TALLIN: Veton Berisha fikk en kanonmulighet til å sikre norsk seier i det som ellers var en ganske så tam fotballkamp i Estlands hovedstad. Han bommet, og Høgmo har de samme problemene å bryne seg på i 2016 som han hadde i 2015. Det var første mulighet til å gjenvinne fotballnasjonens tillit etter kvalikfiaskoen i Budapest, men det spørs om landets beste menn imponerte så veldig mange av sine tilhengere denne særdeles kjølige marskvelden i Tallinn.

Litt stygt sagt kan man si at høydepunktet lenge var det som skjedde like før dommeren blåste i gang kampen, iallfall hvis du liker femstemt mannssang acapella. Nasjonalsangen «Mitt Fedreland, Min Lykke og Glede» ble sunget prikkfritt, til og med alle de tre versene. Det ble kanskje i overkant, men så kom det 90 minutter uten særlig mye fotballykke og -glede.

LES REFERAT FRA KAMPEN HER:

OG HER ER VÅR BØRS ETTER KAMPEN:

Håpløs bane

Dårlige gressmatter i mars har vært den store fotballdiskusjonen hjemme i Norge i oppkjøringen til årets påskehøytid, og straks man kom inn på A. Le Coq Arena skjønte man at dette er et problem også i de baltiske landene.

  • Det var en utrolig utfordrende bane, mildt sagt, sukket debutant Ole Selnæs etter kampen. Han var naturlig nok veldig fornøyd med å ha fått sin første kamp for norsk fotballs flaggskip, men legger ikke skjul på at det kommer artigere kvelder enn akkurat denne.

  • I tilfelle ser jeg på det hele som en veldig stor skuffelse, smilte han.

  • Jeg skjønner hva du sier, sa landslagssjef Per-Mathias Høgmo med glimt i øyet da det i pressesonen ble antydet at det har vært spilt artigere fotballkamper.

Med de faglige briller på hadde han registrert at Norge ikke skapte nok sjanser i de periodene hvor de presset det estiske laget høyt og hadde et visst trykk på hjemmelaget. Han mente likevel at det var skapt nok sjanser til at man kunne innkassert en seier i årets første kamp, det til tross for at 90 minutter kun ga tre gode, norske muligheter, halvparten av det laget trengte for å score i den nevnte EM-kvalifiseringen.

I mars måned neste år skal Norge spille en viktig VM-kvalifiseringskamp mot Nord-Irland i nettopp mars måned, og det var en av grunnene til at Høgmo ville ha en slik kamp nå.

Han vet også at det i den kvalifiseringsgruppen er stor spennvidde i lagene som skal møtes. Det er enorm forskjell på Tyskland og San Marino. Derfor la han om til 4-3-3 etter pause for å prøve det, noe som ikke lyktes særlig godt.

Berishas kjempemiss

Høgmo sa seg godt fornøyd med at nullen ble holdt, og at estlenderne kun klarte å skape én stor målsjanse foran Rune Almenning Jarstein. Den kom etter et utrolig raskt tatt innkast, noe ingen i det norske forsvaret var forberedt på. Da var det godt at Jarstein var parat, og redningen var av den klassen man forventet da det før kampen ble krevd at han måtte få en plass i det norske målet etter storspill i tysk Bundesliga.

  • Det var vanskelig når det var så kaldt og banen var så dårlig, sa Jarstein, som sa seg godt fornøyd med redningen.

En som ikke var like fornøyd med det avgjørende øyeblikket i hans kamp var Valon Berisha, som fikk kampens største målsjanse etter 59 minutter. Han prøvde å sette ballen mellom beina på keeper Mihkel Aksalu, men traff ikke godt nok og ballen trillet ut til hjørnespark.

  • Jeg burde absolutt ha scoret, det var en ganske dårlig avslutning, innrømmet han.

God Berget

Det mest positive bidraget sto Jo Inge Berget for. Han fikk lagets eneste sjanse i første omgang, og skapte i samspill med Berisha den andre. Også for Malmö-angriperen manglet det imidlertid det siste, lille i de avgjørende situasjonene.

  • Jeg kom til et par sjanser, og løp og kjempet gjennom kampen. Jeg føler at jeg er i bra form, men jeg skal score på en av dem, sa mannen med skjegget som bare blir lengre og lengre. På det humpete og krevende underlaget var han den av mennene i de splitter nye landslagsdraktene som klarte seg best med ballen i beina.

Allerede tirsdag er det nye lodd og nye muligheter for Per-Mathias Høgmos utvalgte. Da kommer Finland til Ullevaal. Jobben med å score flere mål fortsetter der, kanskje lykkes de bedre enn i Tallin. En artigere fotballkamp er det iallfall gode muligheter for at det blir.

Det skal ikke så veldig mye til.