I Tour de Ski-avslutningen opp alpinbakken Alpe Cermis i Val di Fiemme i januar ble Petter Northug (28) distansert av konkurrentene. Han ble henvist til en fjerdeplass sammenlagt, bak Martin Johnsrud Sundby, Chris Jespersen og Johannes Dürr, østerrikeren som senere skulle avgi en positiv dopingprøve.

Etter blodslitet opp alpinbakken uttalte Northug at han er «for feit til å vinne» Tour de Ski. Denne sesongen arrangeres VM, som Northug har beskrevet som sitt store mål, i Falun en drøy måned etter at Tour de Ski er ferdig.

Petter Northug og Stig Rune Kveen har vært gode kompiser i rundt ti år. I sommer har Kveen fulgt Northug tett på flere treningssamlinger og tatt over Eirik Myhr Nossums rolle fra sist sesong. Foto: Morten Antonsen

Northug har likevel ingen planer om å stå over Tour de Ski, forteller trener Stig Rune Kveen.— Tour de Ski er et naturlig mål. Tidligere år har det også vist seg å være en god oppkjøring til mesterskap for Petter, så dersom Petter presterer normalt og kroppen hans fungerer greit, er det naturlig at han går Tour de Ski, sier Kveen.

- God gjennomkjøring

I oktober skrev Aftenposten at en av tre norske løpere som går Tour de Ski blir syke under eller etter løpet. Northug-trener Kveen mener det varierer veldig fra utøver til utøver om det er lurt å gå Tour de Ski før VM.

— Det handler om hvor fort hver enkelt klarer å restituere seg etter så mange kraftanstrengelser på kort tid. De som er i god form klarer å restituere seg. For Petters del er det fint å gå Tour de Ski. Det er en god gjennomskjøring før det som skjer i Falun.

— Jeg leser at det er mange utøvere som står over. Det er nok fordi de har erfart at deres opplegg fungerer bedre uten Tour de Ski, sier Kveen, som understreker at Northugs planer for sesongen ikke er «skikkelig bestemt» ennå.

Langrennsekspert Kristen Skjeldal støtter valget til Northug:

— Dette må være helt uproblematisk. Han er godt trent over mange år. Er det en som tåler mange løp etter hverandre, må det være ham, sier Skjeldal.

Nå gleder han seg til å se Tour-en.

— Han er en mester til å restituere seg. Dessuten gjør det det jo bare gøyere for oss som skal se på, sier Skjeldal.

Dropper langløp

Det er kanskje ikke overraskende at Northugs endelige sesongplan ikke er 100 prosent ferdigstilt, siden det først ble klart at Northug kunne stille i verdenscup, Tour de Ski og VM natt til 2. november.

Da signerte Northug nemlig avtalen med skiforbundet. Uten den ville han ikke kunne representert det norske landslaget, noe som ville betydd at langløp som Vasaloppet hadde tatt over som sesongens store mål.

Etter at avtalen nå er signert, dropper Northug langløp.

— Nå er det verdenscupen som gjelder. Sånn som det ser ut nå er ingen av «Ski Classics»-langløpene på planen, selv om det trolig blir et eller annet turrenn på tampen av sesongen, noe Petter har vært med på tidligere, forteller Kveen.

Sesongstarten begynner å nærme seg for alvor for Petter Northug og resten av langrennseliten. Fredag 21. november begynner den nasjonale åpningen på Beitostølen med sprint. Stig Rune Kveen forteller at Northug kommer til å trene hjemme i Norge frem til sesongstarten.

Slik blir 2015-utgaven av Tour de Ski:

1. og 2. etappe — Oberstdorf, Tyskland

3. januar: Prolog - 3 km (kvinner) / 4 km (menn), fri

4. januar: Jaktstart - 10 / 15 km, klassisk

3. etappe - Val Mustair, Sveits

6. januar: Sprint, fri

4. og 5. etappe - Toblach, Italia

7. januar: 5 / 10 km, klassisk

8. januar: Jaktstart - 15 / 35 km, fri

6. og 7. etappe - Val di Fiemme, Italia

10. januar: Fellesstart - 10 / 15 km, klassisk

11. januar: Finale - Jaktstart - 9 km, fri