Juventus-trener Massimiliano Allegri har stilnet de kritiske røstene fra supporterne. Juventus-trener Massimiliano Allegri har stilnet de kritiske røstene fra supporterne. Foto: Ap

For ett år siden var han hatet av fansen. Nå kan Juventus-treneren bli den store helten.

Juventus kan vinne mesterligaen for første gang siden 1996.

Favorittene fra Barcelona står i veien for at Juventus kan sikre seg sin tredje tittel i den gjeveste europacupen, men situasjonen sett med Juventus-tilhengernes øyne var langt mer dyster for knapt ett år siden.

Populære Antonio Conte hadde ledet Juventus til nok et seriemesterskap da han til tilhengernes skuffelse takket ja til å bli italiensk landslagssjef.

Angrep bilen

Den 15 juli ble hans etterkommer geleidet inn på treningsanlegget i Vinovo. I bilen satt sportsdirektør Giuseppe Marotta sammen med Juventus-eier Andrea Agnelli og den nye treneren Massimiliano Allegri. Bilen ble pepret med gjenstander, og noen sparket i kjøretøyet.

Årsaken var at Allegri kom fra jobb hos erkerivalen Milan, og aldri var fansens førstevalg. Med sin rolige fremtoning, var han svært ulik alltid engasjerte Antonio Conte. Aggresjonen mot den nye treneren er glemt i dag, for Allegri og Juventus har en sesong bak seg som både har vært en av klubbens aller beste, og bidratt til et noe tynnslitt italiensk renommé er blitt gjenreist i mesterliga-sammenheng.

Massiv støtte

Milan vant i 2007 og Inter tre år senere, men det er Juventus som er den store, tradisjonsrike klubben i italiensk fotball. Ikke minst fordi Juve med årets triumf har sikret seg 31 titler, langt foran Milan og Inter som har 18 Scudettoer hver.

Bergens Tidendes kommentator Tore Strand.

Klubben har også utallige fans, ikke bare rundt om i hele Italia, men også i verden ellers. Bare i Europa har klubben hele 28 millioner registrerte tilhengere. Manchester United har kun 13 millioner.Alle disse har en mening om treneren, og for ett år siden var Massimiliano Allegri ikke høyt opp på popularitetslisten. Men som Andre Pirlo som også ble vraket i Milan og valgte Juventus, så har Allegri på en rolig, verdig måte ledet Juventus til serie— og cupmesterskap, og til mesterliga-finalen.

Lykkebanen?

Lørdag skal de forsvare hele Italias fotballære, og mange Juve-tilhengere mener det er et godt tegn at finalen spilles i Berlin. Det var der Gianluigi Buffon hevet Jules Rimet-trofeet i været etter finaletriumfen i VM mot Frankrike i 2006. Buffon holder fortsatt koken og er kaptein både for klubb— og landslag, og i en alder av 37-åringen en av nøkkelspillerne hos Juventus. Han roser spesielt trener Allegri foran finalen.

– Masimiliano Allegri kom til klubben med et press om å følge opp suksessen til Conte. Han har med sin kloke måte å behandle enkeltspillere på, og sin faglige kompetanse, ikke bare ført arven videre, men gjort Juventus bedre. Etter å ha spilt et fast system de siste årene har han klart å innføre et nytt som ikke har gått på bekostning av sikkerheten, men også gjort oss vanskeligere å slå, sier Buffon til Uefa.com foran finalen.

117-trioen

Selv må han regne med en travel kveld på Olympiastadion når Barcelona-trioen Lionel Messi, Luis Suarez og Neymar med 117 scoringer på samvittigheten denne sesongen, skal stoppes. Det betyr at det som sannsynligvis er Europas beste forsvar, skal forsøke å stagge det desidert beste angrepet.Juve-bautaen Giorgio Chiellini er dessverre skadet og for han blir det ikke noe gjensyn med Luis Suarez etter biteepisoden i VM i fjor. Kan Juves sterke midtbanetrio med Andrea Pirlo, Paul Pogba og Arturo Vidal ta grep om midtbanen, eller blir det Andres Iniesta og hans fotrappe kolleger som vil dominere? Og kan Real Madrid-utleide Alvaro Morata fortsette den fine fremgangen han har hatt under Allegri, utfordre et ikke helt pottett Barca-forsvar, og avgjøre finalen?

Det er tolv år siden de to klubbene møttes sist. På Olympiastadion i kveld vil det samme banneret som henger i Curva Sud på hjemmebanen til Juventus, bli å se. "Onore, tradizione"– Ære, tradisjon. Den 60. finalen i den gjeveste europacupen markerer at en av tradisjonsklubbene i Europa er klar for troféjakt igjen – mye takket være en Massimiliano Allegri som har vunnet over det meste siden han ble trener – inkludert Juventus-tilhengerne.

Juventus-finalene

1973 Ajax — Juventus 1-0

1983 Hamburg - Juventus 1-0

1985 Juventus - Liverpool 1-0

1996 Juventus - Ajax 1-1, 4-2 straffer

1997 Borussia Dortmund - Juventus 3-1

1998 Real Madrid - Juventus 1-0

2003 Milan - Juventus 0-0, 3-2 straffer