SLOVAKIA — NORGE 2-3

Etter tre tap på rad kom seiren. Norge er et langt skritt nærmere den kvartfinalen som var det store målet før VM.

Han er yngst på laget og han er et av ikke alt for mange norske hockeytalent. Backen Mattias Nørstebø (19) har spilt godt til nå i VM. I går var han den som sørget for seiren med sine to mål mot Slovakia.

Norge skulle ta de sjansene som bød seg ble det sagt før VM.

Sjansene bød seg mot Slovakia og endelig utnyttet det norske laget de mulighetene de fikk.

Uro i den slovakiske leiren

Norge møtte et slovakisk lag som, tross syv poeng, ikke hadde spilt opp mot forventningene. Kapteinen Tomas Kopecky var vraket og satt på tribunen. Det hadde ikke bare vært feststemning rundt laget de siste dagene. Det var det derimot på tribunenei CEZ Arena. Ostrava øst i Tsjekkia er bare seks mil fra den slovakiske grensen. Av de 8500 setene tilgjengelig var 95 prosent besatt av elleville slovaker.

Det så ikke ut til å affisere de norske spillerne. Heller lot de seg inspirere av den elektriske stemningen i hallen.

Dårlig åpning

Det var i første periode at mulighetene først for norsk suksess åpnet seg. I stedet ble det en kombinasjon av sjansløseri, uflaks og en god Jan Laco i slovakiske målet som gjorde at Norge gikk av isen etter første periode med 0-1. Norge klarte ikke utnytte overtallsspillet. Det gjorde altså Slovakia. Tomas Surovy scoret.

Stemningen i CEZ Arena var i ferd med å eksplodere. Tilrettelegger hadde vært. folkehelten Marian Gaborik.

Bare halvannet minutt ut i andre periode var det klart at dette kom til å bli vanskelig for Norge. Backen Marek Daloga sendte av gårde et langskudd som en dekket keeper Lars Haugen bare kunne ha en anelse om skulle komme.

Høy moral

Men det norske hockeylandslaget har høy moral og lar ikke motgang ødelegge håpet.

Da Norge fikk overtallsspill for tredje gang i kampen klarte de å utnytte det. Mattias Nørstebø scoret på et skudd som den til da gode Jan Laco i Slovakia-målet klarte å kløne inn.

Norge ga aldri opp og drøye fire minutter før midtperioden var over hadde Mats Rosseli Olsen sørget for at det sto 2-2. Håpet var ikke ute.

Og da Mattais Nørstebø nok en gang var frempå tidlig i tredje periode mens Norge spilte i overtall var det plutselig norsk ledelse. Et VM som hadde vært stang ut til nå for Norge, var endelig stang inn.

Gode muligheter

Nå har Norge tre poeng og muligheten til å oppnå 12 poeng. Det er fortsatt et realistisk håp om at det kan bli kvartfinale. Men da bør Norge vinne de tre neste kampene mot Slovenia (fredag), Danmark (lørdag) og Hviterussland (tirsdag).

Selv om Norge skulle klare å vinne de resterende kampene og kapre 12 poeng, er de også litt avhengig av at Hviterussland og Slovakias resultater i de resterende kampene blir som forventet. Det vil si tap mot de sterkeste lagene i Norges gruppe.

USA, Russland er så godt som klare for sluttspill. Finland vil trolig følge etter.