OSTRAVA: På spillerhotellet svarer en rekke norske spillere uten kontrakt om hvor de kan havne neste sesong og hvilke drømmer de har for fremtiden.

Veteran Anders Bastiansen vet nøyaktig hva han skal gjøre når det vannes til sesongstart i Askerhallen.

— Det skal bli veldig spennende. Jeg er veldig motivert for dette nå. Det kommer et liv etter hockeyen også. Når jeg nå har fått en mulighet til både å spille hockey og komme inn i en sivil jobb, kunne jeg ikke si nei , forteller mannen som har vunnet Gullpucken som sesongens beste norske hockeyspiller to ganger.

11 år i utlandet

Det er snart 11 år siden den talentfulle Frisk-spilleren reiste til svensk hockey. Han måtte nøye seg med klubber på det nest øverste nivået de første to sesongene.

Men så ble det Mora og etter hvert Färjestad, den norskeste av klubbene i Swedish Hockey League (SHL). Det var en suksesshistorie. Han var med på å ta to SM-gull med Karlstad-klubben. Under sluttspillet i 2011 ble han kåret til sluttspillets mest verdifulle spiller. Bak seg har han også et knippe VM og OL for Norge.

Foran denne sesongen gikk han til Østerrike og Graz. Tidligere i vår ble det klart at «Basse», som alle i hockeymiljøet kaller ham, reiser tilbake til Norge. Han skal spille for Frisk Asker, og han har fått seg jobb i Varner-Gruppen, tekstilkonsernet som bla. eier Dressmann og som er sponsor for både Frisk og det norske hockeylandslaget. På en måte trapper han ned, men det er ikke sikkert at vi har sett ham i sitt siste VM med den norske isbjørnen på drakten.

— Akkurat nå vil jeg ikke si hverken det ene eller det andre. Jeg får se hvordan det går de neste månedene. Når det er sagt, så er det veldig trivelig å være med landslaget, forteller 34-åringen til Aftenposten.

Bastiansens nygamle klubb har mange unge spillere i stallen foran neste sesong. Med Bastiansen får de en stødig og erfaren kjempe i sin midte.

Kompisgjeng

Anders Bastiansen (t.v) i duell med Slovakias Marko Dano. Foto: NTB Scanpix

Han kan fortelle om en spillergruppe som også er en kompisgjeng når de ikke er på isen. Roy Johansen har alltid lagt stor vekt på at alle skal føle seg velkommen og satt pris på når de er på landslaget. — Vi har et eget sosialrom her på hotellet, og vi har som politikk at dørene til rommene skal stå åpne. Det skal være mulig å stikke hodet innom hos naboen for en kjapp prat, forteller han.

I VM har han så langt vært byttet både hit og dit i rekkeformasjonene.

Akkurat det tar han ikke som noe nederlag.

— Vi tapte såpass klart mot Russland at vi måtte gjøre noen forandringer. Det er viktig å få en balanse i laget. Et VM går fort og det må gjøres kjappe endringer for å få laget til å fungere optimalt sammen, sier Bastiansen.

I morgen er det nye muligheter når Norge skal ut i kamp mot Slovenia.