Debatten om nytt seriesystem i fotballen opptar Norge. Divisjonsforeningen er enda mer opptatt av å få frem flere norske spillere.

– Vi går inn for at det i eliteserien skal være maksimalt tre utlendinger på banen samtidig. Hvor mange klubbene vil ha i stallen er ikke så interessant. Nå har de et nasjonalt selvpålagt tak på ni. Flere lokale spillere vil høyst sannsynlig også øke antall publikummere, som helst vil se spillere de kjenner og har et forhold til. Utenlandske spillere bør være klare nivåhevere.

Det sier Vidar Sulland, leder av hovedstyret i Fløy IL, som er medlem av Divisjonsforeningen.

Divisjonsforeningen er interesseorganisasjonen for alle 2. divisjonsklubbene i Norge, som på sitt seminar hadde en bolk der Norsk Toppfotball og nederlandske Hypercube inviterte 2. divisjonsklubbene til å komme med sin mening – i forkant av presentasjonen til pressen.

– Med dagens seriesystem — og da tenker jeg spesielt på 1. divisjon, hvor få lag ikke er involvert i opp- eller nedrykk, vil trenerne ofte velge safe løsninger. Da kan trygge spillere som egentlig er på vei ned bli foretrukket fremfor unge spillere på vei opp. Det samme skjer ofte i 2. divisjon. Hvordan skal vi snu den trenden?

Foreslår en ny divisjon

Divisjonsforeningen støtter å legge inn et nytt nivå mellom 1. og 2. divisjon, i en 1-1-2-4 struktur. Denne nye ligaen bør inn som en del av Norsk Toppfotball, og ha et robust økonomisk fundament fra ligasponsor og NFF.

– Eliteseriens andrelag byr på utfordringer og tilfeldigheter. I en kamp kan de stille med mange Tippeliga-spillere, i den neste med et nesten rent juniorlag. Dette skaper urettferdighet. Vår gruppe ønsker å sette en begrensning på hvor høyt i systemet andrelagene skal spille. Det bør være en ny 2. divisjon – altså på nivå fire. Det ville også innby til mer regionalt samarbeid, og bedre kommunikasjon klubbene imellom, sier Sulland.

Regionalt samarabeid

Regionalt samarbeid var også sentralt i gruppens tankebaner, der eliteserieklubber bør inngår forpliktende avtaler med klubber i sin region. Gjerne med både klubber fra første, annen og tredje divisjon, med eliteserieklubben som lokomotivet. Eliteserieklubbene bør også bidra nedover med trenerutvikling til samarbeidsklubbene, så pappa og mammatrenere i barne— og ungdomsfotballen får litt påfyll i en travel hverdag.

– Regelverket bør mykes opp, slik at spillere lettere kan flyte mellom klubbene som har skriftlige avtaler også utenfor overgangsvinduene. Dette systemet fordrer at NFF myker opp regelverket noe, også på utdanningskompensasjon. Slik det fungerer i dag er utdanningskompensasjonen mange for dyr for klubber som kan få inn unge spillere fra klubber eliteserie og 1. divisjon, sier Vidar Sulland.