– Det å bruke nederlendere til å foreslå dette er i seg selv håpløst. Hva vet de om norsk fotball? Det er som å spørre meg om atomfysikk. Hvem er det som finner på sånt tøv? Vi vet vel utmerket godt at norsk fotballs problemer handler om at vi ikke er gode nok. Dette er direkte dumt, sier Eggen til VG.

Les også: Slik er forslagene

Tre muligheter

Norges fotballforbund og Norsk Topfotball har sammen med det nederlandske konsulentselskapet Hybercube sett på norsk fotballs vei fremover.

Utvalget kom frem til tre ulike forslag, ett med 12 lag i eliteserien og to med 14 lag i øverste divisjon.

Rapporten over 89 sider, som analyserer nåværende serieordning og lanserer en ny, ble presentert på Ullevaal Stadion torsdag.

Her er de viktigste planene som kan bli vedtatt på Fotballtinget neste år.

  • Cupfinale på våren

  • 12 eller 14 lag i eliteserien

  • Sluttspill i serien

  • Ny divisjon mellom 1. og 2. divisjon med to avdelinger

En av dem som er mest kristisk til forslagene, er Rosenborgs trenerlegende Nils Arne Eggen, som kaller dem «ubrukelige».

Han vil heller ikke høre snakk om å flytte cupfinalen.

– Cupfinalen er en over 100 år lang tradisjon. Man må jo ikke forandre på noe som fungerer bra. Helt ubrukelig, sier Eggen til VG.

Tjærnås vil ha 12 lag

Trønderen er ikke alene om å reagere.

Aftenpostens kommentator Ola Bernhus skriver følende:

«Spørsmålet er om vi heller bør si at vi trenger et seriesystem som gir størst mulig publikumsinteresse – og dermed bedre økonomi. Vi kan la være å tro at norsk klubbfotball blir noe særlig bedre av å dele inn lagene i puljer underveis i sesongen».

Det mener også tidligere NRK-kommentator Arne Scheie.

— For meg er det et stort tankekors at vi skal ha sluttspill, når de ikke har det i noen av de store ligaene, som jo tross alt lykkes med å drive slik. Jeg er nok litt konservativ her. Men jeg mener også at det må være en fordel at toppfotballen blir spredd i landet, og at så mange som mulig kan få oppleve den, sier Scheie til Aftenposten.no.

Fotballekspert Lars Tjærnås støtter forslaget om å kutte antall lag i serien, gjerne ned mot 12, men han tror ikke spillerne nødvendigvis får et utviklingsløft av den grunn.

– Å endre ligastrukturen er viktig, men kan uansett aldri erstatte det aller viktigste for å gjøre norsk fotball bedre. Det viktigste vil alltid være innholdet i hverdagen, kamp og trening, fra start til slutt i karrieren, sier Tjærnås.