ULLEVAAL (Aftenposten): Norge slo Finland 2-0 i en nitrist landskamp foran 4675(!) tilskuere tirsdag kveld. Innbytter Jo Inge Berget scoret Norges første, før en gedigen finsk keepertabbe gjorde at Stefan Johansen kunne sette inn 2-0 sent i 2. omgang.

Det var beholdningen. Resultatet betyr nok adskillig mer enn prestasjonen. Og effektive Norge skapte to målsjanser og scoret to mål. Det er bra.

Men det var en grå og lite velspilt privatkamp på Ullevaal. Norge leverte på ingen måte noen festforestilling.

— Kampen var meget svak, og førsteomgang må vi sette et stort kryss over. Vi lykkes ikke med tempo. Vi får ta det litt på avstand så får vi se, men det var ikke i nærheten av der vi skal være, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo i et intervju på MAX.

Scoringene var det eneste som var i nærheten av å varme fotballpublikummet en sur mars-kveld. Før Håvard Nordtveit la ut på løpetur og serverte inn foran finnenes mål, hadde det ikke skjedd noen verdens ting. Ingenting.

Men Malmö-angriper Berget har avgjort kamper for Norge før, som mot Kroatia på tampen av EM-kvaliken. Nå dukket han opp igjen. Og det trengtes. Scoringen kom 12 minutter etter pause.

83 minutter var spilt da Finlands keeper Jesse Joronen rotet fryktelig og en jagende Stefan Johansen endte opp med ballen i beina. Celtic-spilleren trillet ballen i åpent mål og senket samtidig skuldrene til landslagssjef Per-Mathias Høgmo med mange hakk.

Dermed kunne Høgmo endelig bryte rekken av privatlandskamper uten scoring (fem kamper på rad uten mål før Finland).

Pepet av banen ved pause

23.000 tomme seter, og vel så det, ønsket Norge velkommen til årets første landskamp på Ullevaal. De to lagene svarte med gå-fotball i åpningskvarteret. Valon Berisha forsøkte seg på et frispark fra langt hold, men ballen spratt ut over dødlinjen til side for Finlands keeper Niki Mäenpää. Et smått hjelpeløst forsøk.

Det de norske spillerne leverte de første 45 minuttene var syltynt. Ett og annet tilløp til gode overganger var det, men så ebbet det ut i ingenting. Et par svake hjørnespark, noen upresise innlegg, og jevnt over en del vanskelige løsninger og balltap.

— Det er selvølgelig trist at det er så mange tomme seter og at folk holder seg hjemme. Det er ikke noen positiv søknad vi leverer i første omgang. Vi må bare kjøre på videre, så satser vi på at det blir litt mer folk neste gang, sier Håvard Nordtveit til Aftenposten.

Haitam Aleesami forsøkte seg nedover langs venstrekanten. Og IFK Göteborg-backen var Norges bestemann. Adama Diomande fikk sjansen på topp sammen med Fredrik Gulbrandsen. Begge ble nappet av banen halvveis.

Da dommer Neil Doyle blåste for halvtid buet publikum Per-Mathias Høgmos menn av banen. Man får stort sett som fortjent.

Usynlig Ødegaard byttet ut

Martin Ødegaard ble også tatt av i pausen. Real Madrid-talentet fikk ikke til noen ting i rollen på høyrekanten. Som landslagssjefen har karakterisert er en ny og spennende norsk høyreside med Ødegaard og Omar Elabdellaoui.

Men da folk hadde tatt i bruk sosiale medier for å øse ut sin frustrasjon over det som ble vist på landskamparenaen, dukket Jo Inge Berget opp og skled inn norsk scoring mot laget som ligger på 46. plass på FIFA-rankingen. For øvrig fem plasser høyere enn Norge.

Norge gjorde fem bytter på laget sammenlignet med de 11 som startet i Tallinn. Høgmo ville se flest mulig. Men eliteseriens beste spiller i fjor, Ole Selnæs, ble sittende på benken til det var spilt 79 minutter.

Ro

Da Stefan Johansen punkterte kampen kunne Norge notere en viktig seier. Viktig fordi det gir arbeidsro fremover.

For det har vært noen stormfulle dager for Per-Mathias Høgmo. Egentlig har det vel vært overskyet og grått med tendens til stiv kuling helt siden Norge ble satt på plass av Ungarn i playoff-kampene i november i fjor.

Men Norges landslagssjef har snakket seg inn i uvær i det siste. Både uttalelsene om den norske sesongen og nivået på standarden som venter spillerne når de er på landslagssamling har fått flere til å reagere. 0-0 mot Estland i Tallinn torsdag ble heller ingen sportslig opptur som satte alt annet i skyggen.

Portugal neste

I fjor høst var det en optimistisk og entusiastisk bris rundt landslaget. Den har lagt seg. Selv om ikke nødvendigvis publikumsoppmøtet på Ullevaal mot Finland i mars skal danne grunnlag for de aller tyngste analyser av folkets interesse, så har stemningen snudd. Men 4675 tilskuere på en landskamp? Det er lite. Nytt bunnivå under Høgmos regjeringstid.

Og en 2-0-seier over Finland snur ikke opp ned på interessen. Og fortsatt venter vi tålmodig på utviklingen hele laget er i skal vi tro landslagssjefen, og de neste stegene, de må snart tas.

For nå er det to måneder til neste kamp. Da skal Norge møte Portugal, Island og Belgia på få dager før Tyskland kommer til Ullevaal i VM-kvalikens første kamp i september. Da er det alvor igjen.

Og ingen steder å gjemme seg.