ALFHEIM (itromso.no): Torsdag presenterte Norsk Toppfotball og det nederlandske selskapet Hybercube sine forslag til ny serieordning. Cupfinale i mai, 12 eller 14 lag i eliteserien og sluttspill i topp/bunn var hovedessensen i forslaget som skapte sterke reaksjoner i Fotball-Norge.

Sportssjef Svein-Morten Johansen understreker at Tromsø IL ikke har tatt forslagene inn på styrerommet, men at man har diskutert det i sportslig avdeling. Der tror man at å kutte antall lag til 12, vil «ekskludere» deler av Fotball-Norge.

– Nils Arne Eggen sa at toppfotballen vil stoppe opp til Trondheim, som i gamle dager, men vi vil ha litt mer selvtillit i nord. At vi kan være blant de 12 beste i Norge har vi for så vidt vist inntil de siste to årene. Det er også et mål vi har. Men over tid, vil deler av landet utelukkes om man kutter antall lag, sier Johansen.

Han skjønner heller ikke mye av at cupfinalen foreslås flyttet fra november til mai.

– Det faller på sin egen urimelighet. Her har vi en suksesshistorie i norsk fotball. Selvfølgelig må vi utvikle oss videre og ikke bli helt statisk, men vi tror ikke på å flytte den. Cupfinalen er en fin avslutning på den norske sesongen. Jeg tror ikke det blir noe bedre å flytte den, jeg tror rett og slett det blir motsatt, sier TILs sportssjef.

Tviler på flertall

Han tror heller ikke at å kåre en norsk mester ved hjelp av sluttspill har noe for seg.

– Vi stusser litt over at ikke noen av de større ligaene har en slik oppbygning med sluttspill og så videre. I Belgia har de vel det, men jeg tror fremgangen til belgisk fotball kommer av mange ting som ikke nødvendigvis har med ligastrukturen å gjøre.

Johansen sier at de fleste klubber i norsk toppfotball jobber mye mer målrettet med utvikling nå enn noen gang før, men at dette arbeidet også tar tid.

– Jeg tror dette er den viktigste jobben for å øke kvaliteten på norsk fotball, sier Johansen, som tviler på at essensen i forslagene vil bli vedtatt.

Det krever i så fall to tredjedels flertall på Fotballtinget.

– Nei, slik det ligger an nå tror jeg ikke det blir vedtatt. Det må i så fall være som en del av noen kompromisser og enkeltelementer i forslaget, sier Johansen.

Positivt for TUIL

TUIL-leder Roger Ness sitter i styret i Norsk Toppfotball. Han vil nå legge frem forslaget på et ekstraordinært styremøte i TUIL, for å gå en tilbakemelding til NTF. Årets 32 klubber, samt de 4 nyopprykkede fra i høst vil alle ha en stemme.

Derfor vil ikke Ness mene for mye om forslaget som foreligger. Unntatt:

– Det jeg kan si noe om er det vi kjenner veldig på egen kropp, og det er sjiktet mellom 1.— og 2.-divisjon. Det som ligger nå inne der er en reduksjon i antall lag ned fra 1.-divisjon og smalere 2.-divisjon. Det fremstår sett med våre øyne som hensiktsmessig.

- Ut fra TUILsplassering i divisjonssystemet de siste årene kan en smalere eliteserie tyde på at dere vil bli en mer stabil 2.-divisjonsklubbi fremtiden?

— Slik situasjonen har vært de siste årene, så vil det være det. Men det er ikke så veldig mange år siden man gikk fra 14 til 16 lag i eliteserien. Vi gikk mellom divisjonene før det også.Kanskje TUIL tilpasser seg til en heistilværelse uansett, sier en lattermild Ness.