OSTRAVA: Akkurat da den hockeyinteresserte delen av Norge var i ferd med å avskrive det norske lagets muligheter i VM, slo de til. Seieren mot Slovakia smakte godt og var som et skikkelig peisblåsestøt mot kvartfinalegløden.

Lars Haugen, norsk landslagskepper. Foto: NTB Scanpix

I mål Lars Haugen. Han hadde blitt vraket til to av de tre tidligere oppgjørene. Onsdag kveld i CEZ Arena ble han en av kampheltene ved siden av den 19 år gamle tomålsscoreren Mattias Nørstebø.

Roser laginnsatsen

Keeper Haugen vil gjerne dele prestasjonen med resten av laget. Slik beskriver han de siste kaotiske minuttene da Slovakia tok ut keeper og presset på for en utligning som ville gitt uavgjort og spilleforlengelse.

MUR: Norges målvakt Lars Haugen og Mattias Nørstebø ser Andreas Martinsen (t.v.) og Jonas Holøs (t.h.) bli taklet under VM-kampen i ishockey mellom Slovakia og Norge i Cez Arena i Ostrava onsdag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

— Det var kaos til tider, men vi viste en fantastisk laginnsats. Det var en kjøttmur av lagkamerater som sto foran meg der. De kastet seg med hodet først og blokkerte skudd hele tiden. Det var noen skudd som kom gjennom, men det var ikke mange, fortalte han etter prestasjonen og den aldri så lille VM-sensasjonen onsdag kveld.Mathis Olimb var nok en gang sentral spiller selv om det ikke ble mål på hans førsterekke denne gangen. Han er klar på at dette var en seier hvor alle bidro.

— Jeg vil hylle hele laget. Det var en lagseier. Vi ofrer oss hundre prosent hele matchen. Det er også deilig at flere står frem og scorer. Dette var en kjempeinnsats vi kan være stolte over og som vi kan ta med oss videre, sier Olimb.

Stjernefall

Det var ingen liten hockeynasjon som falt for Norges grep denne kvelden. Slovakia spilte VM-finale mot Russland så sent som i 2012. Laget er anført av superstjernen Marian Gabor. Samtidig var det et lag som ikke helt var preget av harmoni før oppgjøret mot Norge. Kapteinen Tomas Kopecky var vraket av treneren og satt på tribunen i dress.

Men det forringet ikke innsatsen til det norske laget stort. Seieren var også veldig viktig for det norske laget etter at de hadde gått på tre strake tap. Laget hadde i perioder spilt bra hockey mot nasjoner som USA, Russland og Finland, uten å ha fått den uttellingen de ønsket seg. De lå sist i puljen med null poeng.

Tøffe tak før kvartfinale er i boks

Men med seieren mot Slovakia er det meste snudd på hodet. Nå er kvartfinalen fortsatt innenfor rekkevidde. De fire beste av de åtte lagene i puljen skal spille kvartfinale torsdag i neste uke. Men skal det bli videre VM-spill for norske hockeygutter, må de prestere i de tre neste kampene.

Norge har nå gjort unna de tøffeste motstanderne. Fredag ettermiddag er det kamp mot Slovenia. Deretter Danmark på lørdag, før de møter Hviterussland tirsdag i neste uke.

— Det blir tre kamper hvor vinnersjansene er fordelt 50-50 på begge lag. Så sjansen er ikke stor. Men den er tross alt betydelig større etter denne seieren, mener keeper Haugen.