MINSK (aftenposten.no): Roy Johansen gir Vålerengas Steffen Søberg sjansen i mål mot Sverige i VM i kveld. 20-åringen får dermed sin debut i VM for Norge.

Oslo-gutten har storspilt for Espen «Shampo» Knutsens VIF-lag de to siste sesongene, og får nå endelig sjansen i en tellende kamp for landslaget.

Følg Norge-Sverige kl. 19.45

I 2011 sjokkerte de norske hockeyguttene i VM da de slo Sverige i åpningskampen. I kveld møtes lagene igjen i Minsk. Og Sverige har stor respekt for lillebror Norge før møtet i Tsjizjovka Arena.

— Tar Norge på alvor

— Vi har sett til nå i turneringen at det er mulig for antatt dårligere lag å slå antatt bedre lag. Så vi kan tape mot Norge. Det finnes mange gode spillere i Norges lag, og med bra overtallsspill og godt målvaktsspill kan man slå alle. Vi frykter ingen, men vi tar Norge på fullt alvor, sier Sveriges lagleder Tommy Boustedt, til Aftenposten.

Han kjenner både svensk og norsk hockey svært godt, og har selv sett at mirakler på isen fra tid til annen skjer. Som i 2011 da Norge satte storebror på plass etter straffeslag. Boustedt mener, den gang som nå, at det ville være bra for sporten om Norge vinner i kveld.

— For internasjonal ishockey er det bra om Norge vinner. For vi trenger så mange lag som mulig som kan hevde seg i toppen av internasjonal hockey. Det er synd at det er såpass lite ishockey i Norge, spesielt ettersom det er en veldig sterk vintersportsnasjon. Det meste er sentrert rundt Oslo, og på Østlandet ellers. Man har litt i vest, men ingenting i nord. Jeg er litt delt før denne kampen. Jeg håper så klart at Sverige vinner, men for hockeyen hadde det vært veldig bra om Norge vant, sier Boustedt.

Det skal mye til, skal vi tro den norske landslagsledelsen.

— Vår sjanse ligger i at Sverige undervurderer oss. Men det kommer de ikke til å gjøre. De har fått med se at vi har fått en bra start, og de kommer til å være skjerpet. De kommer til å gå hardt ut og prøve å avgjøre kampen i løpet av 1. periode. Så får vi sørge for å gjøre Sverige dårlige og ta vare på sjansene våre, sier Sjur Robert Nilsen.

- Fryktelig flyt

Han er med i det norske trenerteamet i VM, og kjenner kveldens motstander godt fra sin trenerjobb i Leksand det siste året.

I fjorårets VM i Sverige vant Sverige 5-1. Landslagssjef Roy Johansen mener mye skal til for om Norge skal klare seg veldig mye bedre denne gangen.

— Sverige er ranket som nummer én i verden. Og den rankingen lyver ikke, den baserer seg på resultater fra de fem siste sesongene. Så dette blir David mot Goliat. Det kan egentlig ikke sammenlignes, vi lever våre hockeyliv på to helt forskjellige planeter. Men i idrett er alt mulig. Vi har klart å slå dem før, men skal vi klare det nå må vi ha fryktelig flyt, sier Johansen.

- Hva blir taktikken?

— Vi må gjøre Sverige dårlige og ha en god målvakt. Men Sverige er kjempestore favoritter, men det er ikke alltid favoritten klarer å innfri, sier Johansen.