PREMIER LEAGUE

Årets overraskelse: Southampton

Ronald Koeman og Southampton var nederlagsdømte før sesongstart, men har motbevist alle kritikerne. Foto: NTB Scanpix

«Saints» mistet både manageren og nesten et helt lag med gode spillere før sesongen startet. Det har ikke vært merkbart. Ronald Koeman har gjort en glimrende jobb, og har fått god hjelp av en klubb som er særdeles langt fremme med å kartlegge profiler på spillere og managere som de henter. Med maksimal uttelling i siste runde kan de ende på en sensasjonell femteplass. Årets skuffelse: QPR

En ting er å rykke ned, det er de ikke alene om. Men dette er klubben som har brukt astronomiske summer på lønninger, og risikerer straff etter å ha forbrutt seg mot Financial Fair Play, og som sitter igjen med en haug spillere godt over 30 år som de aller fleste vil være svært lite interessert i å hente. Fremtiden ser dyster ut for en tradisjonsrik klubb.

Årets gjennombrudd: Harry Kane

Tottenhams spiss har vært god også tidligere, men har denne sesongen holdt et så stabilt høyt nivå at han «vinner» denne uhøytidelige kåringen foran Nathaniel Clyne. Kane har scoret 20 ganger, men er mye mer enn en ren avslutter. Arbeider enormt hardt for laget, og skaper rom også for andre. Som lokal gutt er han Tottenhams aller største helt, og håp for fremtiden.

BUNDESLIGA

Direkte kl. 15.30: Følg nedrykksstriden i Tyskland

Årets overraskelse: Borussia Mönchengladbach

«Alle» har ventet på at den gamle storklubben skulle sprekke underveis i sesongen. I stedet har de stadig blitt bedre, og har sikret seg plass i neste års CL, ved å ende enten som nummer to eller tre bak suverene Bayern. Har en tropp spillere i «riktig» alder, med blant annet Max Kruse, Patrick Herrmann og Raffael, som alle har scoret tosifret antall. Håvard Nordtveit har også bidratt med sine to mål på 21 kamper.

Årets skuffelse: Borussia Dortmund

Marco Reus og Borussia Dortmund slet fryktelig tungt i Bundesliga og kjempet lenge for å unngå nedrykk.  Foto: NTB Scanpix

Etter å ha truet Bayern på alle fronter har sesongen vært en gedigen nedtur for klubben mange har sett opp til de siste årene. Det hjalp selvsagt godt å vinne cupen, men innsatsen i ligaen var lenge så elendig at de faktisk var truet av nedrykk. Den umåtelig populære manageren Jürgen Klopp sa opp jobben fra etter sesongen. De mister garantert viktige spillere til sommeren. Årets gjennombrudd: Karim Bellarabi

Vingen satt mye på benken hos Braunschweig, som rykket ned i fjor. Denne sesongen har han aldri sett seg tilbake. Startet sesongen med å score etter ni sekunder mot Dortmund, ny rekord i Bundesliga. Har, meget fortjent, blitt en del av Tysklands sterke landslag, og er nummer to på Bild's poengbørs, etter Arjen Robben.

PRIMERA DIVISION

Årets overraskelse: Valencia

Det er kanskje ikke veldig overraskende at en gammel storhet slår tilbake. Likevel har fremgangen fra i fjor vært bemerkelsesverdig. I fjor fikk de 49 poeng, i år står de med 74 en runde før slutt, og har selv muligheten til å avgjøre om de sikrer seg en plass i neste års CL. De har ikke bare tatt langt flere poeng enn før. De har også spilt en type fotball som har begeistret tilskuerne på Spanias kanskje aller mest intime stadion, Mestalla.

Årets skuffelse: Real Sociedad

Dette er også en gammel storhet, som nå er redusert til en middelmådighet. I fjor endte de som nummer syv. I år blir de nummer 12 under David Moyes. Hjemmeformen har vært klart akseptabel, men på reisene har det gått helt galt. En seier av 18 mulige på fremmed gress er svakest av samtlige.

Årets overraskelse: Jonathas, Elche

Elche har etablert seg greit i ligaen. Mye av årsaken til det er lagets brasilianske spiss. Jonathas er på sitt beste et enkeltmannsforetak offensivt. 14 scoringer for en klubb på nedre halvdel er imponerende, men han er også en lagspiller, og har blant annet stått for syv målgivende. Forsvinner etter all sannsynlighet til sommeren.

SERIE A (avsluttes neste helg)

Årets overraskelse: Genoa

I fjor kapret de 44 poeng, og endte som nummer 14. I år har de allerede tatt 56 poeng, og kan i aller beste fall bli nummer fem. Spanske Iag har vært strålende på midtbanen, og fremme på banen har M'baye Niang bidratt massivt med sine 14 scoringer til at dette er en sesong å glede seg over for klubbens trofaste supportere.

Årets skuffelse: Milan

Milan har vært en blek utgave av seg i 2014/15-sesongen.  Foto: NTB Scanpix

Det er snart bare draktene igjen som minner om klubben som over lang tid var en så fryktet motstander for alle klubber i verden. Nå er de redusert til en ekstremt blek utgave av seg selv, utenfor enhver diskusjon om å få spille i Europa neste sesong. Klubben famler, og må snarest bestemme seg for om de vil satse på å bli noe i nærheten av det de var. Årets gjennombrudd: Paulo Dybala

Selv ikke de som følger italiensk fotball tettest så for seg at noe stort var i emning da Dybala rykket opp sammen med Palermo før denne sesongen. Den argentinske 21 åringen var aldri markant i Serie B. Det har han vært denne sesongen. 13 scoringer og syv assists er fantastiske tall. Så mye har han imponert at Juventus allerede har hentet han fra kommende sesong.

LIGUE 1

Årets overraskelse: Lyon

Alexandre Lacazette jubler for Lyon-scoring og andreplass i Ligue 1.  Foto: NTB Scanpix

Det gamle mesterlaget har ikke lenger mange dyre stjerner hentet fra andre land og ligaer. Nå er det full fokus på å egenproduserte spillere. Det har betalt seg. Med åtte spillere fra eget akademi som spiller mer eller mindre fast har de «plaget» mesterne PSG gjennom hele sesongen og ender opp på en svært sterk annenplass. Årets skuffelse: Lille

Mange hadde forventninger til klubben fra nord i landet etter den glimrende tredjeplassen i fjor. Årets sesong er blitt en brutal nedtur. De har aldri vært i nærheten av å være i toppen, og en runde før slutt står de faktisk med negativ målforskjell, 39-41, og kommer til å ende på en skuffende åttendeplass.

Årets gjennombrudd: Nabil Fekir

Dette er en av mange unge spillere som har skint i Lyon denne sesongen. Fra å være ut og inn av laget i fjor har han i år debutert på landslaget. Kan spille både ren spiss og offensiv midtbane, og har notert seg for strålende 13 scoringer og ni assists. Har vært en attraksjon for et godt vant hjemmepublikum.