— Vi reagerer på at vi plutselig må forholde oss til en høyere billettpris enn vi har hatt tidligere. Det er en dobling, uten at vi kan se hva som rettferdiggjør den prisøkningen. Landslaget er ikke noe premiumprodukt.

Det sier talsmann Bjørnar Posse Sandboe i Norsk Supporterallianse til Fædrelandsvennen.

Møter ikke opp mot Finland

Vanligvis står han og mange andre i alliansen på Ullevaal og lager stemning. Ifølge Sandboe har avtalen med NFF vært rabatterte priser på billetter mot at de lager stemning med sang og andre effekter.

Når Per-Mathias Høgmos gutter tirsdag tar imot Finland, vil ikke Norsk Supporterallianse stå på tribunen. Dette fordi Norges Fotballforbund nå skal ha doblet prisen for alliansen.

Det var VG som omtalte saken først.

Bjørnar Posse Sandboe, Norsk Supporterallianse

— Man bør heller være litt mer offensive, og for eksempel selge hele stadion til 50 kroner per billett. I stedet for å gjenta til det kjedsommelige at at prisen som er satt er grei og at vi har mange unge spillere i rivende utvikling. Den rivende utviklinga tok oss til 0-0 mot Estland, sier Posse Sandboe.

— Hvorfor ikke bygge opp forventninger?

Han stiller seg i kritikkrekka sammen med Gjert Moldestad. Den profilerte Brann-supporteren skriver et innlegg mandag hvor han mener det omtrent er umulig å være engasjert rundt landslaget slik situasjonen er nå.

Høgmo & Co ødelegger all entusiasme

- Jeg har mange gangerundret meg over hvorfor landslaget ikke kan være litt mer entusiastisk, litt mer vågalt. Hvorfor ikke bygge opp litt forventinger, hvorfor ikke si, «vi går for seier, vi skal underholde»? Høgmo er ikke den første landslagstreneren som er blottet for engasjement og entusiasme. Jeg prøvde å Google «landslagstrener» og «gå for seier» jeg fikk treff i 1999 med Nils Johan Semb, skriver Moldestad i Bergens Tidende.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo sammen med kaptein Per Ciljan Skjelbred på søndagens trening på Ullevaal. Foto: NTB Scanpix

— Høgmo og gjengen i NFF gjør det ekstra utfordrende å være engasjert i landslagsfotball. Jeg vet ikke om de er klar over det, eller om de bare ikke bryr seg, skriver han.Posse Sandboe i Norsk Supporterallianse har ingen problemer med å se Moldestads synspunkt.

- Nøkternt og kjedelig

— Jeg kjenner at det røsker ikke i engasjementet mitt når jeg hører Høgmo eller noen i NFF snakke. Ting er litt nøkternt og kjedelig. Vi savner litt vinnervilje, så får man heller kræsjlande litt med at ting ikke ble som man sa før kampen.

- Landslaget er veldig resultatavhengig. Men når man står her med 7.000 solgte billetter på en arena som tar 20.000 flere, så har man priset seg ut og trodd at man er mer attraktiv enn man egentlig er.

I Norges Fotballforbund mener de prisen som er satt er en god pris.

— NFF har alltid hatt et imageproblem

– Til Norge-Finland er det bestemt at laveste billettpris skal være barnebillett til 100 kroner. Derfor får NSA tilbud om samme billettpris som barna, skriver kommunikasjonssjef Yngve Haavik i en SMS til VG.

Posse Sandboe mener NFF dog har et imageproblem.

— NFF har alltid hatt et imageproblem, men når det har gått bra sportslig har det overskygget de problemene. NFF er ikke folket, og det er det lenge siden det var. Jeg håper landslaget kan komme seg igjen, men enda viktigere tror jeg det er at NFF finner veien tilbake til grasrota. Av de 7000 billettene som er solgt, hvor mange er gitt bort til partnere og foreninger? Hvor mange er faktisk kjøpt av en tilhenger av det norske landslaget? Det er der man kan måle om man når fram, sier han.

Norge og Jo Inge Berget spilte 0-0 mot Estland i forrige uke. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– NSA har i mange år fått tilbud om rabatterte billetter til landskamper. Som regel har dette vært halv pris av ordinær pris. Dette gjaldt også på privatkampene i fjor. Da var det halv pris av ordinær pris på den tribunedelen 50 kroner. Til to av kampene i fjor høst ble det gjort unntak fra denne avtalen, sier Haavik i NFF til VG.

— Historieløst

Fotballekspert Lars Tjærnås mener det blir historieløst å kritisere landslaget for ikke å skape engasjement, da Ullevaal ble fylt flere ganger så sent som i fjor.

Fotballekspert Lars Tjærnås

— Dette handler om flere ulike faktorer, men mest av alt det enkleste: Resultater. Et landslag som vinner skaper interesse- et landslag som ikke gjør det skaper mindre engasjement. Så enkelt.

— Den andre faktoren er hvor viktig kampen er. Med all respekt, en privatkamp mot Finland i mars er ikke veldig mye mer interessant enn en prøveomgang i hopp for folk flest. En kvalikkamp, eventuelt en kamp mot en mer attraktiv motstander, ville selvsagt generert større interesse.

Tjærnås har inntrykk av et landslag som opptrer som en "del av folket", og beskriver det som en ydmyk, åpen og fin spillergruppe.

- Men utspill som Høgmos om at standarden må være som i Premier League er av den typen utspill landslaget akkurat nå ikke trenger for å havne helt i takt med folket som vil se dem, mener Tjærnås.

— Dette er av typen arrangement som selvsagt skal ha svært billig pris. Når Norsk Supporterallianse føler at de har blitt "priset ut" har det uansett blitt skutt bom.

Aftenposten stilte følgende spørsmål til landslagssjef Per-Mathias Høgmo under mandagens pressekonferanse.

- Norsk Supporterallianse har sagt at de uteblir fra kampen mot Finland, og begrunner det med billettprisene og den generelle støyen rundt NFF og landslaget. Frykter du at støyen rundt NFF skal påvirke interessen rundt landslaget?

- Diskusjoner vil det alltid være rundt landslaget, og det er positivt at det er stort engasjement. Billettprisene har ikke jeg inngående kjennskap i, men vi hadde fem nesten fulle hus i fjor, og Ungarn-kampen ble vel solgt ut på en halvtime. Vi vet at vi får stinn brakke mot Tyskland. På treningskampene vil det variere nå og i fremtiden, det har det også gjort historisk, svarte Høgmo.

NFFs billettsjef Merete Prestkvern opplyser mandag ettermiddag at det er solgt 7.300 billetter til tirsdagens landskamp.