Det første først. Det var en tid da Juventus dominerte Europa, noe tre finaler på rad midt på 90 tallet vitner om. De 20 årene mellom dem har inneholdt et dypt fall med nedflytting etter "Calciopoli", skandalen med bestikkelse av dommere i 2006. Nå er det glemt. "Den gamle dame" er i bedre forfatning enn på lenge, og klare for sin første finale i CL siden 2003, med seier i både serie og cup i Italia med seg i bagasjen.

Var et hår i suppa

Det var det ikke alle som trodde på for et snaut år siden da Antonio Conte ble erstattet med Massimiliano "Max" Allegri. 47 åringen ble løst fra kontrakten i Milan i januar 2014, og var et "hår i suppa" hos mange av supporterne da han etterfulgte ekstremt populære Conte, som ble landslagssjef.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås. Foto: Ørn E Borgen

Han har gjort alle negative spådommer ettertrykkelig til skamme. Han har lyktes med å bevare identiteten med en sterk defensiv enhet, men samtidig gjort dem offensivt ekstremt mobile på sitt beste.Med Tevez og Morata på topp, Pogba og Marcisio som indreløpere og Vidal gjerne i en rolle bak spissene er dette er svært dynamisk lag, som både kan kontre og løpe motstandere i senk. Valget mot Barcelona er om han skal gjøre det enda mer mobilt .

Andrea Pirlo er det nærmeste fotballverden kommer en midtbanespiller med silketøfler. Mot lag der Juventus dominerer kamper, altså de fleste, er han fortsatt selvskreven med et blikk han deler med få andre.

Blir annerledes

Nå blir kampbildet nesten garantert annerledes. Det kan gjøre det fristende å flytte Marchisio i den dype rollen, Vidal ned som indreløper og setter inn Roberto Pereyra i en fri offensiv rolle. Det øker løpskraft, men tar vekk x-faktor.

Mot Barcelona trenger en "x", og resten av alfabetet for å vinne akkurat nå. Slik så det ikke ut så sent som for under et halvt år siden.

4. januar tapte Barcelona 1-0 i Sociedad, med en sliten og frustrert Lionel Messi på benken. Dagene etterpå inneholdt spekulasjoner og rapporter om interne stridigheter, og trener Luis Enriques framtid ble hyppig diskutert bare halvveis i hans første sesong.

Siden den gang har alt, absolutt alt, gått strålende. Fasiten viser et ferskt ligamesterskap, et enda ferskere cuptrofe, og en fotball som igjen har bergtatt verden.

Den helt åpenbare årsaken er selvsagt tre spisser som hver for seg er alt for mye å håndtere for alle andre. Messi, Neymar og Suarez, MNS er en trio verden kanskje aldri har sett maken til, selv om det er lett å bli historieløs. Det står imidlertid ikke dårlig til i andre enden heller.

Få baklengs

Det er opplest og vedtatt at Atletico Madrids forsvarsspill er normen å strekke seg etter. Vel, denne sesongen slapp Barcelona inn åtte mål færre enn forrige sesongs ligavinner. 21 baklengs på 38 kamper er formidabelt.

Likevel: I etablert forsvar holder jeg Juventus for enda et hakk bedre. Det handler mest om evnen til å beskytte luftrommet i egen 16 meter. Der har Barcelona fortsatt en svakhet, og Juventus sin store sjanse. Alt av dødballer må brukes til å sette Barcelona under press, men med fornuft.

Defensiv dødball er nemlig snudd til et offensivt våpen i Enriques mannskap. Den nye treneren har , litt klarere enn forgjengerne , sett verdien i å ta enda flere overgangsmuligheter. Dret er nødvendig, for de får få av dem.

Mot Barcelona kan du legge alle kampplaner du vil. Du ender uansett med å bli diktert i det meste av kampen. Det vet selvsagt Allegri.

Derfor kommer han til å velge vekk å beskytte kantene for heller å ha det trangt i midten. Han kommer til å ligge relativt lavt, eller bli spilt lavt, uten at det bekymrer. Han vil veksle mellom å spille ballen tidlig opp mot Morata og Tevez på topp, to spisser med løpskraft nok til å jage alle baller i 90 minutter. Og, han kommer til å satse alt på dødballer og innlegg for å utnytte fysikken.

En god plan

Det er en god plan. Den virker mot de fleste, og til og med mot de beste. Det er kun en hake ved den.

De møter en spiller du ikke kan stoppe med smarte planer.

Lionel Messi er ustoppelig. Du kan gardere deg på alle tenkelige og et par utenkelige måter, men sitte igjen med ingen ting. Og , skulle du mot alle formodninger greie å stoppe Messi vil det koste så mange spillere og så mye energi at det gir rom for et par av de andre De er ikke er så aller verst til å sparke ball, de heller.

Da står vi igjen med at Juventus må ha en dag der Buffon i buret holder sommerlukket, og der alle andre presterer over evne for å ha en sjanse. Det er selvsagt mulig, men jeg tviler. Sterkt.

Jeg greier rett og slett ikke tippe mot Barcelona.