OSLO/TROMSØ: Det er nemlig svært få tromsøværinger som har deltatt i et VM i nordiske grener før. Storebror Daniel Forfang ble tatt ut til VM i Oberstdorf i 2005, men ble vraket – noe omstridt – til alle konkurransene.

Vi har ikke glemt TUIL-løper og bodøværingen Håvard Solbakken som tok bronse på sprinten i Lahti i 2001. Ei heller glemmer vi kåfjordingen og tromsøbosatte Jan Lindvall som har deltatt både i OL og VM – og fikk gode plasseringer – eller kombinertløper Håvard Klemetsen fra Kautokeino som flyttet til Tromsø før årets sesong.

Alexander Os og Anita Andreassen Hedmann bør også nevnes her. Både fauskeværingen Os og Andreassen Hedman har tatt medaljer i VM-medaljer i henholdsvis skiskyting og hundekjøring, men ingen av idrettene er en del av VM i nordiske grener.

Skulle Forfang dermed få hoppe i VM i Falun, blir han den første tromsøværingen som konkurrerer i senior-VM i nordiske grener noen gang.

– Jeg elsker historiebøker. Å skrive seg inn historien er kjempeartig. Å være med å stikke seg ut fra Tromsø kjennes stort ut, sier Johann Forfang til iTromsø.

Tom Hilde ble vraket, mens Forfang og Phillip Sjøen kan bestille tur til Falun.

– Det er helt vanvittig stort for meg. Dette hadde jeg aldri kunne tenkt meg før sesongen. Selv om jeg faktisk tenkte at om jeg først skulle få et gjennombrudd, så ville alle muligheter være der. Men det er vanskelig å ha såpass mye tro på deg selv, sier Forfang.

To VM-gull

Nylig tok 19-åringen fra Tromsø både et individuelt gull og laggull i junior-VM i Kasakhstan.

Sportssjef Clas Brede Bråthen sa i går at Forfang og Sjøen definitivt er gode nok til å kjempe for et lag som kan ta medalje i VM.

Til det sier Forfang:

– Da tenker han på lagkonkurransen. Jeg var med i lagkonkurransen i Zakopane, og da ramlet vi så vidt utenfor pallen med to poeng. Jeg gjorde jobben veldig bra. Nivået på meg og Phillip er helt «oppi der» når vi hopper bra på ski, sier Forfang.

– Alle muligheter

Forfang har aldri hoppet i Falun før. Han håper å kvalifisere seg til både hopp i liten og stor bakke, samt lagkonkurransen.

– Det er vanskelig å satse på det, men jeg skal gjøre mitt. Jeg vet at om jeg bare får ut den gode hoppingen jeg kan, så vet jeg at jeg har alle muligheter. Men da må det klaffe for meg i bakkene der, sier Johann Forfang.

FAKTA

  • Her er hopplaget som skal til VM i Falun: Anders Fannemel, Anders Jacobsen, Anders Bardal, Rune Velta, Johann Forfang, Phillip Sjøen.

  • Norge stiller med fire løpere pluss tittelholder Anders Bardal i liten bakke. I stor bakke og lagkonkurransen er det fire som får hoppe.

Program:

21. februar: hopp (hill size: 100)

22. februar: hopp mixed team (to damer og to herrer, hill size: 100)

26. februar: hopp (hill size: 134)

28. februar: laghopp (hill size: 134)