OBERSTDORF (aftenposten.no): I mange år var denne idretten en sport for unge mennesker. De siste årene er det kommet stadig flere «eldre» som holder på lenge.

— Jeg kom med en uttalelse etter OL i Sotsji. Da ble jeg spurt om hva som ville skje med skihopping ut fra et sportslig synspunkt. Jeg mente at det ville komme en ny generasjon hoppere, men jeg visste ikke da at det var den gamle generasjon som ville bli sterkere, ler hoppdirektør Walter Hofer i FIS.

HOPPDIREKTØR: Walter Hofer. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Hoppere som japanske Noriaki Kasai (42), tyske Michael Neumayer (snart 36 år), russiske Dimitrij Vassiliev (35), sveitsiske Simon Ammann (33), tsjekkiske Jakub Janda (34) og landsmann Jan Matura (snart 35) er alle blant veteranene som holder stand.

Viktig å få opp yngre krefter

— Jeg synes vi har en fin miks av unge og «gamle», men samtidig ser vi at det er helt nødvendig at nasjonene jobber med rekrutteringen og får opp nye utøvere. Her har Norge gjort en solid jobb, mener Hofer.

Han sikter til at landslagstrener Alexander Stöckl har tatt med tre debutanter i Hoppuka, Phillip Sjøen (19), Daniel-André Tande (20) og Johann Forfang (19). I mange år har det vært en bevisst linje på å få frem ungdom.

FIS gjør sitt for å tenke fornyelse

Det internasjonale skiforbundet ønsker å legge forholdene til rette for at hoppsporten skal være i stadig utvikling.

— Ja, blant annet ved å få klarere regler for utstyr. En hopper fra Kasakhstan skal være sikker på at han har tilgang til det samme utstyret som en fra Tyskland. Det andre vi har sørget for er at premiepengene fordeles på en bedre måte, og ikke bare til de aller beste. En hopper som fire ganger i løpet av en måned blir blant de 20 beste, er sikret en OK månedslønn. Det er et godt system, som jeg føler at de aktive har applaudert.

Mens det for 10 år siden i gjennomsnitt var hoppere fra 15 nasjoner som deltok i Hoppuka, er det i dag hoppere fra 20 nasjoner. Og Hofer minner om at verdenscupnivået ikke er det eneste, men at Kontinentalrenn (COC) og FIS-renn også viser bredden i denne idretten. Han sier at enkelte renn er så populære at FIS har vært nødt til å gå inn med begrensninger når det gjelder antall deltagere.

Kvalitet er det viktigste

— Norges Skiforbund kommer aldri til å ta ut et lag på grunn av alder, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Han synes likevel det er fint at Hofer sier: «Se til Norge!».

— I hele min periode har vi lagt til rette for det som skal skje ti år frem i tid, samtidig som vi måles ut fra det som leveres i dag. Det er en hårfin balanse, men det er mange i vår organisasjon som jobber med rekrutteringen, opplyser Bråthen.

- Betyr det noe for interessen fra sponsorer og TV-seere at det er ungdom som er i aksjon, fremfor eldre?

— Det at hoppere er profiler, har noe å si, og det uavhengig av alder. For oss er det viktig at vi bygger opp noe som har varig verdi. Det er unge som er døgnfluer og bare hopper en kort periode. Vi ønsker toppidrettsutøvere som får en lang karrière.

- Hvorfor er det, i en risikosport som hopp, blitt så mange veteraner?

— Det har en nær sammenheng med at det er lukrativt å være skihopper. Det er relativt mange penger som går til dem som er gode.