BERGEN: De fleste forventet nok at Tromsø Storm ville få det meget tøft i kvartfinalen i sluttspillet med de siste ukers rabalder. Først mistet Storm sin enorme forward Casiem Drummond på grunn av en skade ut sesongen, hevdet Storm. I ettertid viste det seg også at Drummond var blitt utestengt i tre kamper for å ha slått til en motspiller i bortekampen mot Centrum Tigers.

— Det har vært mange distraksjoner i det siste, men gruppen har virkelig holdt sammen og fortsatt å spille og tro på det vi holder på med. I dag var en stor lagseier og jeg er så, så stolt over gruppa, sier trener Kenneth Webb til iTromsø etter 98-83-seier borte mot Frøya Basket.

Gruppa var preget

De hentet så inn fjorårets stjernespiller Keon Lawrence, siden han fortsatt ikke hadde spilt for en ny klubb og fortsatt hadde lisesns, et annet lag med mye mindre høyde skulle sys sammen på rekortid.

De slo Asker Aliens og Bærum Basket borte, men endte likevel på 5.-plass og måtte dermed tåle bortetur til Bergen mot Frøya Basket.

Men det var ikke nok. Dagen før avreise sendte klubben ut en melding om at lagets mestscorende spiller denne sesongen, Kiril Raykov, hadde fått terminert kontrakten med umiddelbar virkning, på grunn av et krav om bonus for å spille i sluttspillet, var blitt frammet av bulgareren. Raykov hevdet han aldri hadde stilt ultimatum, slik klubben skrev, men likevel var faktum at bulgareren er historie i Storm etter tre sesonger.

— Det er klart at det preget oss, spesielt det med Kiril, men vi ble ferdig med det før vi dro til Bergen og har kun hatt fokus på å prestere og vise at resten av oss kan spille, sier kaptein Aslak Smalås.

Ny rekord

Men Storm ville det annerledes, selv uten Drummond og Raykov på laget. Kaptein Aslak Smalås satt hele 13 poeng i første periode og Storm ledet 25-12 etter 1. periode.

Han endte til slutt på 21 poeng.

— Det er ny personlig besterekord for min del og vi spilte sesongens beste kamp til akkurat rett tid, så det var utrolig gledelig. Etter en periode nå med "Hotel Cæsar", var det godt å vise at vi kan spille som et lag og fortsatt kan vinne basketkamper, sier Smalås.

— Aslak var fantastisk i dag. Han leverte virkelig. Jeg har ventet på en slik kamp fra ham, og det kunne ikke ha kommet på et bedre tidspunkt, sier Webb.

De fortsatte å kjøre på og ledet med hele 17 poeng til pause (35-52), blant annet anført av en sterk Galin Mihaylov, som satt på benken meste av 1. perioden, men kom inn og satt 14 poeng.

Men Frøya slo tilbake i 3. periode og knappet inn ti poeng på ledelsen i den neste perioden. Dermed skilte kun syv poeng lagene før siste periode (61-68).

Men i siste periode viste Storm styrke og dra fra igjen og halte til slutt i land en sterk 15 poengs seier 83-98.

Ammerud neste

Årets suverene vinner av seiren, Ammerud, hadde få problemer i sin kvartfinale og vant komfortabelt 90-77 mot Asker Aliens. Det betyr at Ammerud blir motstander i semifinalen i "Final Four", førstkommende lørdag klokken 16.30

— Vi ble nummer fem i serien og møter serievinneren, så det er klart at vi er "underdogs", ingen tivl om det. Men treffer vi som vi gjorde i dag, skal de få slite. Vi reiser til oslo for å vinne, men da må vi ha to perfekte kamper, og det er kanskje for mye å be om, men det er målet, sier Storm-kapteinen.

Og trener Webb er klar på at de på ingen måte skal stø i døra når de kommer ned til "Final Four".

— Hadde vi reist på ferie, hadde vi dratt til Barcelona og ikke Oslo. For første gang reiser vi dit uten press eller forventninger, så vi får se hvordan vi takler det. Vi spilte sesongens beste kamp, en fantasisk lagseier her i Bergen, så vi får se hvordan det går der nede. Vi gleder oss voldsomt, sier Webb.