Den polske yndlingen gjorde det nylig kjent at hun nøyer seg med sprinten og tremila i Falun til vinteren.

Kowalczyk skal ikke gå fellesstarten med skibytte, hun skal ikke gå sprintstafetten, hun skal ikke gå 10km i fristil og hun skal ikke gå stafetten.

Uten at det gjør veien til norske gull noe lettere.

Tvert imot: Når Justyna Kowalczyk ofrer renn hvor hun trolig i beste fall kunne tatt bronsemedalje, stiller hun ekstra sterkt når tremila i klassisk kommer som siste VM-øvelse.

Det mener både NRK-kommentator Jann Post og landslagssjef Egil Kristiansen.

Sjanseløs i skøyting

— Slik hun har framstått i skøyting de siste årene hadde hun vært sjanseløs på å ta gull der likevel. Jeg tror dette er fornuftig av henne. Dette tror jeg styrker hennes sjanser til å komme ut av mesterskapet med gull. Den vurderingen tror jeg er den hun har tatt selv også, sier Jann Post.

Landslagssjef Egil Kristiansen mener oddsen for norske medaljer på de Kowalczyk-løse øvelsene er omtrent som før.

— Det blir ikke noe mindre konkurranse i skøyterennene av dette, mener Kristiansen.

— Hun vil nok prioritere de øvelsene hun har størst sjanse på. Og det har jeg forståelse for, sier Egil Kristiansen.

SJANSELØS I SKØYTING: Justyna Kowalczyk var sjanseløs mot det norske toget med Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen på tremila i Sotsji. Men i Falun er det klassisk som gjelder. Foto: STEFAN WERMUTH / REUTERS

Støyen rundt de eventuelle norske medaljevinnerne tidligere i mesterskapet kan også spille til Kowalczyks fordel. Dominans på de foregående øvelsene har sin pris:— Vi har jo sett at Marit Bjørgen ikke alltid leverer sitt aller, aller ypperste på slutten av mesterskap. Hun ble slått av Therese Johaug i Kollen i 2011 og ble slått av Kowalczyk i 2010. Det tar på med alt man skal gjennom etter medaljer tidligere i mesterskapet. Det kan Kowalczyk dra nytte av nå, sier Jann Post.

Justyna Kowalczyk auksjonerer forøvrig i disse dager bort en gullbarre hun fikk av Polens rikeste mann som påskjønnelse for OL-gullet hun tok i Sotsji. Pengene går til en klinikk som arbeider med cystisk fibrose-pasienter. I fjor ga hun inntektene fra salget av en luksusbil til samme formål.

Kvinnelangrenn har de siste årene i perioder framstått som en konkurranse mellom Norge og Kowalczyk. Men også noen andre ypper seg innimellom - blant dem er svenske Charlotte Kalla. VMs hjemmenasjon håper at den doble sølvvinneren i Sotsji kan sikre svenske gullmedaljer i Falun.

Gavepakke til Norge fra Kalla?

Også Kalla har forlengst signalisert at hun velger å stå over noen VM-øvelser. Det gjelder både sprinten individuelt og sprintstafetten. Det kan være en gavepakke til Norge:

— Individuelt hadde ikke Kalla vært noen stor trussel uansett, historien forteller at hun i beste fall kunne kjempet om en finaleplass. Men i sprintstafetten mener jeg hun svekker Sveriges sjanser betraktelig ved ikke å stille, sier Jann Post.

Han viser til VM i Holmenkollen i 2011, hvor Ida Ingemarsdotter og Charlotte Kalla sørget for svensk gull, og han tror en reprise kan være mulig.

— Vi får se om noen svenske ledere klarer å overtale henne. Jeg tror de ser at dette er en av de fremste gullmulighetene, og da vil de nok prøve på det, spår Jann Post.

- Er det noen nye stjerneskudd på gang i internasjonal kvinnelangrenn?

— Tyskland har et par spennende juniorjenter. Dessuten har vi den svenske juniorjenta som vant sprinten i junior-VM sist vinter, Jonna Sundling. Hun holdt et høyt nivå og kan komme inn og bli en en trussel. Om det er ett år for tidlig eller ikke vil vise seg. Men det er mulig å hevde seg som ung i sprint. Det så vi da Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble verdenmester som junior, sier Jann Post.

Egil Kristiansen sier han ikke har så god kontroll på hva konkurrentene gjør. Men han kan betrygge med at de norske jentene stort sett er i god VM-rute.

— Jeg tror vi skal være bra rustet. Jentene er godt trent, og flere er i rimelig bra slag, sier Kristiansen.