GARMISCH-PARTENKIRCHEN (aftenposten.no): Riktignok er han ikke i samme form som den gangen han gangen han vant, 1. januar 2013, men han er på gang. 29-åringen begynner sakte, men sikkert å få den gode følelsen i kroppen.

Derfor kan han sitte avslappet på hotellet dagen før kvalifiseringen onsdag, og han gleder seg veldig til selve nyttårsrennet.

Anders Jacobsen er tross alt mannen som har vunnet i denne berømte bakken, mens fersking Philip Sjøen aldri har hoppet i den moderniserte Olympiabakken fra 1936. ## Tilbakeblikk fra den norske dagen

1. nyttårsdag 2013 kunne Anders Jacobsen gå på pallens øverste trinn. Han hadde vunnet det største rennet i Hoppuka, det som flest TV-tittere følger.

Han lå på niendeplass etter første omgang, men fikk full klaff i finalehoppet med 143 meter. Dermed landet han kun en halv meter unna bakkerekorden.

Han var første nordmann til å vinne nyttårsrennet siden Sigurd Pettersen, som gikk til topps i 2004. I det samme rennet kom Anders Bardal som ei kule og endte på tredjeplass.

For aller første gang i hopphistorien klarte to nordmenn å komme på seierspallen samtidig i et nyttårsrenn. Tom Hilde fulgte opp med fjerdeplass.

Gode følelser for Garmisch

— Det er den bakken jeg har visualisert flest skihopp, og har den beste hoppopplevelsen noen gang, sier hopperen fra Hønefoss.

— Det betyr mye, en det skal uansett hoppes. Jeg er i en prosess, og må tørre å ta den tiden det tar å komme tilbake. Hoppingen min nå kontra toppnivået – det er faktisk bare små justeringer og det har ikke så mye med teknikk å gjøre. Alt må bare føles helt fritt, at det blir flyt på alle områder.

Jacobsen er ikke en sammenlagtvinner i Hoppuka i år, men Anders Fannemel har ikke gitt opp etter sjetteplassen i Oberstdorf.

Fannemel i føringen

Fannemel er den som har prestert best denne sesongen, og han er optimist. Han hadde den gule trøya i verdenscupen inntil første hoppukerenn i Oberstdorf.

— Jeg har veldig god erfaring fra bakken her. Jeg var med her første gang det året Jacobsen vant, på det som ble en stor norsk dag. Jeg fikk være med på gleden og husker at jeg selv var oppe og kjempet etter første omgang, minnes honndølen.

— I fjor fikk jeg endelig snudd konkurransehoppingen min med en fjerdeplass i den bakken. Det var jeg ekstremt godt fornøyd med. Jeg har mange gode opplevelser her.

Ny opplevelse for Sjøen

For debutant Phillip Sjøen er nyttårshopprennet ensbetydende med TV. Han har bare sett på.

— Jeg har heller aldri hoppet her og gleder meg enormt, sier 19-åringen.

Det var han som overrasket med en 12.plass i Oberstdorf. Unggutten fra Nesodden virker trygg i bakken, og ønsker seg videre.

— Målet mitt er å bli blant de ti beste, forteller tenåringen fra Kollenhopp.

Han suger inn alle de inntrykkene han kan få, men må høre på veteranene.

— De forteller også at Innsbruck er spesielt, der man hopper ned i en gryte, ler unggutten.

Han er klar for det også.

Kvalifisering onsdag kl. 13.45 i Garmisch-Partenkirchen.