GARMISCH-PARTENKIRCHEN: 29-åringen kunne juble i nyttårshopprennet. Endelig var han tilbake på toppen av pallen etter mye motgang.

Jacobsen leverte et kjempehopp i 1. omgang og landet på 135,5 meter med tre ganger 19 i stil. Det ga ledelse før finaleomgangen, 1,7 poeng foran sveitseren Simon Ammann. Slovenske Peter Prevc lå på tredje.

I andrehoppet landet Jacobsen på 136,5 meter under vanskelige forhold. Det holdt til seier, 6,6 poeng foran Ammann. Prevc tok 3. plassen.

— Hva har skjedd nå?, utbryter en rørt Jacobsen til NRK.

— Det har vært en stor jobb å komme tilbake, og å vinne her er magisk. Dette var moro!

— Det føles som en liten drøm. Jeg hadde gode hopp hjemme i Vikersund, men fikk det ikke helt ut i Oberstdorf. Dette håper jeg fortsetter, sier Jacobsen til Eurosport.

Rune Velta ble nest beste norske med en sterk 5. plass. Anders Fannemel får det vanskelig i sammenlagtkampen etter 14.-plassen 1. nyttårsdag. Johann André Forfang, som slo ut tieren etter rennet i Oberstdorf, Damjan, ble nummer 19, mens formsvake Anders Bardal ble nummer 21. Phillip Sjøen ble nummer 23, mens Daniel André Tande endte på 34.-plass.

Innbitt jobbing

Hoppukevinneren fra 2006/2007, utøveren som i tillegg tok 2. plass sammenlagt i hoppuka i 2012/13, har jobbet innbitt for å oppnå akkurat dette: Være blant verdens beste hoppere.

Det var ikke gitt at han skulle komme tilbake etter fallet i Planica i mars 2013. Da gikk han overende i bakken etter et hopp på 218 meter, og det førte til at han ødela korsbåndet, menisken og deler av et leddbånd i høyre kne.

Under operasjonen ved Oslo universitetssykehus måtte professor Lars Engebretsen, en av dem som sto for inngrepet, ta to store sener i låret til Hønefoss-hopperen for å bygge opp kneet igjen. Senene ble til nye korsbånd.

Karret seg til OL

Jacobsen var entusiastisk og ville fort tilbake, men startet treningen for tidlig. Dermed ble ikke fjorårssesongen som forventet, selv om han kom seg til OL i Sotsji.

— Jeg var stolt over å komme med dit, og selv om jeg hoppet som ei ku der prøvde jeg å holde fokus, smiler han.

Nå hopper ikke veteranen lenger som ei ku. Han hopper elegant, med stil. Årsaken? Han har vært tålmodig.

— Forrige gang hadde jeg dårlig tid og jobbet mot klokka. Derfor visste jeg at jeg skulle være 100 prosent klar denne gangen.

I sommer har Jacobsen vært bevisst på å gjøre mye knebøy for å styrke området rundt kneet. Det måtte en ny operasjon til i april, men deretter gikk opptreningen bra.

- Hva trigger deg siden du valgte å gå på igjen?

— Jeg har opplevd mye i denne idretten, men hoppbakken er fortsatt det stedet jeg koser meg ekstremt mye. Jeg koser meg med motgang, for da gjelder det å tenke selv, være lur og tørre når kroppen ikke funker. Det trigger meg å klare å komme tilbake fra en skade

Bare noen få unntak

Michael Neumayer er blant de få hopperne som er kommet tilbake etter en korsbåndskade. I Norge hoppet Henning Stensrud i sin tid uten korsbånd, men ikke på det nivået Jacobsen er nå.

- Hvor har du det rå konkurransehodet ditt fra?

— Det har jeg hatt siden jeg var bitteliten, og det gjelder i alt, også Ludo. Jeg var i midten av en søskenflokk på tre og konkurrerte hardt, også med pappa. Jeg er ikke noe spesielt god til å tape, ler Jacbsen før han legger til:

— Det er blitt litt bedre etter at jeg selv fikk unger.

Etter Jacobsens første storhetstid, som inneholdt den første hoppukeseieren i 2006/07 da han kom som debutant til hoppuka og vant den prestisjetunge turneringen, tok han seg en pause etter VM på hjemmebane i 2011. Han fikk litt nok, og samarbeidet med den daværende treneren Mika Kojonkoski gikk litt trått.

Ville tilbake

Det var i den perioden han var innleid hos NRK, gjorde en god figur som ekspertkommentator på TV, og fikk se hoppsporten fra en litt annen vinkel.

Han fikk også oppleve den nye landslagstreneren, Alexander Stöckl, på nært hold, og ville tilbake.

Comebacket på den internasjonale scenen under hoppuka i 2012/13 endte med triumf. Først kom seieren i Oberstdorf. I nyttårshopprennet ble han nummer ni etter første omgang, men så fikk han til et kjempehopp på 143 meter i finalen. Dermed vant han det spektakulære rennet. 7. og 2. plass på de to neste ble til 2. plass sammenlagt.

Nå er han her igjen. Glemt er de mange treningsøktene for å finne seg selv. Han kunne fort ha blitt satt på sidelinjen, for trener Stöckl vurderte flere til å ta den siste plassen i hoppuka, blant andre Tom Hilde.

— Jeg snakket med de andre trenerne som hadde sett ham i aksjon på hjemmebane, og vi ble enige om at Jacobsen hadde størst potensial, sier Stöckl.

Han fikk rett. Anders Jacobsen går inn i historien som hopperen som klarte det nesten umulige, å bygge seg opp etter en alvorlig skade. Det å få en kneskade, for senere å lande på bena i store bakker med det trykket det medfører på knær og kropp, er en utfordring.

Jacobsen klarte det, og gleder seg til fortsettelsen.

FAKTA: Anders Jacobsen

  • Født : 17. februar 1985

  • Bosatt : Hønefoss

  • Klubb : Ringkollen skiklubb/Vikersund Flying Team

  • Sivilstand : Gift, to barn

  • Meritter : OL-bronse lag, 9 VM-medaljer inkludert skiflyvning, sammenlagtseier og 2. plass i hoppuka, 10 verdenscupseirer, 10 NM-medaljer, blant dem fire gull.