Mange supportere reagerte sterkt på en Facebook-satus fra Viasat Fotball søndag ettermiddag. På sin Facebook-side postet kanalen, som sender Champions League-finalen om to uker, et bilde av Antonio Giraudo, Luciano og Fabio Capello (tidligere administrerende direktør, tidligere generaldirektør og tidligere trener i Juventus jour.anm.) med overskriften «Calciopoli. Er Juventus fortsatt en skurkeklubb?»

Calciopoli er navnet på dommerskandalen i Italia i 2006 hvor flere klubber, ikke minst Juventus, ble straffet hardt. Juventus ble degradert til Serie B, ble fratatt Seire A-titlene i 2005 og 2006 og Giraudo, Moggi og Capello trakk seg som et resultat av skandalen. Moggi ble også dømt til to års fengsel i saken, men ble senere frikjent.

Forstår ikke hensikten

Statusen fikk mange til å reagere og kommentarfeltet ble raskt fyllt opp av negative kommentarer. Også på Twitter reagerte flere på at Viasat rippet opp dommerskandalen. Blant dem var Per Jarle Heggelund, TV 2-kommentator som kommenterte Serie A i mange år for C More, tidligere Canal +.

Denne Facebook-oppdateringen fra Viasat Fotball har fått mange norske Juventus-supportere til å reagere. Foto: Faksimile Facebook

— Meningsløst forsøk på å provosere. Et av Europas beste lag, fortjent til CL-finalen. Ikke noe å si på den saken, skriver Heggelund på Twitter.Eirik Amb Nysveen, pressetalsmann i Juventus' norske supporterklubb JuveNorge, forstår ikke hensikten med å bringe saken opp igjen.

— For meg virker dette veldig uprofesjonelt. De ønsker å promotere eget produkt, men dette synes ikke noen av Juventus' supportere noe om, sier Amd Nysveen, som forteller at de har mottatt mange reaksjoner på kanalens Facebook-status.

- Tråkker oss i trynet

Årsaken til mange av reaksjonene er detaljer rundt dommerskandalen som har kommet fram i de senere årene. Nå snakkes det faktisk om at Juventus skal få tilbake de to ligatitlene de ble fratatt etter skandalen. Bakgrunnen for dette er et søksmål fra Juventus rettet mot det italienske fotballforbundet på over €400 millioner etter at Juventus ble frikjent i italiensk høyesterett.

— Det har vært mye bråk rundt denne saken i mange år. Og Juventus er ikke de store skurkene som det ble gjort uttrykk for da saken sprakk, understreker Amb Nysveen. Derfor skjønner han ikke hvorfor Viasat bruker uttrykk som «skurkeklubb».

— Vi har jobbet med å få fram historien og det positive rundt det «nye» Juventus. Vi føler nå at en aktør som vil tjene på å hjelpe oss der, tråkker oss rett i trynet. Så jeg skjønner ikke hva de ønsker å oppnå. To uker før en finale som vil trekke flere hundre tusen seere, mistenkeliggjør man den ene finalisten. Jeg har ingen forstålse for det her, sier talsmannen for JuveNorge.

Ikke over kanten

Sportssjef i Viasat, Stian Kleppo, ser ikke problemet i saken.

— Det er strengt tatt et spørsmål, og ikke en påstand fra vår side. Statusen refererer til noe som har skjedd. Jeg ser ikke noe galt et forsøk på å skape engasjement og en diskusjon. Jeg syns ikke dette er over kanten, sier Kleppo til Aftenposten.

- Mange reagerer på spørsmålet siden det har kommet fram at klubben ikke var så skyldige som først antatt?

— Det er fremdeles et spørsmål om en fotballsak, ikke en drapssak. Men sånn er det med engasjerte supportere. Som sagt syns jeg ikke dette er noe over streken. De gjorde noe som fikk en konsekvens rent sportslig. De måtte ned én divisjon. Så kan vi gjerne diskutere hva som har skjedd i etterkant, sier Kleppo, som understreker at han mener Juventus fortjener plassen i Champions League-finalen.

— De har kvalifisert seg og fortjener plassen. Og vi gleder oss til en flott finale med to gode lag og engasjerte supportere, sier Kleppo.