I Mellom-Europa arrangeres det folkefester under hopprennene i blant annet Planica, Kulm, Garmisch-Partenkirchen og Bischofshofen. Det samme vil Holmenkollen, Trondheim og Vikersund ha.

Holmenkollen er først ut av de tre norske verdenscuparrangørene i skihopping. Den tradisjonsrike Holmenkollen-helgen arrangeres i år en måned tidligere enn normalt, allerede helgen 4-7. februar.

Topplasseringer på rekke og rad gjennom vinteren, som laggullet i skiflyvning, har hjulpet på salget av billetter til verdenscuprennene i Holmenkollen. Foto: NTB Scanpix

Arrangøren merker at hopperne og langrennsfolket selv har bidratt til å opplyse folket om at stjernene snart er på vei hjem.— Vi ser at mange nordmenn går rett fra TV-titting til billettbestilling, sier Kristin Vestgren Sæterøy, daglig leder i Holmenkollen Skifestival.

Hun gleder seg stort over triumfene, og ikke minst over at Norge har et ferskt lag av verdensmestre i skihopping, og en Kennth Gangnes som imponerte sterkt med individuelt sølv i tillegg.

Ikke alle er fornøyd med den norske suksessen:

Hun håper at skihopperne kan fortsette den gode trenden i polske Zakopane i helgen, en av de arrangementsstedene som klarer å få stor entusiasme rundt denne idretten. Og hun ser at VIP-billetter til hopp i Kollen lørdag er utsolgt, i tillegg til at tribunebillettene på femmila går unna.

Tøff jobbing betaler seg

I 2000 så det slik ut da Holmenkollen skifestival. Vel 70.000 koste seg da i strålende sol under hopprennet. Foto: NTB scanpix

Sportssjef Clas Brede Bråthen i hopp er blant de mest ivrige for å få norsk hoppsport til å bli en publikumsvinner på arenaen, og han roser Holmenkollen, Trondheim og Vikersund, selv om det fortsatt er mye å gå på. Han har jobbet iherdig innad i sitt eget forbund for å få ut de mulighetene som finnes når norsk hoppsport knapt har vært bedre, når vi tenker på bredden i toppen.— Vi må sikre at vi gjør de rette tingene og se hvordan vi kan bli bedre, sier Bråthen, som nettopp har vært i møte i Norges Skiforbund.

Ute på arenaen prøver han og støttespillerne i hopp å bidra til å få topp arrangementer, slik man ser at en rekke andre land makter.

I skiflyvning er Planica og Kulm i særklasse, mens Bråthen fremholder Tyskland og Polen som meget sterke når det kommer til å få sine arrangementer til å bli en suksess.

Og det er der han vil at Norge skal komme.

Har reist seg fra dødsleiet

— Men for alle del – det jobbes meget godt rundt omkring. Mye er i ferd med å skje i Holmenkollen, som lå på dødsleiet for noen år siden. Den måten de arbeider på er riktig. Norge kan bli verdens viktigste hoppnasjon også innenfor arrangement, hvis vi fortsetter på samme måte.

- Hva mangler Norge i dag?

— Jeg tror at nordmenn blir fasinert av de samme tingene de gjør i Mellom-Europa. Vi kan lage et annet lydbilde på arenaen, litt i retning det Tondheim har vært så flinke til, slik at publikum føler de er til stede på noe mer enn et hopparrangement. Det skal være en emosjonell opplevelse i tillegg. Når tilskuere hopper, danser og synger «E6» i Granåsen, så skjer det noe, legger han til.

— På dette området har vi ikke vært like flinke alle steder, men ved å styrke arrangementene, er vi et steg nærmere.

Må riste i buret

Bråthen opplyser at mange i Skiforbundet har en bred forståelse for dette. Og selv sier Bråthen:

Holmenkollen ønsker lignende scener som under verdenscuprennnene i fjor. Foto: NTB Scanpix

— Ved å være gode på arrangement, og ikke minst synlige i mediene, så merker vi at det fører til økt rekruttering i hoppsporten. Da får vi utøvere som vi kan ha glede av om ti år.- Fra tid til annen må vi riste litt i buret og løfte noen steiner, ler Bråthen.

— Selv om ting går veldig bra om dagen, er det bestandig ting som kan bli bedre. Og vi skal være best! Samtidig må vi ha en ydmyk tilnærming til at veldig mange står på og jobber alt de kan for at det skal bli gode arrangementer. Vi skal bidra så godt vi kan.

Har merket stor tilstrømning

Billettrushet etter gode, norske resultater merkes umiddelbart på hjemmebane.

— Mer enn 13.000 har allerede sikret seg billett, og de beste plassene går raskere enn Martin Johnsrud Sundby rykker fra på fellesstartene. Det er helt tydelig at suksessen først i Tour de Ski med 1.- og 2. plass i herreklassen og trippel norsk blant damene, og nå laggullet i VM i skiflyging og andreplassen til Kenneth Gangnes, fikk mange til å sjekke når stjernene våre kommer hjem til Kollen, sier Kristin Vestgren Sæterøy.

Hun forteller om langrenn, hopp og kombinert, som alle får sin plass i Holmenkollen. Lørdag kveld er det for øvrig laghopp i flomlys, mens hoppjentene “tjuvstarter” allerede torsdag fordi de skal videre til ny konkurranse.

Når det gjelder langrenn er det på femmila lagt inn nye tøffe motbakker som gjør at ingen femilstraseer i verdenscupen nå er tøffere enn Holmenkollen.

— Dette blir verdens hardeste femmil. Alle langrennsløperne sier jo at det er femmila i Kollen som henger høyest, og nå blir den enda tøffere å vinne, sier Sæterøy som etter det store snøfallet i Oslo tidligere i januar, slipper den store bekymringen som ellers har plaget arrangørene i resten av Europa.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri: