Björn Ferry (36), svensk OL-gullvinner i skiskyting, har nå gitt ut en bok. I boken — som heter «Ferry tales» og er skrevet i dagbokform - tar svensken et oppgjør med og retter kraftig skyts mot flere av sine konkurrenter og kolleger i skisporten - inkludert Petter Northug.

Svensken nevner den norske skikongen én gang, men legger absolutt ikke noe mellom når det gjelder valg av ord.

— Ja, jeg har ikke tenkt å kjøre bil i fylla som Petter Northug i alle fall. Han må jo være fullstendig dum i hodet – på ordentlig, skriver Ferry i boken, ifølge Aftonbladet.

Björn Ferry, her fra OL i Sotsji, har klart å skape overskrifter med sin nye bok «Ferry tales». Foto: NTB scanpix

Ferry til Aftenposten: — En idiotisk handlingHan følger ikke tankene opp senere i boken, men overfor Aftenposten utdyper han:

– Det var en spontan kommentar, som ble skrevet der og da. Så det får stå som det står. Alle er vel enige i at det var en idiotisk handling, sier Björn Ferry.

Han forteller at boken er skrevet som en dagbok av ham selv, og at dette er refleksjoner han har gjort seg underveis. Utspillet om Northug ble skrevet i mai.

4. mai i år kjørte og krasjet Petter Northug sin Audi A7 inn i et autovern på Byåsen - med 1,65 i promille. I starten av oktober fikk han dommen: 50 dager ubetinget fengsel og 185.000 kroner i bot.

Bokbombe i Sverige

– Har du mistet respekt for Northug?

– Det var utenfor sesong, så man må få lov til å ta en fest. Men man skal ikke sette seg inn i en bil og kjøre som en gal. Det finnes jo taxi. Det fantes jo andre alternativ, sier Ferry.

Northug-manager Are Sørum Langås har ikke besvart Aftenpostens henvendelser, men overfor VG ønsker han ikke å kommentere saken.

Ferry-boken har vekt kraftige reaksjoner i Sverige. De svenske langrennstjernene Charlotte Kalla og Marcus Hellner blir blant annet omtalt som mindre intelligente. Og Helena Ekholm (svensk skiskytter) anklages for å mobbe lagvenninner.

Møtt Northug kun én gang

Det har Ekholm i dag avvist på det sterkeste.

– Jeg forstår ikke hva han er ute etter. Det fremstår som om vi har vært på forskjellige planeter, sier hun til Expressen.

Ferry sier til Aftenposten at han håper boken blir oversatt til norsk, og at han ikke kjenner Petter Northug personlig.

– Jeg har truffet ham én gang. Og det var i matsalen i Sotsji-OL. Han valgte å spise ris, så jeg spurte "er det godt?". "Ja", svarte han. Så da tok jeg det samme, siden han sikkert vet hva han snakker om, sier Ferry.