NORGE-SVERIGE 1-2

MINSK (aftenposten.no): Sverige vant nabooppgjøret mot Norge i Minsk 2-1. Men for et hockeydrama det ble.

Roy Johansen ga Steffen Søberg VM-debuten da Norge og Sverige gjorde opp i gruppe A i mesterskapet i Minsk.

Og Vålerenga-keeperen, som kun har vært i kamptroppen ved et par tilfeller tidligere, fikk nok å henge hanskene i da de to naboene barket sammen i Tsjizjovka Arena.

— Vi var veldig nær. Det var synd at det ikke gikk hele veien, sier Søberg til TV 2 etter kampen.

Men det var Norge som fikk den første muligheten i kampen. Muligheten i overtall. Sverige pådro seg tominutter allerede etter to minutters spill, og Norge, som scoret alle sine mål mot Danmark i overtall, ga seg i kast i spill fem mot fire. Men Sveriges undertallsspill har vært bra i VM, og svenskene klarte å holde unna.

Søberg godt i gang

Etter tre minutter og 57 sekunders spill måtte Steffen Søberg i aksjon første gang. Et dårlig norsk bytte gjorde at Sverige kom med to mann nærmest alene mot Søberg. Men 20-åringen reddet fint.

Åpningen på kampen ble intens og det bølget frem og tilbake. Norges to produserende rekker var farlig frempå ved et par anledninger, men Sveriges keeper Anders Nilsson hadde bra kontroll på det som kom.

Men det var Sverige som dominerte 1. perioden. Pär Mårts råder over et lag som er gode med puck, bevegelige og flinke til å finne hverandre på små flater og i høyt tempo. Det skapte problemer for Roy Johansens gutter flere ganger i åpningsperioden. Men oppofrende spill defensivt og et litt upresist Sverige i de avgjørende situasjonene gjorde at Norge holdt unna.

To minutter og 40 sekunder før periodeslutt fikk Norge igjen sjansen i overtall. Men surr og ubesluttsomhet gjorde at Norge ikke fikk løsnet skudd mot svenskenes mål. I stedet pådro Morten Ask seg en tominutter for holding.

Men lagene gikk til pause på 0-0. ## Norge tok ledelsen

2. periode ble innledet med svensk overtallsspill. Puckene haglet mot det norske buret, men Steffen Søberg & co. holdt unna. Og da han sittende reddet med snapphansken ble han møtt med jubel av de fleste i hallen.

På tribunen ble Lars Haugen, Norges førstekeeper, zoomet inn. Roy Johansen valgte å spare Dinamo Minsk-spilleren til oppgjøret.

Sverige var på vei inn i norsk sone, men mistet pucken. Det utnyttet Norge. Sondre Olden trampet opp i midtsonen, fikk pucken av Per-Åge Skrøder. Og alene med Sveriges NHL-keeper Anders Nilsson fintet Olden før han satte pucken sikkert i mål.

Sondre Olden sendte Norge i ledelsen. Foto: NTB scanpix

Og Norge ledet 1-0!Like etter fikk Henrik Ødegaard to minutters utvisning for å flytte på en svensk spiller foran Søberg. Svensken kastet seg bakover og filmet, som er svært upopulært i hockeymiljøet, og Sverige fikk sjansen i overtall. Men publikum i hallen pep mot da Sverige hadde pucken. Om det hjalp vites ikke, men Norge red av undertallsspillet.

«Tre Kronor» slo tilbake

Kampen åpnet seg opp etter det norske målet, og Roy Johansens gutter fikk selvtillit så det holdt. På den svenske benken gikk Pär Mårts rundt og så bare middels fornøyd ut. Med rette.

For nå var det Norge som taklet, fintet og spilte lekre pasninger noen centimeter over isflaten.

Men da Jonas Holøs ble sendt i utvisningsboksen på tampen av 2. periode, tok Sverige vare på sjansen i overtall. Svenskenes poengkonge i VM til nå, Joakim Lindström fintet skudd, før han listet seg nærmere Steffen Søberg. Og så prikket pucken oppe i krysset bak Norges keeper. Og da jublet Sverige. Den scoringen betydde mye, det var lett å se.

Dermed var også utgangspunktet det aller beste før 3. periode.

Et Sverige med alt å tape, et Norge med alt å vinne.

Avgjørelsen

3. periode åpnet med utvisninger. Først en tominutter til hvert av lagene for litt gruffing. Så fikk Alexander Bonsaksen to minutter for å ha kastet unna en svenske foran eget bur.

Norge fikk sjansen i overtall et stykke ut i den 3. perioden. Og hadde to store sjanser til å ta ledelsen. Men Sverige fikk klarert i siste sekund begge gangene.

Men da Norge denne gangen ikke maktet å score var det Sverige som gjorde det.

Åtte minutter før slutt fikk Linus Klasen stå alene på bakre stolpe. Og da pucken kom skliende mellom norske skøyter satte han den nådeløst i mål og 2-1 til Sverige.

Norge kjempet heroisk og presset på for utligning. Sverige spilte med veldig liten risiko i spillet sitt de siste minuttene av perioden. Og det var helt tydelig å se at de profilerte svenske spillerne hadde respekt for Norge.

Norge fortsatte å presse på og nå var det Anders Nilsson i svenskenes mål som hadde nok å gjøre.

Men det ble ikke flere mål i Minsk og Sverige vant hockeydramaet mot lillebror.