• Endelig, sier Mathias Trettenes med et stort smil.

  • Det skal bli helt sykt digg å komme i gang igjen.

Glem sommerferie, mislykkede grillkvelder og våte dager på golfbanen. Torsdag smeller det i DNB Arena. Mesterliga. Oilers mot Trinec. Mathias Trettenes ser ingen grunn til at laget ikke skal få til det bare Oilers tror er mulig og ta seg videre til sluttspillet i Champions Hockey League.

Han sier at han føler seg klar, at han har brukt sommeren godt. I fjor tok han steget fra klubb til landslag. Denne sesongen håper han å ta enda større plass i Petter Thoresens mesterlag. Oilers regner med at han skal gjøre det. Det gjør han selv også.

Trente med Nystrom

  • Det føles ikke som et nederlag fortsatt å være her. Det gikk så fort i fjor. Jeg har mer å bevise, forklarer Trettenes.

I sommer takket han nei til flere svenske klubber. I stedet dro han til Los Angeles for å trene sammen med Eric Nystrom og kameratene hans. Amerikaneren som spilte to måneder i Stavanger da en arbeidskonflikt stoppet NHL vinteren 2012/2013, rakk å knytte vennskap med flere av Oilers-spillerne før han reiste tilbake til verdens beste hockeyliga. Spesielt godt likte Nystrom den spede tenåringen med store talentet. Siden har de to holdt kontakten.

Denne sommeren inviterte Nystrom på en litt annerledes sommerferie. For Trettenes, en 21 år gammel gutt som stort sett bryr seg om hockey her i livet, var det ikke vanskelig å takke ja.

  • Det er gøy å lære av de beste. Tidligere har jeg trent mest barmark og sånne ting om sommeren. I år har jeg vært mye mer på is. Det er ganske mye kjekkere og gir meg mer som hockeyspiller, sier Trettenes.

Noen direkte målsetninger for sesongen som snart drar i gang har han ikke satt seg. Mest av alt handler det om å fortsette utviklingen som for første gang gjorde ham til en nøkkelspiller forrige sesong. Litt sterkere, litt raskere, litt smartere, litt mer nøyaktig. Men også flinkere i det defensive arbeidet og mer stabil i droppsirkelen. For Trettenes handler sesongen som kommer om å bli en mer komplett spiller. Og om å vise seg stabil nok til å kunne ta steget til en større liga neste sommer. Da er Champions Hockey League et fint sted å starte.

39 lag er bedre

I fjor overrasket Oilers de fleste forståsegpåerne da bare innbyrdes oppgjør skilte Oilers og Tappara fra Tampere i kampen om gruppeseieren. Heller ikke denne sesongen får Oilers respekt fra dressene i Zürich. Stavanger-laget er rangert som nummer 40 av totalt 48 lag i turneringen. Om de ikke går inn i mesterligaen som tidenes underdog, er det ikke langt unna.

  • Vi ser ikke på oss selv som det. Hvis vi følger systemet vårt kan vi slå alle. Det har vi vist før. Personlig synes jeg det et "ekstremt kult" å spille Champions League. Det er en fin mulighet til å sette Norge og norsk hockey på kartet. Jeg tror ikke vi får den respekten vi fortjener, sier Trettenes.

I år som i fjor har Oilers valgt å gå inn i turneringen uten å toppe mannskapet. Klubben venter med å fylle de to siste plassene på kvoten for utlendinger. Klubben begrunner valget med at de ønsker å gi spillere som Trettenes mer tillit.

  • Det er planen. Spillere som Trettenes, Balcers, Medhus og Henriksen fortjener muligheten til å ta en større rolle i laget denne sesongen, sier sportsdirektør Pål Higson.

PS: Peter Lorentzen fikk en smell i kneet i forrige uke, men har testet seg på isen de siste dagene. Han kan bli spilleklar allerede torsdag.