Det har lenge vært kjent at Marit Bjørgen og hennes polske konkurrent Justyna Kowalczyk (31) ikke er perlevenner.

Nå har Justyna Kowalczyk skrevet en kommentar for det store polske nettstedet sport.pl, der intensjonen tilsynelatende er å klargjøre hennes syn på Bjørgen.

SUVEREN: Justyna Kowalczyk er Polens medaljegrossist i store mesterskap. Hun har to OL-gull og to VM-gull. Polakken har vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger samt Tour de Ski to ganger. Foto: Matthias Schrader

Ett av temaene som har bidratt til det tilsynelatende anspente forholdet, er Marit Bjørgens bruk av astmamedisin, som Kowalczyk hevder gir Bjørgen en urettferdig fordel.

Bjørgen begynte å bruke astmamedisinen i 2009, og siden det har Kowalczyk flere ganger uttrykt sin misnøye.

— I OL-sesongen 2009/10 endret noe seg. Marit hadde endret seg, skriver Kowalczyk i kommetaren.

Den polske skistjernen forteller at hun ble sjokkert da en ikke navngitt nordmann (trolig i støtteapparatet, journ. anm.) i desember 2009 fortalte hvor fornøyd han var over at Bjørgen hadde fått dispensasjon til å bruke astmamedisinen.

— Det er ofte tideler utgjør forskjellen i kampen om seier ... utrolig, skriver Kowalczyk.

— De som ikke tror på mine argumenter, kan prøve disse medisinene, fortsetter hun.

- En profesjonell respekt

Et av de sentrale temaene i kommentaren er hvordan rivaliseringen med Bjørgen har presset henne til å prestere. Hun avviser imidlertid at hun ikke ville vært så god dersom Bjørgen ikke hadde eksistert, noe hun mener mange eksperter mener.

— Dette med Marit og Justyna er en løgn. Jeg tror både hun og jeg hadde klart oss heltfint uten hverandre. Og det som er sikkert, er at vi begge hadde hatt det mer behagelig uten hverandre, sier Kowalczyk.

Kowalczyk snakker i store ord om duellene hun har hatt med Bjørgen i løpet av karrieren, og beskriver nivået de holder som «noe man tidligere trodde var umulig.»

— «Fightene» våre er alltid spektakulære, jeg garanterer en «fight» til siste slutt. Du kan ikke gjemme deg. Vi er for hverandre hva et rødt flagg er for en okse. Men på en god måte. Motivatorer, skriver Kowalczyk.

Videre skriver Kowalczyk at hennes største nederlag i karrieren var da hun ble slått av Marit Bjørgen på 10 kilometer klassisk under VM i Holmenkollen. Kowalczyk har allerede varslet at hun fokuserer på klassisk.

Selv om Kowalczyk tegner et kjølig bilde av forholdet til Bjørgen i kommentaren, understreker hun også at hun respekterer sin norske konkurrent.

— Det er ikke noe vennskap mellom oss. Det er heller ingen stor sympati. Det er likegyldighet, en profesjonell respekt. Jeg vet ikke hvaslags atlet jeg hadde vært dersom jeg ikke møtte Marit på veien. Jeg ville sikkert vunnet flere skiløp. Det gjør ingenting. Jeg ville defintivt ikke tøyet grensene mine så mange ganger. Ikke bare i konkurranse, men oftere under trening i skogen, skriver Kowalczyk.