøndagen. Vi hadde aldri billett eller noe, men på finalen måtte vi bare opp til Ullevaal. Vi måtte være der for å oppleve finalestemningen, sier El Fakiri, og ser drømmende ut i luften.

Cupfinalesøndagen er helt spesiell i Oslo. Det er en egen stemning i luften den dagen, spesielt i området rundt Ullevaal stadion.

— Det er det. Og det var den opplevelsen vi ville ha med oss, sier El Fakiri.

Langt fotballiv

Hassan El Fakiri er oppvokst i Oslos vestkantklubb Lyn, og debuterte som 20-åring i 1997. I god tid før det var han etablert på aldersbestemte landslag. Vinteren år 2000 gikk ferden videre til Bergen og Brann. Han tok byen og klubben med storm som midtbanespiller og reiste videre ut i verden allerede etter ni seriekamper. Etter datidens regler var ikke han – vårsesongens store spiller – engang kvalifisert for medalje, selv om Brann vant sølvet.

I 2002 var han i Rosenborg på lån da trønderne hentet hjem enda et seriegull.

Karrieren skjøt fart igjen i Monaco da trener Didier Deschamps omplasserte ham og brukte marokkansknordmannen som back. Monaco var et av de beste lagene i den franske serien og fulgte seriemesterskapsabonnentene Lyon til døren flere ganger. Men mesterskap ble det ikke.

Fra Monaco reiste han videre til Borussia Mönchengladbach, en klubb som kjempet i den andre enden av tabellen enn El Fakiri var vant med.

Gull i Bergen

Minnet om Hassan El Fakiris fantastiske 2000-vår gjorde ham til en svært populær signering da Roald Bruun-Hanssen hentet ham hjem til Bergen sommeren 2007. Gullhøsten var han på laget og det var El Fakiri som slo innlegget da Azar Karadas i praksis headet gullet hem.

Men så var det dette med cupen. Den kalde, ofte solskinnsfylte søndagen i Oslo. Kampen alle norske guttunger drømmer om å oppleve når de vokser opp. Kampen Hassan sto utenfor murene og lengtet etter da han var liten. Kampen han nå skal spille.

- Det er fantastisk at jeg endelig skal få sjansen til å spille cupfinalen, nå helt på slutten av karrieren , sier El Fakiri.

Helt på slutten? Kontrakten med Brann varer ut 2013-sesongen.