Humørfyllt trio i Partenkirchen, der hoppbakken ligger. F.v.: Jan Kvilhaug, Erik Thoresen og Tom Arnesen. Foto: METTE BUGGE

GARMISCH-PARTENKIRCHEN: Her er norske flagg, norske stemmer og glade tilskuere som venter det helt store i nyttårshopprennet.I Norge vil rennet bli en av toppene på TV-statistikken. For mange er nyttårskonserten og nyttårshopprennet et «must».

DIREKTE 14.00: Nyttårshopprennet

Mange velger også å dra til Garmisch-Partenkirchen, fordi det passer godt med fridagene.

På sletta rundt Olympiabakken fra 1936 vil drøye 20.000 mennesker stå tett i tett for å følge denne begivenheten, der Anders Jacobsen håper at han skal følge opp seieren fra kvalifiseringen.

— Dette bør bli en stor norsk dag, mener trioen, som ønsker at turer til hoppuka skal bli en tradisjon.

— Det er digg med guttetur, sier Erik Thoresen.

Fikk lov av kona til å dra

Han er sammen med to kamerater, og det er ikke vanskelig å se at de tre er nordmenn.

- Hva sier kona til at du drar hit akkurat når det er nyttår?

— For fem år siden mente hun vi skulle dra, og hun synes det er fint at jeg får denne turen hit nå. Hun vet at jeg brenner for hopp, sier Thoresen.

Kameraten Jan hadde ingen problemer med å bli med, da han ble spurt. Ikke svogeren Tom heller.

— Vi følger veldig mye med på hoppsporten og har fått stor interesse for Phillip Sjøen. Han har hilst på oss her nede, og virker veldig entusiastisk, fortsetter Thoresen.

K for Kongsberg

Litt lenger bort på sletta skal en gjeng fra Kongsberg heie alt de kan når deres bysbarn Daniel André Tande og de seks andre på det norske laget som setter utfor.

Denne gjengen har klær med den legendariske K-en , som betegner Konsgberg og idretten der.

KONGSBERG PÅ PLASS. F.v.: Randi Fosso, Vidar Lande (ordfører), Marit Gislesen, Stein Bråthen, Lene Groseth, Terje Gislesen, Tore Bråthen og Marianne Rief. Foto: METTE BUGGE

Ordfører Vidar Lande har tatt turen. Etter 12 år i rollen, hopper han nå av. Marit Gislesen er klar til å ta sats. Hun har i alle fall vunnet nominasjonen i Arbeiderpartiet.— Jeg kommer fra en veldig hoppinteressert familie. Jeg er med i dugnadsgjengen i KIF, og stolt over skimuseet på Kongsberg. De som pusser pokalene der er hjemme, er 92 og 96 år gamle, og de er blant de mange som står på, sier Gislesen.

Hun er reiseleder for gruppen på åtte, og påstår at det var tilfeldig at de kom det året Tande fikk være med på laget.

— Vi bestilte reisen i mars, og så kom Tande inn fra sidelinjen på hoppukelaget. Det var stort.

Invitert som æresgjest

Roger Ruud er en kjent skihopper fra noen år tilbake. Han skal følge hopprennet på direkten, som tilskuer på arenaen. Han har vært med i hoppuka ti ganger.

— Jeg ble invitert som æresgjest, forklarer han.

Roger Ruud er en storhet i hopping. Ikke så mange nordmenn kan skilte med at de har vunnet nyttårshopprennet.  I dag skal 56-åringen være tilskuer. Foto: METTE BUGGE

Ruud har vunnet rennet i Garmisch-Partenkirchen. Det skjedde 1. januar 1982, og sammenlagt endte han på andreplass. Hopperen fra Lensbygda Sportsklubb fikk med seg ni verdenscupseire før han la opp.— Når det er slike forhold som nå, er det flott. Ofte har vi vasset her i møkk og søle. Og med den hoppingen gutta viste i kvalifiseringen , tror jeg det blir gøy.

Anders Jacobsen håper at han skal klare å følge opp det som skjedde dagen før, med et hopp på 145 meter på trening, og deretter lengst i kvalifiseringen.

FAVORITTBAKKE: Anders Jacobsen er det store norske håpet, etter de imponerende hoppene dagen før. Han storkoste seg på kvalifiseringen, skrev autografer og ble ropt til av fansen. Foto: METTE BUGGE

Han gikk tidlig til sengs nyttårsaften, for å være klar til rennet i yndlingsbakken. Tobarnsfaren ville følge den rytmen han har hjemme.Nyttårshopprennet starter klokken 14.00. Du følger det direkte her!