Tirsdag formiddag offentliggjorde landslagssjef Alexander Stöckl at ungguttene Phillip Sjøen og Johann Forfang fikk de to siste plassene i VM-troppen. Det betyr at den mer erfarne hopperen Tom Hilde må bli hjemme.

— Uttaket av Sjøen og Forfang er veldig fornuftig, sier tidligere olympisk mester Espen Bredesen til aftenposten.no

— Det er viktig å ta ut unggutter som er på vei opp og frem, i motsetning til en etablert hopper som Tom Hilde, som ikke leverer på toppnivå lenger, som er målet hans. Og det har han ikke nådd. Han har levert i enkelthopp, men enkelthopp er ikke vanskelig med så mange sjanser som Hilde har hatt.

Espen Bredesen mener Phillip Sjøen og Johann Forfang fortjener VM-plassen.

Bredesen mener at duoen Sjøen og Forfang har fortjent VM-plassen.— Ja, jeg ser ikke at det er noen risiko å ta dem ut. Bak de som allerede var tatt ut, er de to de beste norske i dag.

- Det blir uansett tøft å få hoppe, når det er kun fire som får være med, bortsett fra i normalbakken, der Anders Bardal er regjerende mester?

— Ja, men VM er VM og alt kan skje. Nå får de mulighet til å trene i bakken, og så ser man hvem som takler de vanskelige vindforholdene best. Det kan være utfordrende i Falun. Nå kommer de dessuten inn i et stort miljø, som gir trygghet.

Levert stabilt

Trener Håvard Lie i Trønderhopp skulle spille volleyball med Johan Forfang like etter at det offisielle uttaket kom. Han er enig med Bredesen.

— Det er selvsagt kjipt for Tom Hilde som har hatt en kanonutvikling, men jeg føler at Forfang og Sjøen har levert hele sesongen. Ikke helt i toppen i verdenscupen, men stabilt. Hilde fikk heller ingen topplassering i helgen i Neustadt. Uttaket kunne blitt litt annerledes dersom han hadde levert bedre der.

- Er det riktig først og fremst å velge juniorene, fordi de har «fremtiden foran seg» som det heter litt klisjeaktig?

IKKE TIL VM: Tom Hilde. Foto: NTB Scanpix

— Mange mener det, men jeg er av den oppfatning at i mesterskap skal man sende de som er best, uavhengig av alder. Jeg må understreke at det er min personlige mening.

— Har tatt kjempesteg

Lie har hatt ansvaret for Forfang i et par sesonger, men Tromsø-gutten har vært i Trondheim og Trønderhopp i fire.

Nå skal begge til Vikersund og skiflyvningen der.

— Johann har tatt et kjempesteg denne sesongen. Jeg får være ærlig og si at han hadde medalje som mål i junior-VM, men at det skulle gå så bra, hadde han ikke turt å håpe på. Jeg vet at han sa et VM-uttak til Falun var en drøm, men nå har han oppnådd det også.

- Hva skjer videre nå?

— Nå må vi prøve å nullstille. Mye skjer fremover, og de er også mye igjen av sesongen. Det er fortsatt en stor jobb å gjøre.