Skjelbred.jpg Skjelbred.jpg Foto: NTB Scanpix

Skjelbred tok et knallhardt oppgjør med norsk presse

Landslagskapteinen kaller deler av dekningen av laget for «småguttehumor» og mener det har vært mye drittslenging.

ULLEVAAL STADION: Norge vant 2-0 mot Finland på Ullevaal, men på tribunene var det under 5000 mennesker, det laveste antallet som har møtt opp siden en kamp mot Færøyene i 1992. Til pause sto det 0-0, og Norge hadde fortsatt ikke skapt en målsjanse. I intervjusonen etter kampen la ikke spillerne skjul på sin frustrasjon etter den svake omgangen.

Per Ciljan Skjelbred – kaptein for norsk fotballs flaggskip – delte også sin frustrasjon med dekningen av det norske laget i norsk presse den siste uken. Han mener det har blitt altfor mange negative saker, blant annet om pengebruken i landslaget, som var på over 30 millioner i 2015. Landslagstrener Per-Mathias Høgmo har fått mye kritikk etter at han forsvarte pengebruken med at «det ikke skal føles som en nedtur å spille på landslaget.»

Her er den delen av intervjuet der Skjelbred snakker om pressedekningen:

— Drittslenging

— Det har vært mye drittslenging synes jeg, det har vært unødvendig mye negativt. Jeg synes det har vært noen som har vært usaklige, og noe som ikke passer hjemme noe sted. Som sagt, det er ikke jeg som styrer dagsorden, det er dessverre dere. Vi kan ikke henge oss så mye opp i det, men det blir litt småguttehumor.

— Hva tenker du på da?

— Det meste som har kommet, egentlig. Det er enkelte aviser som har skrevet ting som jeg mener blir for dumt. Det har med respekt å gjøre fra begge hold. Vi har respekt for dere, og dere må prøve å vise respekt for oss. Vi skal jo prøve å få norsk fotball opp, og da hjelper det ikke å bryte ned alt vi prøver å bygge opp.

- Hvordan påvirker det spillerne før kamp?

— Det er klart at vi bryr oss ikke om det, men vi får med oss hva som skjer rundt laget, og det hjelper ikke at folk annenhver dag leser negativt rundt norsk fotball og topp og til bunn. Det skaper jo et bilde av norsk fotball, og ikke minst spillerne, som ikke passer oss. Som vi ikke føler er et rett bilde.

- Profesjonelle

- Er det bare medienes feil, eller har også dere spillerne skyld i at det blir så mye negativt?

— Nei, det kan godt være at vi har gjort noe negativt. Jeg vet ikke hva vi har sagt eller gjort for å skape det bildet heller. Jeg tror ikke vi har kommentert noe på det. Vi prøver bare å forberede oss og gjøre en best mulig samling, og så blir jo sakene som de blir.

- Jobber dere innad i gruppen for å distansere dere fra støyen?

— Nei, vi er profesjonelle, og det er som jeg sier, vi får jo med oss ting, og folk leser jo avisene og får med seg det som står der. Vi får noen meldinger og telefoner fra andre hold som lurer på hva som skjer. Men det er en del av gamet, det vet vi jo. Det er noe med at det blir litt usaklig av og til, at det blir en hel uke med dette.

- Du er vant til tysk presse, hvordan er dette i forhold til der?

— Nei, det er klart at det blåser der også når det blåser. Det blir ikke noe heksejakt over tid – eller, det var å ta litt i – men jeg føler at det er litt mer distanse og litt mer rolig. Det er positive saker og negative saker, og det ligger noe bak det. Det er ikke bare for å lage en sak.

- Ikke luksusgutter

- Det er en del negativt i internasjonalt fotball generelt, også Norges Fotballforbunds ledelse har fått en del kritikk. Tror du det er med og preger det norske folks holdning til norsk fotball?

— Du får jo litt inntrykk av at vi er litt sånn luksusgutter som skal kjøre beste klass og ha seks seter for oss selv og spise tre stjerners middag. Du må ikke glemme at vi kommer fra gata vi også, for å si det sånn. Vi kommer fra vanlige hjem og vi er vanlige gutter. Så vi synes det blir litt sånn luksus som ikke kler oss der vi sitter på hotellet og spiller bondebridge og da flirer vi litt og, det blitt usaklig.

- Det er folkets menn som er her ute og spiller?

— Ja, stort sett så er det vanlige gutter som er her og spiller fotball, og vi er ikke sånn som vi føler det står i avisen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Høgmo får refs for å ha fjernet seg - og landslaget - fra folket: